Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „Nu facem nicio alianță cu PD sau cu alt partid corupt, antidemocratic” (VIDEO)


Maia Sandu: „Nu vrem să avem în fruntea Chișinăului un om care ne minte din prima”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:16 0:00

Maia Sandu: „Nu vrem să avem în fruntea Chișinăului un om care ne minte din prima”

Interviu cu lidera PAS despre alegerile locale din Chişinău şi Bălţi şi pregătirile pentru cele parlamentare.

Alegerile din 20 mai, când se va vota primarul de Chişinău, dar şi cel de Bălţi, vor fi cruciale din perspectiva rămânerii Republicii Moldova pe direcția pro-occidentală, declară lidera PAS, Maia Sandu. De ce nu a fost identificat un candidat unic pe centru-dreapta pentru funcţia de primar al Chişinăului şi ce şanse are Andrei Năstase să ajungă în turul doi, ne spune fosta candidată la prezidenţiale.​

Interviu cu lidera PAS, Maia Sandu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:26:54 0:00
Link direct


Europa Liberă: Mai e mult timp ca să cunoască și opinia publică ce se întâmplă cu candidatul unic pentru a obține fotoliul de primar al Chișinăului? Și după asta vorbim și despre candidatura pentru municipiul Bălți.

Maia Sandu: „Cel puțin, chișinăuienii știu din ce listă pot alege și în următoarele săptămâni vor afla mai mult pe conținut: cine și cu ce program vine și ce angajamente face față de locuitorii Chișinăului.”

Europa Liberă: Despre nevoia unui candidat unic se vorbește, s-a vorbit, inclusiv dvs., cei din opoziția extraparlamentară, dar inițial a ieșit și Partidul Democrat cu această idee care nu s-a materializat. De ce nu s-a conturat o idee?

Maia Sandu: „De ce nu? S-a materializat în cazul nostru, pentru că noi suntem formațiuni politice corecte și atunci când spunem ceva, asta facem. Am oferit sprijinul Partidului Acțiune și Solidaritate pentru candidatul Platformei DA, dl Andrei Năstase. Partidul Democrat a venit cu promisiuni false ca de obicei, manipulatorii, cerând ca forțele proeuropene – și ei tot încearcă să se înscrie în această listă, dar evident că oamenii înțeleg că nu au nimic în comun cu valorile europene - , au venit cu declarații false, după care vedem acum, după ce a fost înaintat dl Andrei Năstase, că ei bat în retragere. Ei au un candidat al lor, unul în prima linie, care se numește Silvia Radu, dar Silvia Radu se rușinează să accepte deschis acest lucru.”

Europa Liberă: Ea zice că este candidat independent?

Maia Sandu: „În același timp, este adusă la primărie, de unde poate să-și facă campanie, de către Partidul Democrat. Imaginați-vă că Silvia Radu făcea campanie pentru primărie neavând funcția de primar interimar. Noi am văzut ce „performanțe” a avut Silvia Radu în campania de la prezidențiale, atunci când a reușit să adune un număr de voturi la fel de mare ca numărul de semnături. Deci, putem să ne imaginăm cum a colectat semnăturile. Iată cam așa campanie și-ar fi organizat, dacă Partidul Democrat nu o punea în această funcție de primar interimar, care evident că oferă multe resurse administrative.

Sunt o sumedenie de elemente care indică că Silvia Radu este candidatul Partidului Democrat...

În afară de asta, Partidul Democrat o promovează la toate televiziunile care îi aparțin lui Plahotniuc; mai sponsorizează și articole despre ea în presa care nu-i aparține; are un consilier de imagine care este plătit de Plahotniuc. Deci, sunt o sumedenie de elemente care indică că Silvia Radu este candidatul Partidului Democrat și ar trebui să spună lucrul acesta deschis, nu ar trebui să mintă chișinăuienii. Nu vrem să avem în fruntea Chișinăului un om care ne minte din prima.”

Europa Liberă: Dvs. ați mai fost întrebată de un coleg, Gheorghe Gonța, care a amintit declarația pe care o făcuse Silvia Radu, spunând că, dacă în turul doi ajunge ea și Ion Ceban, reprezentantul Partidului Socialiștilor, Maia Sandu ar putea sau ar trebui să o voteze pe Silvia Radu. Eventual, dacă nu ajunge omul pe care îl simpatizați, îl sprijiniți Dvs., o să trebuiască să decideți cui să-i dați votul?

Maia Sandu: „Eu decizia deja am luat-o. Și nu doar eu, dar și partidul pe care îl reprezint. Noi nu sprijinim oameni care fac jocul lui Plahotniuc și care vor contribui la consolidarea acestui regim corupt la putere, indiferent dacă vorbim de Silvia Radu sau dacă vorbim de Ivan Ceban. E același binom PD-PSRM și noi suntem aici pentru a scăpa țara de PD-PSRM, de aceea nu o vom susține pe Silvia Radu. Să-i fie clar și ei, și celor care cred că noi vom face acest lucru…”

Europa Liberă: Dar pe agenda Dvs. mai figurează această întrebare dacă e posibil să se retragă cel puțin cei care cred că nu au suficiente șanse ca să ajungă în fotoliul de primar al Chișinăului pentru un candidat comun?

Maia Sandu
Maia Sandu

Maia Sandu: „Sunt și oameni raționali care s-au înscris în cursă și care au timp să analizeze lucrurile, mai aproape de primul tur să consulte sondajele și să se convingă că nu au șanse să ajungă în turul doi și atunci să se retragă în favoarea candidatului Andrei Năstase.”

Europa Liberă: Traian Băsescu, președintele de onoare al Partidului Unității Naționale, aici, la Europa Liberă, a declarat că și el a vrut să se adune toată lumea la o masă și să se ajungă la un compromis și că a urmat tăcere.

Maia Sandu: „Noi am fost primii care nu doar am declarat că vrem să avem un singur candidat, dar și am făcut acest pas. Apropo, noi am participat la o ședință organizată de către societatea civilă la care reprezentații PUN nu au fost și nu mă refer aici la dl Băsescu, pentru că dânsul nu era în țară, dar nu au fost ceilalți care reprezintă acest partid. Deci, nimeni nu poate să învinuiască PAS-ul de faptul că nu își dorește unitate și nu pune mai presus interesul capitalei și al țării decât interesul de partid, pentru că noi suntem cei care am demonstrat acest lucru. Deci, am venit și am sprijinit un candidat care și-a anunțat interesul mai din timp și am zis că facem asta și de dragul unității la Chișinău și, mai ales, de dragul unității forțelor proeuropene la parlamentare. Și îi invit și pe ceilalți, nu este prea târziu, să procedeze la fel ca PAS.”

Europa Liberă: Ce vor decide aceste alegeri locale și cât de importante sunt ele ca să urmeze al doilea pas: pregătirea pentru alegerile parlamentare din toamnă?

Maia Sandu: „Este un exercițiu de mobilizare evident și e important să câștigăm aceste alegeri, pentru că asta ar putea să încurajeze într-un fel electoratul și pentru alegerile din toamnă, dar, în același timp, să nu uităm că mandatul acestui primar este doar pentru un an de zile, deci nu putem să așteptăm schimbări majore. E bine, totuși, cel puțin să începem schimbările acolo, să alungăm de la primărie toți oamenii corupți, să aducem o echipă cumsecade, să le spunem oamenilor clar care este planul pentru următorii ani și ce va face echipa de la primărie.

Și aici vorbim de lucruri foarte concrete – înseamnă să rezolvăm problemele care țin de aspectul orașului, pentru că ceea ce se întâmplă este foarte urât și ne deranjează și noi optăm inclusiv pentru un arhitect-șef adus din străinătate care să facă ordine, care să aibă bun gust și care să aibă curaj să se opună tuturor schemelor de corupție care sunt și mișună în continuare, inclusiv prin instanțe de judecată se tot fură din spațiile instituțiilor municipale și instituțiilor de stat și vreau să menționez aici un lucru, pentru că tocmai am fost în Dendrariu, unde am filmat un video în aceste zile, și m-am speriat să văd în fața Dendrariului o clădire cu 10-11 etaje pe teritoriul Centrului pentru copii și tineret ARTICO. Și când eram la minister și am descoperit că acolo începe o construcție, am raportat-o și la Centrul Anticorupție și la Procuratură, și am mers și în instanță și am reușit să oprim această construcție ilegală, ca acum să văd că această construcție a ajuns la finalitate. Cel care a vândut terenul în mod ilegal și pentru un preț de nimic este actualul director de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, dl Copaci, și în loc organele de control să-l fi sancționat pe acest om au permis ca el să fie promovat în altă funcție de răspundere.

Deci, toate aceste lucruri trebuie să înceteze și toți cei vinovați trebuie să fie sancționați, dar sancționarea deja depinde de rezultatele alegerilor la parlamentare. În afară de asta sunt lucruri care țin de educație și noi am solicitat colegilor de la Platforma DA să pună foarte clar în program un angajament care ține de creșterea cheltuielilor pentru toate instituțiile educaționale din Chișinău – școli, grădinițe –, lucruri care țin de eficientizarea transportului, de amenajarea curților ș.a.m.d., lucruri foarte concrete pentru locuitori.”

Europa Liberă: Dvs. lăsați să se înțeleagă că nu geopolitica va decide cine ajunge în fotoliul de primar al Chișinăului?

Situația mass-media este una destul de delicată în Republica Moldova și există foarte puține media independente, dar în Chișinău, totuși, e un pic mai ușor, pentru că există și internetul...

Maia Sandu: „Elementul de administrare este foarte important și în contextul experiențelor din trecut, atunci când s-a vorbit prea mult despre geopolitică și mai puțin de conținutul programului, cred că oamenii sunt cumva în așteptarea unui discurs diferit, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să vorbim și despre lucruri cum ar fi credem în democrație și în valori europene sau vrem să conducă orașul cineva care îl crede pe Putin cel mai potrivit model de administrare a unei țări, atunci când oamenii care îndrăznesc să critice guvernarea ajung după gratii.”

Europa Liberă: Dar alegătorul e suficient de bine informat, ca să știe pentru ce trebuie să-și dea votul?

Maia Sandu: „Situația mass-media este una destul de delicată în Republica Moldova și există foarte puține media independente, dar în Chișinău, totuși, e un pic mai ușor, pentru că există și internetul. Deci, nu suntem total dependenți de televiziuni, în special de televiziunile celor doi, ale binomului Plahotniuc-Dodon. Deci, aici e mai greu ca ei să manipuleze opinia publică. Oricum va fi destul de dificil.”

Europa Liberă: Dvs. o să mergeți la dezbaterile electorale?

Maia Sandu: „Bineînțeles, o să merg. O să merg în curți, la dezbateri cred că o să meargă dl Andrei Năstase, dar o să merg la întâlniri cu oameni din Chișinău și din localitățile din jurul Chișinăului.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă cu primarul care trebuie să ajungă în urma acestui scrutin local la Bălți? Îl aveți pe candidat sau iarăși de comun acord cu PPDA veți decide cine trebuie să candideze?

Maia Sandu: „E o decizie care trebuie să aparțină Biroului PAS de la Bălți și imediat după această discuție o să merg la ședința biroului de acolo și în câteva ore o să putem să anunțăm decizia noastră în raport cu alegerile de la Bălți.”

Europa Liberă: Dar deocamdată nu puteți nici aproximativ să ne spuneți?

Maia Sandu: „Sunt câteva opțiuni, dar nu este bine să le…”

Europa Liberă: Aveți și candidatul PAS-ului?

Maia Sandu: „Avem și potențiali candidați.”

Europa Liberă: Pentru că PPDA și-a înaintat deja candidatul.

Maia Sandu: „Da, este adevărat. Ei deja au făcut public anunțul, noi o să-l facem foarte curând. Vă zic, în câteva ore o să putem să anunțăm.”

Europa Liberă: Iarăși unii se vor întreba de ce nu ați discutat acest subiect din timp, ca să ieșiți cu o decizie finală?

Maia Sandu: „Am discutat. Nu este un subiect ușor, deci nu este o decizie ușoară. În primul rând, pentru că la Bălți există o anumită dispoziție a alegătorilor și nu e o noutate că cei care sprijină partide sau care fac parte din partide proeuropene sunt mai puțin sprijiniți de către alegători. Deci, acolo e foarte geopolitic votul, din păcate, și acest lucru evident are un anumit efect asupra deciziei. Mai e și problema presiunilor pe care le pune guvernarea, în special la Bălți oamenii au văzut ce s-a întâmplat cu cei de la Partidul Nostru, dar în alte localități simt pe pielea proprie ce înseamnă presiunea care vine de la guvernare. Deci, oamenii sunt supuși hărțuirii într-un mod greu de descris.”

Europa Liberă: Și dacă ați trecut aceste două exerciții – mă refer la campania prezidențială și la această locală –, va fi mai ușor să decideți cum mergeți în toamnă la alegerile parlamentare?

Maia Sandu: „Avem deja înțelegerea făcută și am ajuns la această înțelegere în același timp cu decizia pentru sprijinul dlui Andrei Năstase. Deci, am semnat ambele partide pe angajamente cum creăm blocul pentru parlamentare. Este foarte important și de aceea ne-a luat ceva timp ca să ajungem la această decizie.”

Europa Liberă: Și cum va fi?

Maia Sandu: „Am făcut publice anumite elemente, pașii acestui proces, cum decurge competiția între cele două partide, pentru că fiecare partid vine cu o listă de potențiali candidați pentru circumscripții și pentru lista comună. Pe lângă aceste partide sunt și oameni din societatea civilă invitați. Se trece un filtru de integritate, care funcționează exact așa cum a funcționat Parlamentul curat, atunci când ziariști de investigație fac profilul fiecărui potențial candidat și cei care sunt declarați compatibili cu funcția de parlamentar trec mai departe la următoarea etapă, care ține de evaluarea meritelor și competențelor acestor oameni, iar comisia care vine să facă această evaluare în funcție de criterii pe care noi le-am negociat împreună, deci acestea sunt deja convenite, această comisie conține și oameni care reprezintă partidele politice, dar și oameni care vin din afară, deci oameni neutri care, pur și simplu, o să ne ajute să fim cât mai obiectivi în aceste evaluări. Și în funcție de scorurile pe care fiecare potențial candidat le va obține, așa vom construi echipa unul după unul.”

Europa Liberă: Înțeleg că actorii politici se pregătesc să participe la acest scrutin electoral din toamnă în baza reformei electorale adoptate în vara anului trecut în Parlament. Vreau părerea Dvs. referitor la declarațiile pe care le fac unii europarlamentari referitor la această asistență financiară, care trebuie să vină din partea UE pentru Republica Moldova și accentuează că banii vor veni când vor fi respectate toate angajamentele. Ce înțelegeți Dvs., pentru că în aceste declarații figurează inclusiv reforma electorală în baza sistemului mixt adoptată de Parlament?

Maia Sandu: „Uniunea Europeană nu renunță la ideea că poate această guvernare e rațională și va face ceea ce trebuie să facă, și anume: să abolească acest sistem electoral și să revină la sistemul electoral anterior. Deci, ei acolo vor să mai dea o șansă nu acestei guvernări, dar modului lor de a lua decizii. Acum o să vedem…”

Europa Liberă: A rămas puțin timp, cu șase luni înainte de scrutin nu se mai schimbă regulile de joc.

Maia Sandu: „Nu e neapărat așa. Deci, în momentul în care regulile de jos se îmbunătățesc, nimeni n-o să aibă nicio pretenție la faptul că s-au schimbat cu șase luni înainte sau mai devreme. În momentul în care regulile se înrăutățesc, atunci funcționează această regulă.”

Europa Liberă: Și Dvs. credeți că chiar Bruxelles-ul se așteaptă că ar mai putea guvernarea să mai facă un pas înapoi din moment ce l-am auzit și pe spicherul Candu și pe alți exponenți ai puterii spunând că nu se mai poate reveni la ceea ce a fost înainte?

Maia Sandu: „Eu nu pot să știu care va fi decizia finală a Uniunii Europene, dar e de apreciat faptul că Uniunea Europeană, iată, insistă până în pânzele albe și spune că guvernarea nu și-a făcut treaba. Acum, ce decizie va lua în raport cu prima tranșă, cu a doua tranșă, dacă va fi vreo debursare sau nu, asta este greu de spus. Bănuiesc că decizia se ia la Comisie și mai puțin la Parlament.”

Europa Liberă: O să-l citez pe un europarlamentar PPE, Jean Marinescu, care spunea că „în toamnă, după alegeri, majoritatea parlamentară va fi nevoie să fie constituită din partidele care îmbrățișează opțiunea prooccidentală și acolo se vor regăsi și PD-ul, și PAS-ul, și alte partide proeuropene”. E un mesaj pe care vi-l transmite Dvs.? Cum înțelegeți această declarație, pentru că totuși sunteți cei care aveți afinități cu PPE?

Maia Sandu: „Dl Marinescu nu este nici purtătorul de cuvânt al PPE-ului și nu este nici președintele PPE-ului și dacă îi ascultați pe președinte și pe purtătorul de cuvânt, o să vedeți altfel de mesaje și-mi pare rău că dl Marinescu, atunci când a încercat să găsească niște argumente în favoarea Partidului Democrat, a spus că „uite, Partidul Democrat a promovat legea cu privire la limba română”. Dânsul nu a înțeles că Partidul Democrat este cel care se opune modificării denumirii limbii în Constituție, dar asta este altă întrebare. Așa cum am declarat de fiecare dată: „Categoric nu facem nicio alianță cu Partidul Democrat sau cu alt partid corupt, antidemocratic, pentru că nu am venit în politică pentru astfel de alianțe; am venit în politică dimpotrivă ca să eliminăm asemenea partide și personaje de la conducere și să aducem în fruntea țării oameni onești. Acesta este obiectivul nostru”.”

Europa Liberă: Iarăși, dacă e să-l citez pe fostul președinte al României, Traian Băsescu, el zice că „nimeni nu oferă nicio perspectivă Republicii Moldova”. Dvs. de ce părere sunteți? Ce evoluții se pot întâmpla aici, în Republica Moldova, ca statul să aibă și perspective?

Până să ajungem acolo încât să spunem că Transnistria este singurul impediment în calea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană sunt foarte multe lucruri de făcut...

Maia Sandu: „Dacă nu oferă nimeni nicio perspectivă, de ce atunci Uniunea Europeană se tot ocupă de noi și nu ne lasă baltă? De ce insistă să îndeplinim niște condiții, să ne dea niște bani? De ce avem Acord de Asociere, de ce avem Acord de Liber Schimb? Cred că această dezbatere ar trebui să o mediați între un oficial european și dl Băsescu. Eu nu sunt reprezentantul Uniunii Europene, dar eu văd niște pași concreți și niște intenții din partea Uniunii Europene și eu sunt sigură că, dacă noi am avea o guvernare responsabilă aici și dacă am merge consecvent pe lucrurile pe care Uniunea Europeană crede că trebuie să le facem ca să ajungem un stat și democratic, și prosper, atunci s-ar schimba și atitudinea Bruxelles-ului. Și asta aud de fiecare dată în mesajul adresat guvernărilor. Și am auzit asta spus și în raport cu Republica Moldova, și în raport cu guvernarea de la Kiev. „Nu veniți și ne spuneți că aveți nevoie de la noi de mai multe promisiuni, întâi vă faceți temele de acasă și după aceea va fi mult mai ușor, inclusiv pentru PPE și pentru alții să promoveze în cadrul Uniunii Europene un plan mai rapid, mai agresiv de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană”.

Europa Liberă: Chiar dacă Bruxelles-ul nu vorbește în termeni concreți de o extindere a UE spre Est, Dvs. credeți că s-ar putea cu o cerere de aderare la UE să se meargă în capitala Uniunii Europene?

Maia Sandu: „Eu cred că apar oportunități și ca să poți să folosești aceste oportunități peste un an, peste doi, peste cinci, e greu să spunem, trebuie să apară aceste oportunități și ele apar, dar ca să folosim această oportunitate trebuie să fim gata și trebuie să fim o țară care își face temele de acasă. Or, cu o guvernare coruptă, antidemocratică, evident că o să pierdem toate oportunitățile, de aceea trebuie să scăpăm de această guvernare.”

Europa Liberă: Transnistria ar fi o piedică pentru acest proces de apropiere a Moldovei de UE?

Maia Sandu: „Bineînțeles, este o piedică și aici va trebui să fim foarte ingenioși și să găsim o formulă prin care această piedică nu ne-ar reține din proces.”

Europa Liberă: Dar care ar fi această formulă?

Maia Sandu: „Dar până să ajungem, mă rog, e greu de spus acum o formulă temporară de înghețare a situației acolo sau cu forțe ale Uniunii Europene, care să înlocuiască forțele pacificatoare, dar până să ajungem acolo încât să spunem că Transnistria este singurul impediment în calea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană sunt foarte multe lucruri de făcut. Și spuneam, chiar dacă aderarea ar fi departe, Republica Moldova și cetățenii Republicii Moldova pot beneficia enorm de procesul de apropiere, pentru că asta ar însemna să avem standarde de viață mai bune, asta ar însemna să avem proces democratic real, nu mimat, așa cum este. Deci, asta noi ne dorim, că nu ne dorim, pur și simplu, să ne regăsim în hotarele Uniunii Europene. Sigur, sunt avantaje acolo care țin de anumite transferuri financiare, dar cel mai mult noi ne dorim să fim ca Uniunea Europeană pentru standardele lor de viață. Deci, procesul e important, să nu ne împiedicăm prea mult de problema Transnistriei.”

Europa Liberă: Dna Maia Sandu, dar care idee ar avea șanse mai mari: procesul acesta de eurointegrare sau totuși unirea Republicii Moldova cu România?

... să rămânem doar cu electoratul care crede că democrația e de vină pentru corupție, pentru sărăcie, pentru migrație și care crede că țara are nevoie de cineva ca Putin...

Maia Sandu: „Dacă e să judecăm după sondaje, se pare că există mai mult sprijin din partea cetățenilor pentru integrarea europeană; pentru unirea cu România avem între 20 și 30%; pentru integrarea europeană avem totuși jumătate din populație. Sper eu, încă jumătate din populație, pentru că, dacă o să avem în continuare o guvernare iresponsabilă, atunci o să plece toți cei care cred în democrație și care vor să muncească cinstit și pentru asta să fie răsplătiți, nu să fie furați în fiecare zi, și o să rămânem doar cu electoratul care crede că democrația e de vină pentru corupție, pentru sărăcie, pentru migrație și care crede că țara are nevoie de cineva ca Putin, ca să facă ordine. Din păcate, sunt și asemenea oameni.”

Europa Liberă: Una din intențiile enunțate de șeful statului, Igor Dodon, e că vrea să cimenteze curentul statalist. Cum vedeți Dvs. această intenție?

Maia Sandu: „El e în campanie electorală și intenția lui e de a diviza societatea cât mai mult, de a inventa tot felul de chestii, care să-i mobilizeze electoratul. El nu poate să meargă la electoratul lui, după doi ani în funcție, și să-i spună ce a făcut el pentru oameni. Că nu a făcut nimic bun, a făcut chestii rele, dar cu asta nu poți să mergi la electorat.”

Europa Liberă: El din contra spune că a făcut foarte multe lucruri bune.

Maia Sandu: „Nu știu ce spune el, dar restul oamenilor nu poate spune nimic, pentru că nu a făcut nimic. Și atunci când nu ai cu ce să mergi la oameni, te duci și-i sperii cu ceva, inventezi o frică, o tot dezvolți la televiziunile tale și televiziunile lui Plahotniuc, o umfli și după care o folosești în campanie.”

Europa Liberă: El a anunțat că va merge și se va întâlni iar cu Vladimir Putin. Vedeți benefice aceste întrevederi Igor Dodon – Vladimir Putin?

Maia Sandu: „Ce altceva poate să facă? Își mai face poză; o să-și mai facă cu patriarhul o poză și o să facă campanie. Asta este campania lui. El nu poate să vorbească despre ce a făcut ca să curețe justiția de judecători corupți, pentru că a semnat pe bandă rulantă propuneri de oameni cu probleme de integritate care să devină judecători; nu poate să spună ce a făcut pentru ca Procuratura să înceapă să funcționeze independent; nu poate să spună ce a făcut pentru ca să contribuie la crearea condițiilor, ca să se deschidă locuri de muncă aici, în Republica Moldova, să nu trebuiască să meargă oamenii în Rusia să-și câștige banii acolo, nu poate să vină că nu…”

Europa Liberă: El zice că nu are pârghii suficiente, că o piedică pentru a îndeplini o parte din promisiunile pe care le-a făcut în campania prezidențială vine chiar din partea guvernării.

Maia Sandu: „Și numirea judecătorilor a cui responsabilitate este? Sunt falsuri. Evident că nu deține toată puterea; puterea lui ar fi fost în puterea poporului, dacă era credibil și dacă punea piciorul în prag și se opunea anumitor acțiuni grave de abuz, acțiuni de corupție din partea guvernării. Atunci, poporul ar fi devenit puterea lui, dar el nu poate să se opună, pentru că el este parte a acestui sistem corupt și abuziv.”

Europa Liberă: Dacă la primărie ajunge în frunte un candidat proeuropean, așa cum îi ziceți Dvs., anti-oligarhie, ce relație va avea cu guvernul, cu puterea centrală?

Riscăm peste câțiva ani să nu avem profesori deloc și să se închidă școlile nu pentru că nu sunt elevi, dar pentru că nu sunt profesori...

Maia Sandu: „Va fi foarte dificil, dar sunt lucruri pe care poate să le facă: să demaște toate schemele de corupție, să scape primăria de tot felul de corupți pe care acum Silvia Radu îi aduce, să înlocuiască alți corupți care au fost acolo, pentru că ei nu știu cum să lucreze cu oameni onești, ei sunt obișnuiți să lucreze doar cu corupți și sunt totuși lucruri concrete, cu toate impedimentele pe care le creează primăria, sunt lucruri concrete care pot fi făcute. Și am vorbit despre câteva: să aduci un arhitect, să încerci faci ordine, să aloci mai mulți bani pentru educație, să reduci timpul pe care oamenii îl pierd în trafic. Sunt foarte multe lucruri pe care poate să le facă, dar vor fi impedimente majore, evident.”

Europa Liberă: Am văzut că pentru reforma în educație vor veni iarăși bani din exterior. Cum vedeți continuarea reformei în acest domeniu pe care l-ați administrat chiar Dvs.?

Maia Sandu: „Dacă vă referiți la un nou împrumut din partea Băncii Mondiale…”

Europa Liberă: Exact.

Maia Sandu: „Acest împrumut l-am negociat eu. Deci, asta se întâmpla încă în anul 2014-2015 și faptul că vine numai acum vorbește despre cât de avansată este reforma în educație, mai ales că atunci scopul acestui credit era diferit. Noi ne-am dorit ca acești bani să meargă pentru componenta Programul profesorilor; noi am elaborat în proiect de Program național pentru profesori, pentru că acesta e elementul central al sistemului educațional și de aici ar trebui de început. Și acești bani trebuiau să meargă pentru acest program al profesorilor. Guvernul a renunțat la acest lucru, deci este tot la nivel de proiect, nu le-au ajuns nu știu câți ani de zile să-l aprobe și să și-l asume și acum banii merg pentru altceva. Bine, întotdeauna e bine să investești bani în educație, dar dacă vrei să rezolvi problema-cheie a educației, atunci trebuie să începi de la profesori, pentru că riscăm peste câțiva ani să nu avem profesori deloc și să se închidă școlile nu pentru că nu sunt elevi, dar pentru că nu sunt profesori. În rest, despre ce reforme să vorbim în educație?”

Europa Liberă: Există continuitate?

Maia Sandu: „În afară de declarații populiste, nu am văzut nimic. Faptul cu redeschiderea școlilor în care părinții nu mai vor să-și ducă copiii din cauza calității proaste a studiilor, ce este asta dacă nu populism? Care alte activități, acțiuni ați auzit? Singurul lucru de care lor le este frică să se lege este Bacalaureatul. Au tot încercat să hărțuiască și au tot hărțuit conducerea Agenției responsabile de organizarea Bacalaureatului, dar le este frică, pentru că, dacă ar da peste cap, așa la vedere ar da peste cap Bacalaureatul, asta ar putea să-i coste foarte mult. Deci, acesta este singurul element care se mai păstrează, în rest, au lichidat Inspectoratul Şcolar, puținul care am început soi să construim acolo și ia timp ca să construiești competență și să înceapă să funcționeze această instituție. Agenția de Asigurare a Calității În învățământul Superior, după ce am plecat noi de la minister, atunci când s-a văzut clar, au fost programe care au fost închise, pentru că s-a dovedit, s-a făcut evaluarea acestor programe, dacă vă amintiți a fost la Drept în mai multe universități și au fost închise, pentru că nu asigurau o calitate minimă aceste programe. După asta s-a mai întâmplat ceva? Nu. Avem o agenție în teorie, în practică nu se întâmplă nimic. Deci, pe cât de mediocre erau unele programe, tot așa rămân, doar că acum au și documente.”

XS
SM
MD
LG