Linkuri accesibilitate

Paul Manafort, fostul șef de campanie al lui Trump pus sub acuzare, s-a predat la FBI


Paul Manafort pleacă de la locuința sa din Alexandria, Washington, 30 octombrie 2017.
Paul Manafort pleacă de la locuința sa din Alexandria, Washington, 30 octombrie 2017.

Donald Trump: „Astea s-au întâmplat cu ani în urmă, când P.Manafort nu făcea parte din campania Trump!”

Fostul șef de campanie al președintelui Statelor Unite Donald Trump, Paul Manafort, a fost acuzat oficial că a încercat să „defraudeze” autoritățile americane în legăturile lui de afaceri cu Ucraina.

Documentele acuzării publicate luni arată că Manafort și partenerul său de afaceri Rick Gates, puși sub acuzare de un mare juriu federal, sunt învinuiți de 12 delicte, inclusiv „conspirație împotriva Statelor Unite, conspirație pentru spălare de bani, acțiuni ca agent străin neînregistrat” și altele.

Manafort a sosit la sediul din Washington al FBI luni, 30 octombrie, dimineață, la scurt timp după ce „New York Times” și CNN, citând surse anonime, spuseseră că el și fostul său partener de afaceri Rick Gates au fost somați să se predea autorităților federale.

Mai multe documente juridice date publicității luni mai arată că și George Papadopoulos, un fost consilier de politică externă al lui Trump, s-a declarat vinovat că a mințit FBI în privința legăturilor sale cu Rusia.

Acestea sunt primele acuzații formulate în ancheta condusă de Robert Mueller, fost director FBI numit în mai în fruntea investigației Ministerului Justiției, desfășurată în paralel cu anchetele din Congresul Statelor Unite.

Președintele Trump a comentat știrile pe Twitter, unde a scris luni: „Îmi pare rău, dar astea s-au întâmplat cu ani în urmă, când Paul Manafort nu făcea parte din campania Trump!”.

Trump a mai scris că ținta anchetei ar trebui să fie Hillary Clinton și Partidul Democrat.

În documentele acuzării se spune că Manafort și Gates „au făcut milioane de dolari” lucrând pentru Victor Ianukovici, fostul președinte pro-rus al Ucrainei, pentru partidul lui Ianukovici, Partidul Regiunilor, și pentru Blocul Opoziției, o structură formată după ce Ianukovici a fost alungat de la putere și s-a refugiat în Rusia.

Se mai arată că „pentru a ascunde plățile ucrainene” în fața autorităților americane, Manafort și Gates „au spălat bani prin zeci de firme americane și străine, parteneriate și conturi bancare” în perioada 2006-2016. Se mai spune că ei și-au tăinuit de asemenea activitatea și veniturile încasate ca „agenți” ai unor partide politice ucrainene.

Oficialii serviciilor de informații americane au ajuns în ianuarie la concluzia că președintele rus Vladimir Putin a ordonat o „campanie de influențare” a alegerilor prezidențiale din 2016 menită să ponegrească reputația candidatei democrate Hillary Clinton și să-l ajute pe Trump.

Manafort și-a dat demisia din postul de șef de campanie al lui Trump în august 2016, după ce au apărut relatări că ar fi făcut lobby pentru partidul lui Ianukovici fără să se fi înregistrat ca agent străin. Manafort a negat că ar fi făcut ceva ilegal.

Agenții FBI i-au percheziționat casa lui Manafort în iulie, iar procurorii l-au avertizat la vremea aceea că au de gând să-l pună sub acuzare, dând naștere la speculații că ar putea încerca să ajungă la vreo înțelegere cu autoritățile americane ca să scape de proces.

Casa Albă a refuzat să comenteze oficial relatările, iar Rusia a negat mereu amestecul în alegeri.

Avocatul lui Trump, Ty Cobb, a spus săptămâna trecută ziarului „New York Times” că nu există temei să se creadă că Manafort ar putea oferi informații compromițătoare despre președinte în schimbul unui asemenea aranjament.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG