Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Dodon a intrat într-un conflict care încă nu este vizibil cu Partidul Socialiștilor”


Protest în fața Parlamentului de la Chișinău împotriva amnistiei fiscale, 27 iulie 2018
Protest în fața Parlamentului de la Chișinău împotriva amnistiei fiscale, 27 iulie 2018

De ce a promulgat președintele Igor Dodon controversata reformă fiscală, în ciuda opoziției socialiștilor?

Vasile Botnaru în dialog cu analistul Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT.

Un punct de vedere de Igor Boțan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:20 0:00
Link direct

Europa Liberă: Igor Dodon s-a răzgândit. Mai întâi spunea că nu va promulga pachetul de legi contestat de mulți experți, dar și de parteneri strategici ai Republicii Moldova, ca în cele din urmă să promulge totuși cu condiția că, dacă va descoperi sume de proveniență frauduloasă, dubioasă, se va răzbuna. Acum vă întreb: dânsul când a cântărit aceste legi, când a pus în față interesul național și interesul partinic, că suntem în ajunul unei campanii electorale, cum credeți, ce a prevalat?

Igor Boțan: „Dl Dodon demonstrează că are o înțelegere cu Partidul Democrat de guvernământ, lucru care este atestat și în opinia publică, atunci când se vorbește despre fie binom, fie tandem, fie cartel politic între Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Dar este o impresie, nu este un silogism bazat pe fapte?

Dl Dodon demonstrează că are o înțelegere cu Partidul Democrat...

Igor Boțan: „Sigur, nu putem spune că este o demonstrație, totuși trebuie să remarcăm că dl Dodon a intrat într-un conflict care încă nu este vizibil cu Partidul Socialiștilor, pentru că Partidul Socialiștilor a condamnat pachetul de legi privind amnistia fiscală sau declararea benevolă a bunurilor și mica reformă a impozitării.”

Europa Liberă: Pe motiv că ar contraveni doctrinei socialiștilor?

Igor Boțan: „Da, în mare măsură este adevărat. Am văzut-o pe dna Zinaida Greceanîi, președinta Partidului Socialiștilor, care a explicat de ce Partidul Socialiștilor a părăsit sala de ședințe a Parlamentului pe 26 iulie. Motivele pe care le-a invocat Domnia sa erau foarte solide. În primul rând, amnistia fiscală este incorectă în modul în care s-a promovat...”

Europa Liberă: Adică inechitabilă?

Igor Boțan: „Inechitabilă. Ea a spus foarte clar că Partidului Socialiștilor de mult promovează o reformă fiscală care presupunea, în primul rând, ca cetățenii cu venituri mici să nu achite impozite, dar de asemenea a subliniat că abordarea Partidului Socialiștilor este că impozitarea trebuie să fie progresivă, în trei trepte – 7, 17 și 25%. Și iată aici e prima surpriză. Dl Dodon afirmă că democrații au procedat corect, Domnia sa de mult ar promova o amendare a legislației fiscale și că ar insista pentru o impozitare plată sau uniformă pentru toți cetățenii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: De ce s-a întâmplat asta? Cum credeți, Igor Dodon a impus partidului punctul său de vedere?

Igor Boțan: „Nu. Eu cred că dl Dodon nici nu a discutat cu fracțiunea Partidului Socialiștilor. Cel puțin, în nota explicativă pe care a făcut-o publică atunci când a anunțat că promulgă proiectul de lege nici nu a pomenit de fracțiunea Partidului Socialiștilor, lucrul extrem de straniu, dacă putem spune așa.”

Cred că dl Dodon nici nu a discutat cu fracțiunea Partidului Socialiștilor...

Europa Liberă: În schimb, va spune că „iată dovada că eu nu mai sunt socialist, sunt în afara partidului”?

Igor Boțan: „Nu este adevărat, pentru că el de foarte multe ori spune că participă la ședințele Partidului Socialiștilor, chiar la sediul socialiștilor.”

Europa Liberă: Adică n-are cum să se ascundă de apartenența sa?

Igor Boțan: „Sigur. Mai mult decât atât, el a afirmat că s-ar putea să fie cap de listă la alegerile parlamentare pentru Partidul Socialiștilor. Deci nu ascunde că face parte din aceeași garnitură, doar respectă formalitățile după alegerile prezidențiale, ca șeful statului să nu fie șef de partid.”

Europa Liberă: Și aici vine întrebarea logică: îi va aduce mai multe dividende politice promulgarea și acceptarea acestui pachet de legi sau i-ar fi adus mai multă notorietate politică încercarea de a se opune, de a zădărnici acest plan pus în aplicare în mod fulgerător de guvernarea democrată?

Igor Boțan: „Eu cred că cel mai important lucru pentru dl Dodon a fost să se conformeze cu noul pachet promovat de Partidul Democrat și să arunce praf în ochi, spunând, așa cum a și spus, că este necesar ceea ce s-a făcut, dar insuficient, adică...”

Europa Liberă: Dar nu-i dăunează asta lui și partidului?

Igor Boțan: „Eu cred că nu-i dăunează, pentru că lucrurile cumva s-au stabilizat pe scena politică. Dl Dodon are un anumit rating, și Domnia sa, și Partidul Socialiștilor. Pentru dl Dodon, așa cum spuneam, contează acum ca Partidul Democrat să nu declanșeze atacurile împotriva Domniei sale și a Partidului Socialiștilor.”

Europa Liberă: Deci s-a ghidat de prudență politică?

Igor Boțan: „Cred că de prudență politică, dar și prin ceea a făcut confirmă presupunerile că are o înțelegere cu Partidul Democrat și acest lucru, așa cum spuneam, a ieșit în evidență. Nu a menționat poziția Partidului Socialiștilor, a explicat lucrurile de o manieră contrară abordării oficiale a Partidului Socialiștilor și cel mai interesant lucru este cel referitor la așa-zisa amnistie a capitalului. Dna Greceanîi, în calitate de lideră a partidului, a spus foarte clar că a citit atent documentele și această lege și a subliniat care sunt pericolele. Pericolele vin din partea celor care prin interpuși, prin persoane de încredere, prin afiliați, prin rude pot participa la această formulă de readucere în țară a banilor furați după frauda bancară din Republica Moldova.”

Pericolele vin din partea celor care prin interpuși pot participa la readucerea în țară a banilor furați după frauda bancară...

Europa Liberă: Democrații spun că aceasta e frica de drobul de sare. Să ajungem mai întâi să se pună în aplicare aceste noi reguli și după aia vom vedea cine are dreptate, dar până acolo, în faza discuțiilor, în faza schimbului de replici, socialiștii în frunte cu Dodon au câștigat sau au pierdut din această manevră a președintelui?

Igor Boțan: „Eu cred că per ansamblu socialiștii au pierdut, dar iarăși revenim la argumente. Dl Dodon s-a năpustit și asupra partenerilor de dezvoltare. Partenerii de dezvoltare, mă refer la reprezentanții Statelor Unite, Uniunii Europene, Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internațional au spus foarte clar că există angajamente scrise ale Republicii Moldova și ele au fost încălcate. Același lucru, de fapt, l-a spus și dna Zinaida Greceanîi prin argumentele pe care le-a prezentat opiniei publice, după ce a părăsit sala de ședințe a Parlamentului.”

Europa Liberă: Numai că le-a înghițit...

Igor Boțan: „Iată că dl Dodon face abstracție de faptul că poziția partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, pe care îi atacă de o manieră incalificabilă, coincide această poziție a partenerilor de dezvoltare cu poziția Partidului Socialiștilor.”

Europa Liberă: Ce ar fi pățit dl Igor Dodon dacă încerca să pună piciorul în prag, barem să amâne până la toamnă discuția acestui pachet?

Igor Boțan: „Dl Dodon ar fi pățit ceea ce a mai pățit de trei ori – pe câteva clipe pentru un anumit set de atribuții ar fi fost eliminat din joc, rămânând cu setul de atribuții pentru alte lucruri pe care le poate îndeplini ca șef de stat, lucru care probabil se va întâmpla dacă insistă – și cred că insistă – pe legea privind înstrăinarea terenului Stadionului Republican. Deci putea face acest lucru la pachet atât pentru stadion, cât și pentru acest pachet, mai cu seamă că, așa cum subliniam, acest pachet vine în contradicție cu ideologia Partidului Socialiștilor, cu abordarea acestuia și cu poziția fermă a fracțiunii parlamentare și a liderului Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, privind amnistia capitalului.”

Europa Liberă: Care este interesul democraților să promoveze acest pachet scandalos?

Igor Boțan: „Partidul Democrat, după ceea ce s-a întâmplat în relațiile cu Uniunea Europeană și cu partenerii de dezvoltare, are nevoie acum de a îmbuna, dacă putem spune așa, electoratul înaintea alegerilor ordinare parlamentare, care vor avea loc în februarie 2019. Este un cadou pentru toți cetățenii Republicii Moldova care achită taxe, mă refer pentru persoanele fizice; în cazul celor foarte săraci e vorba de câteva sute de lei pe an, cei cu salarii medii și salarii, hai să spunem așa, mari după standardele Republicii Moldova vor avea un venit de câteva mii de lei pe an.”

Este un cadou pentru toți cetățenii Republicii Moldova care achită taxe...

Europa Liberă: Un cadou în situația în care oamenii nu se vor uita în farfuria vecinului. Un copil căruia îi dai de Crăciun un cadou, oricum se uită ce a primit sora lui. Oare nu va genera în felul acesta un val de nemulțumire Partidul Democrat din cauza caracterului inechitabil al acestei reforme?

Igor Boțan: „Nu cred că va resimți atitudinea negativă a cetățenilor, dimpotrivă calculul lor este că cetățenii vor fi mulțumiți...”

Europa Liberă: De puținul pe care l-au primit?

Igor Boțan: „De puținul pe care l-au primit. În linii mari, trebuie să recunoaștem că Partidul Democrat la o scară mult mai largă face exact ceea ce a făcut Partidul Liberal Democrat în 2010, atunci când ex-premierul Filat și-a asumat răspunderea pentru niște legi care pe sezonul de iarnă aduceau niște beneficii pentru cetățeni. Deci, noi asistăm la un lucru cu care ne-am deprins deja și știm că înainte de alegeri cei de la guvernare încearcă să corupă cumva alegătorii, să facă cadouri. Asistăm la această piesă, numai că aici apare întrebarea legată de interesul Partidului Socialiștilor. Am văzut că fracțiunea și dna Zinaida Greceanîi au protestat împotriva acestor abordări și au protestat de o manieră foarte dură, cel puțin la nivel de retorică, în schimb, Igor Dodon iată că a făcut această mișcare, un fel de cum spunea Boris Elțin „rakirovocika”. Dl Dodon a făcut această rocadă și acum se poziționează ca un antioccidental, protestează împotriva deciziei privind construcția noului edificiu al Ambasadei Statelor Unite.”

Europa Liberă: Ortacii socialiști îl vor sprijini, își vor uita această nemulțumire?

Igor Boțan: „Probabil, da. Este un lucru testat, mai cu seamă că dl Dodon a mai făcut declarații. Cel puțin în discursul său pentru Crans Montana în luna iulie a declarat că pregătește strategii pentru ca Republica Moldova să fie pregătită de o eventuală aderare la Uniunea Europeană. Dumnezeu știe ce-i în capul dlui Dodon atunci când face astfel de declarații și atunci când se poziționează de o manieră sau alta, dar atunci când semnează sau promulgă legi lucrurile devin foarte, foarte limpezi și clare. Dl Dodon acum i-a făcut un cadou Partidului Democrat și și-a rezervat sieși din considerente de ritual politic acțiuni sau declarații, retorică antioccidentală. Iată tot jocul destul de facil de a fi înțeles în cazul dlui Dodon.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG