Linkuri accesibilitate

Moment de criză pentru opoziția rusă: „Iulia este singura care poate continua lupta lui Alexei”


Iulia și Alexei Navalnîi la spitalul Charite din Berlin, Germania, unde Alexei era tratat după ce fusese victima unei tentative de otrăvire cu Noviciok. Poză postată de cuplu pe contul de Instagram, pe 21 septembrie 2020.
Iulia și Alexei Navalnîi la spitalul Charite din Berlin, Germania, unde Alexei era tratat după ce fusese victima unei tentative de otrăvire cu Noviciok. Poză postată de cuplu pe contul de Instagram, pe 21 septembrie 2020.

Văduva politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, Iulia, a anunțat că va continua lupta soțului ei împotriva regimului lui Vladimir Putin.

„Voi continua cauza lui Alexei Navalnîi”, a declarat Navalnaia într-un videoclip postat pe YouTube la începutul săptămânii.

 Iulia Navalnaia, mesaj video de pe canalul de Youtube al soțului ei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00

„Voi continua să lupt pentru țara noastră și vă rog să fiți alături de mine. Nu împărtășiți numai durerea care ne-a cuprins și care va persista. Vă cer să împărtășiți și furia, furia și ura mea față de cei care au îndrăznit să ne omoare viitorul.”

„Vă reamintesc cuvintele lui Alexei... „Nu este o rușine să faci prea puțin. Este o rușine să nu faci nimic. Este o rușine să cedezi în fața propriei tale fricii”, a adăugat ea.

Moartea politicianului rus de opoziție și activist anticorupție într-un penitenciar de la nord de Cercul Polar a fost anunțată vineri, 16 februarie, de autoritățile ruse și confirmată multe ore mai târziu de reprezentanții lui Navalnîi.

Cauzele decesului nu sunt cunoscute încă și s-ar putea să nu fie vreodată elucidate credibil, pentru că nimeni, în afara autorităților ruse, nu participă la ancheta în curs.

Declarația Iuliei Navalnaia a fost un apel neașteptat, dar limpede, adresat rușilor să nu-și piardă speranța și încrederea că schimbarea pe care o simboliza Navalnîi este posibilă, chiar într-o țară pe care Putin o conduce cu o mână de fier de aproape un sfert de secol.

Lupta Iuliei Navalnaia va fi însă foarte grea, într-o Rusie care se confruntă cu cel mai dur val de represiune de la dictatorul sovietic Iosif Stalin și duce un război împotriva Ucrainei.

Politicianul de opoziție Dmitri Gudkov crede că declarația lui Navalnaia a fost un „act de curaj” și o „decizie riscantă”.

„Iulia și-a asumat responsabilitatea de a comunica, de a susține și inspira oamenii”, a declarat Gudkov pentru Current Time, rețeaua de televiziune în limba rusă coordonată de Radio Europa Liberă/Libertatea (RFE/RL) împreună cu Vocea Americii (VOA).

„A cerut sprijin și de aceea am reacționat. Sper că după ce s-a întâmplat [moartea lui Alexei Navalnîi], o să putem să ne unim, să ne lăsăm ambițiile deoparte, să uităm de frustrările care s-au acumulat în rândul opoziției și a societății noastră civile.

„Adversarul este puternic”, a mai spus el. „Tare mi-e teamă că nu a fost ultima crimă politică.”

Moartea lui Navalnîi slăbește și mai mult o opoziție rusă deja fragmentată și marginalizată. Mare parte din liderii ei au fost forțați să se exileze sau sunt în închisoare, totul pe fundalul unei campanii de reprimare a dizidenței, care s-a intensificat cel târziu după protestele fără precedent din 2011 -2012, conduse parțial și de Navalnîi.

Represiunea de stat s-a intensificat după alegerile prezidențiale din 2018 și a atins noi culmi după invazia pe scară largă a Ucrainei din februarie 2022.

Analista politică Ekaterina Șulman spune că în Rusia mai există încă o minoritate destul de mare de nemulțumiți, numai că moartea lui Navalnîi îi va „demoraliza” și „paraliza” pe mulți.

„Unii critică războiul din Ucraina, alții sunt nemulțumiți că nu este destul de eficace. Unii sunt nemulțumiți de creșterea inflației, alții de intruziunile statului în viața privată sau de restricțiile de pe internet. Unii se tem să fie pedepsiți, alții se tem de reacțiile negative ale cercului de prieteni și apropiați.”

„Toți acești oameni mai sunt în țară, dar sunt dezbinați”, a spus experta. „Întrebarea este dacă cineva îi poate uni și coordona.”

Întrebarea este dacă acest lucru poate fi făcut într-o țară în care instituțiile menite să servească interesele publicului servesc interesele statului.

„Nu există un mecanism legal care să transforme furia noastră într-o schimbare politică”, spune scriitorul liberal Viktor Șenderovici.

Sprijinul din umbră

De-a lungul întregii cariere agitate de politician de opoziție și activist anti-corupție a lui Alexei Navalnîi, Iulia s-a ținut în umbră, dar a fost mereu prezentă. A stat alături de el în cursul nenumăratelor procese, l-a susținut în campaniile politice.

Când s-a îmbolnăvit brusc în timpul zborului din Siberia la Moscova, în august 2020, Iulia s-a luptat cu succes să obțină eliberarea lui ca să poată fi tratat în Germania, ca urmare a otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok. Cuplul a susținut că Navalnîi fusese otrăvit de agenții Serviciului Federal de Securitate (FSB), la comanda lui Putin, o acuzație respinsă categoric de Kremlin.

Într-un interviu cu popularul vlogger Iuri Dud, cu puțin timp înainte de a se întoarce în Rusia, în ianuarie 2021, soții Navalnîi au discutat despre lupta lor politică. Navalnaia a spus că nu a încercat niciodată să-și convingă soțul să renunțe la activismul său.

„M-ați criticat că sunt radical”, i-a spus Navalnîi lui Dud. „Să o auzi pe Iulia vorbind de politică. O să înțelegi că eu sunt cel moderat”. A adăugat că ceea ce pare să o fi „radicalizat” pe Iulia a fost lupta cu birocrația rusă, în timp ce încerca să-i salveze viața.

Într-un articol din ianuarie 2021 despre Navalnaia pentru publicația The Independent, jurnalista rusă Evghenia Albaț a spus că Navalnîi „discută fiecare pas cu Iulia, și asta în detaliu”.

„Iulia a fost antrenoarea lui de viață (life coach) ”, a spus ea. „Îl făcea mai eficient.”

Într-o postare pe X, fost Twitter, în urma anunțului lui Navalnaia, Albaț a avut următorul comentariu: „Întotdeauna am crezut că politicianul Alexei Navalnîi sunt doi oameni - Iulia și Alexei Navalnîi”, a scris ea. „După cum a spus și Iulia în declarația ei, jumătate din ea a fost ucisă... Dar dacă cineva poate continua lupta, aceea este Iulia”.

Paralizia politică

De doi ani, Navalnaia trăiește în străinătate. În vara anului 2023, televiziunea de stat rusă RT, citând surse ale forțelor de ordine, relata că va fi arestată la sosire dacă ar încerca vreodată să se întoarcă în Rusia.

În aceste condiții, spune jurnalistul Konstantin Eggert, de la Deutsche Welle, prioritatea este să reușești să scoți „din actuala stare de paralizie politică o parte semnificativă a populației, desigur nu o majoritate”, și să organizezi „campanii vizibile de nesupunere civilă”.

În al doilea rând, Navalnaia va trebui să „mobilizeze opinia publică occidentală împotriva lui Putin”, mai spune Eggert. Ceea ce implică să militeze pentru creșterea masivă a sprijinului occidental pentru Kiev, în războiul împotriva Rusiei.

„O problemă imensă pentru Navalnaia”, spune el, „pentru că mulți din opoziția rusă nu sunt convinși că trebuie să sprijine cauza Ucrainei în acest război... se tem de cum ar putea reacționa rusul de rând, Ivan Petrovici de la Celeabinsk sau Maria Sergheievna de la Moscova.”

Este imposibil, argumentează el, să discutăm despre înlăturarea lui Putin, fără să discutăm despre sprijinul pentru Ucraina.

„Putin a făcut din război fundamentul politicilor sale, așa că este obligatoriu să iei atitudine față de acest război”, spune Eggert. „Iar această atitudine trebuie să fie radical diferită de a lui Putin”.

Analista politică Maria Snegovaia este de acord că sprijinul larg al rușilor pentru războiul impotriva Ucrainei reprezintă o mare dilemă pentru opoziție.

„Iulia și restul opoziției se confruntă cu aceeași problemă ca în 2014, când Rusia a ocupat peninsula [ucraineană] Crimeea”, a declarat ea pentru RFE/RL.

„Cum poți fi un politician democratic într-o țară în care 80 sau 90 la sută susțin anexarea și încălcarea fără precedent a frontierelor internaționale? Astăzi, nu vorbim despre 80 sau 90 la sută, dar de 60 sau 70 la sută, care continuă să susțină războiul din Ucraina.

„Într-un fel sau altul, toată opoziția rusă se confruntă cu această dilemă”, a spus Snegovaia.

​(După articolul lui Robert Coalson, RFE/RL)

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG