Linkuri accesibilitate

Ce e nou în investigația cu privire la amestecul Rusiei în alegerile americane?


John Brennan la audierile din Capitolium
John Brennan la audierile din Capitolium

Calatoria presedintelui Trump continua, fiind pe ansamblu un succes pina acum. Acasa insa, il asteapta controverse, audieri, scurgeri de informatii.

Congresul se pregateste de noi audieri in legatura cu implicarea Rusiei în alegerile americane, o chestiune care nu pare sa se evaporeze odata cu concedierea fostului director FBI, James Comey.

Intr-o interventie in fata unei comisii a Camerei Reprezentantilor, fostul director al CIA, John Brennan, a spus ca agentia sa a alertat FBI-ul in legatura cu temeri legate de contacte ale unor membri ai echipei de campanie a lui Trump cu oficialitati ruse.

Preocuparea CIA era la vremea respectiva ca servicii de informatii rusesti ar fi incercat sa influenteze colaboratori ai lui Trump.

Brennan a spus ca in contextul semnalelor de alarma, lansate de CIA, faptul ca FBI-ul a declansat o investigatie este justificat.

Fostul director a mai aratat ca nu exista nici o indoiala ca Moscova a incercat sa intervina in desfasurarea alegerilor americane, fapt care este pus la indoiala de Donald Trump.

Deputati republicani au incercat sa-l faca pe Brennan sa recunoasca ca nu are dovezi clare ca au existat legaturi intre campania lui Trump si Rusia. Fostul director a spus ca atunci cind a parasit functia avea inca intrebari neclarificate cu privire la motivele contactelor, dar ca acestea s-au produs.

Brennan a explicat ca rusii incearca sa influenteze americani sa actionize in favoarea intereselor lor, cu sau fara voia lor.

Fosta oficialitate a refuzat sa spuna cine din echipa lui Trump a avut contacte cu rusi, dar se stie ca intre cei avuti in vedere de FBI se numara fostul sef al campaniei, consultantul Paul Manafort, fostul consilier pentru securitate nationala, despre care nu se stie cu precizie daca a jucat sau nu acel rol, Carter Page si fostul consilier pentru securitate nationala de la Casa Alba, Michael Flynn.

Ancheta a fost intensificata in ultimele saptamini si circula informatii ca ar fi vizata si o persoana care in prezent lucreaza la Casa Alba. Brennan a explicat ca serviciile ruse incearca sa obtina informatii compromitatoare despre anumite persoane, care poate nu inteleg ca sint vizate pina cind devine prea tirziu – aluzie, se pare, la Flynn.

XS
SM
MD
LG