Linkuri accesibilitate

Înmormântarea lui Navalnîi va avea loc pe 1 martie, la Moscova. Văduva sa, Iulia, a rostit un discurs în Parlamentul European


Flori și portrete ale opozantului Alexei Navalnîi, în fața fostului consulat rus din Frankfurt pe Main, Germania, 23 februarie 2024.
Flori și portrete ale opozantului Alexei Navalnîi, în fața fostului consulat rus din Frankfurt pe Main, Germania, 23 februarie 2024.

Cunoscutul opozant politic al Kremlinului, activistul anticorupție, Alexei Navalnîi, va fi înmormântat pe 1 martie, la cimitirul Borisovskoie, din Moscova.

Înmormântarea va avea loc după slujba religioasă de la Biserica Icoanei Maicii Domnului „Alină-mi durerile” din capitala rusă. Anunțul l-a făcut secretarul de presă al politicianului decedat la 16 februarie, Kira Iarmîș.

În ajun, apropiații lui Navalnîi au declarat că nu au putut găsi o sală la Moscova pentru a organiza ceremonia de adio, din cauza refuzului agențiilor funerare și a localurilor de a le oferi un astfel de serviciu. Potrivit lui Iarmîș, unele organizații le-au spus că spațiile sunt ocupate, în timp ce altele au refuzat să ofere servicii la menționarea numelui opozantului, transmite Radio Svoboda.

Trupul neînsuflețit al lui Aleksei Navalnîi a fost încredințat mamei sale, Ludmila, sâmbăta trecută, 24 februarie, după multe tergiversări. Ludmila Navalnaia a acuzat autoritățile ruse că fac presiuni asupra sa ca să-l înmormânteze pe opozant „în secret”.

Pe 21 februarie, Navalnaia a atacat în justiție refuzul autorităților de a-i transmite trupul neînsuflețit al fiului său și s-a adresat și președintelui rus, Vladimir Putin, într-un mesaj video, cerându-i să intervină. Kremlinul nu a răspuns.

Serviciul penitenciar federal rus a anunțat despre moartea lui Aleksei Navalnîi pe 16 februarie. Potrivit autorităților, politicianul, în vârstă de 47 de ani, „s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința”, iar măsurile de resuscitare nu au dat niciun rezultat. Asociații lui Navalnîi au confirmat ulterior decesul acestuia.

Grupuri pentru drepturile omului și susținători ai lui Navalnîi susțin că autoritățile ar fi reținut cadavrul opozantului pentru a încerca să ascundă cauza morții opozantului rus. În actul de constatare a morții se spune că ea a survenit pe cale naturală. Dar purtătoarea de cuvânt a politicianului, Kira Iarmîș, și văduva lui Navalnîi, Iulia, susțin că acesta ar fi fost ucis.

Iulia Navalnaia, în Parlamentul European: trupul soțului meu a fost „abuzat”

Într-un discurs rostit miercuri în Parlamentul European de la Strasbourg, Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus, a declarat miercuri că trupul regretatului său soț a fost „abuzat” și că nu este sigură că înmormântarea sa de vineri va fi un eveniment „pașnic” sau dacă poliția îi va reține pe cei care au venit să-și ia rămas bun de la Aleksei.

Iulia Navalnaia a mai spus că, la doi ani după invazia rusă în Ucraina, sancțiunile occidentale nu par să aibă efectul scontat. Soția opozantului rus, care a promis să continue cauza soțului său, a declarat că regimul lui Vladimir Putin din Rusia ar trebui să fie considerat drept o organizație de tip mafiot, iar metodele de luptă cu acesta să fie corespunzătoare.

„Nu notele diplomatice, ci investigarea încâlcitelor scheme financiare. Nu exprimarea îngrijorării, ci identificarea asociaților mafioților din țările dumneavoastră, a avocaților și finanțatorilor discreți care îi ajută pe Putin și pe prietenii săi să ascundă bani”. Acestea ar putea să fie, în opinia sa, metode eficiente de luptă cu actualul regim din Rusia.

Iulia Navalnaia a adăugat că Occidentul are „aliați fideli – milioanele de ruși care sunt împotriva lui Putin, împotriva războiului”. În opinia sa, Occidentul „nu trebuie să-i persecute, ci, dimpotrivă, să lucreze împreună cu ei, împreună cu noi”.

Pe 22 februarie, președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu văduva și fiica lui Navalnîi, Iulia și Dașa, în California, „pentru a-și exprima sincerele condoleanțe”.

Dașa Navalnaia este studentă la Universitatea Stanford, din orașul San Francisco.

În timpul întâlnirii, Biden și-a exprimat admirația pentru „curajul extraordinar al lui Navalnîi și pentru exemplul său de luptă împotriva corupției, pentru o Rusie liberă și democratică, în care statul de drept se aplică în mod egal tuturor”, se spune într-un comunicat al Casei Albe.

Ulterior, Biden a anunțat noi sancțiuni majore împotriva Rusiei, ca răspuns la moartea lui Navalnîi și la războiul Rusiei împotriva Ucrainei care intră în cel de al treilea an.

XS
SM
MD
LG