Linkuri accesibilitate

Trump: un atac în Siria „ar putea veni foarte repede sau deloc”


Donald Trump la întâlnirea cu liderii militari, Washington, 9 aprilie 2018
Donald Trump la întâlnirea cu liderii militari, Washington, 9 aprilie 2018

Casa Albă a anunțat că „opțiunea militară” nu este singura luată în considerare.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a declarat că președintele american Donald Trump analizează modul cum va răspunde atacului cu arme chimice, de sâmbătă, din Siria și că „opțiunea militară” nu este singura luată în considerare. Miercuri, pe Twitter, președintele Donald Trump, a scris un mesaj din care lasă de înțeles că ar fi pe punctul de lansa un atac cu rachete în Siria. Joi însă, tot pe Twitter, Trump a scris că un atac în Siria „ar putea veni foarte repede sau deloc”.

Purtătoarea de cuvânt a administrației americane a precizat, la o conferință de presă, că Trump consideră Rusia şi Siria răspunzătoare de atacul chimic de la Douma, din enclava rebelă Ghouta de est, de lângă Damasc. Poziție susținută de aliații occidentali ai Statelor Unite, în primul rând Marea Britanie și Franța.

Premierul britanic Theresa May a convocat pentru joi o şedinţă extraordinară a cabinetului de la Londra, pentru a-i informa pe miniştri despre evoluţia situaţiei din Siria, iar potrivit BBC, May nu ar intenționa să ceară acordul parlamentului pentru o eventuală intervenţie în Siria.

Rusia, ca și regimul sirian pe care îl susține, a negat că ar fi avut loc un atac cu arme chimice și a avertizat Statele Unite, la fel ca Iranul, să nu folosească acest „pretext” pentru a lansa un atac militar în Siria.

La Națiunile Unite, secretarul general Antonio Guterres a cerut miercuri membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate să evite escaladarea conflictului din Siria.

Între timp, Observatorul sirian pentru Drepturile Omului, organizație cu sediul al Londra, a informat că rebelii din oraşul Douma, ultima redută insurgentă din Ghouta orientală au predat armele grele, iar liderii lor au plecat spre nordul Siriei.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG