Linkuri accesibilitate

„Nu ne aflăm într-o situaţie ca pe vremea Războiului Rece”


Wolfgang Ischinger, imagine de arhivă
Wolfgang Ischinger, imagine de arhivă

Expertul pentru probleme de securitate Wolfgang Ischinger despre conflictul din Siria

„Nu ne aflăm într-o situaţie ca pe vremea Războiului Rece”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct

Preşedintele Conferinţei de Securitate din München Wolfgang Ischinger a avertizat faţă de producerea panicii de război.

Conferinţa de Securitate pe care o prezidează Ischinger are loc anual în capitala Bavariei şi este o întîlnire neguvernamentală la care participă şefi de stat şi de guverne din diverse ţări ale lumii.

Într-un amplu interviu difuzat vineri de postul naţional de radio din Germania (DLF), în care s-a discutat criza din Siria, Ischinger a spus că cei care vorbesc acum despre pericolul unui război ar provoca temeri nejustificate:

„În momentul de faţă nu ne aflăm într-o situaţie ca pe vremea Războiului Rece, cînd, în urma crizei cubaneze, potenţialul nuclear sovietic şi american se afla faţă în faţă. Cine face astăzi asemenea comparaţii şi vorbeşte despre pericolul unui război, produce escaladări verbale. Provoacă şi temeri care din punctul meu de vedere sînt absolut nejustificate.”

În acelaşi interviu, Ischinger a mai subliniat că reacţiile la Moscova, cît şi la Washington sînt lipsite de simţul răspunderii.

În opinia lui Ischinger, declaraţia cancelarei Angela Merkel, în care a anunţat că Germania nu va participa la o eventuală acţiune militară în Siria, este corectă. Pe de altă parte, Ischinger a constatat lipsa unui plan alternativ. În consecinţă, el a cerut o iniţiativă de pace a ţărilor din Uniunea Europeană:

„Aştept un plan european care cuprinde o iniţiativă de pace. Nu e acceptabil ca noi să dezamăgim aşteptările partenerilor şi vecinilor noştri din şi în afara Europei, comportîndu-ne aşa de parcă ceea ce se-ntîmplă nu ne-ar interesa [...] - şi 500 de milioane de europeni întorc privirea.”

Lipsa unei strategii occidentale comune este deplînsă nu numai de unii politicieni.

Profesorul pentru politică internaţională de la Universitatea militară (a Bundeswehr-ului), din München, Carlo Masala, de pildă, este de părere că poziţia adoptată de Angela Merkel nu este greşită. Ca argumente pentru o neintervenţie militară în Siria, Masala a evocat (într-un interviu cu postul de radio Deutschlandradio Kultur) faptul că o acţiune armată ar declanşa o „confruntare directă cu Rusia, Turcia şi Iranul”. O intervenţie militară, a mai spus Masala, „ar stîrni un incendiu în întreaga regiune. Atunci ar avea loc o escaladare a unui conflict regional care – prin mijloace militare – s-ar extinde internaţional”

XS
SM
MD
LG