Linkuri accesibilitate

Analiză. Ce poate schimba moartea lui Alexei Navalnîi în societatea rusă


Un muncitor din Sankt Petersburg șterge o pictură murală care îl înfățișează pe politicianul rus de opoziție Aleksei Navalny, întemnițat în aprilie 2021. Pe zid scrie: „Eroul noii ere”.
Un muncitor din Sankt Petersburg șterge o pictură murală care îl înfățișează pe politicianul rus de opoziție Aleksei Navalny, întemnițat în aprilie 2021. Pe zid scrie: „Eroul noii ere”.

Timp de mai bine de un deceniu, și chiar de când a fost închis - cu peste trei ani în urmă, Alexei Navalnîi a fost un motor crucial pentru politica Kremlinului – un oponent fără compromisuri a cărui viziune pentru o altă Rusie a fost ținta principală a eforturilor din ce în ce mai mari ale președintelui Vladimir Putin de a anula protestele, înlătura disidența și controla strâns politica în întreaga țară.

Rapoartele despre moartea lui Alexei Navalnîi vin pe măsură ce Rusia lui Putin continuă să prindă contur ca locul în care vocile independente nu sunt tolerate, alegerile sunt gestionate îndeaproape pentru a evita chiar și impresia unei alternative, iar țara se află de doi ani într-o invazie pe scară largă care a aruncat o umbră masivă de moarte și distrugere asupra Ucrainei și a avut efecte de lungă durată acasă.

Ar schimba ceva oare dispariția celui mai vocal critic al Kremlinului – și în ce fel? Ar putea aduce vreun indiciu despre schimbarea pe care Alexei Navalnîi a susținut-o sau e doar o strângere suplimentară a șuruburilor?

Primul lucru de urmărit este campania pentru alegerile prezidențiale din 15-17 martie, aflată acum la doar o lună distanță. Având în vedere cenzura strânsă a statului asupra politicii și mass-media, Putin este sigur că va câștiga, cu excepția unei evoluții majore neașteptate - dar analiștii spun că Kremlinul vrea ca el să câștige cu o marjă care să demonstreze rușilor și lumii că nu există nicio alternativă.

Această aparentă dorință a părut cu atât mai evidentă atunci când Boris Nadejdin, singurul candidat care este un critic al războiului împotriva Ucrainei, a fost exclus de la vot luna aceasta – după ce mulți ruși au apărut pe listele lui pentru a-i susține campania de strângere de semnături, iar perspectiva că un contestatar ar putea câștiga o partea substanțială a voturilor probabil că l-a speriat pe Putin.

Navalnîi, căruia i-a fost interzis să-l provoace pe Putin la ultimele alegeri, cele din 2018, și-a exprimat săptămâna trecută sprijinul pentru o inițiativă care le cere rușilor să se prezinte la secțiile de votare la ora 12 p.m. la alegerile de luna viitoare - inițiativă numită Noon Against Putin.

Pe fondul suspiciunilor larg răspândite de joc greșit – sau a efectelor pernicioase ale condițiilor de închisoare și ale tratamentului dur despre care Navalnîi a spus că aveau drept scop uciderea lui - mai mulți analiști și critici de la Kremlin au legat moartea lui de alegerile în care Putin, care a fost președinte sau prim-ministru din 1999, urmează să-și asigure un nou mandat de șase ani.

„Marți am auzit o înregistrare audio a vocii sale de la una dintre numeroasele ședințe de judecată la care a participat. Era vocea unui om vesel, energic și sănătos”, a declarat politologul Iekaterina Shulman pentru Deutsche Welle.

Proteste tăcute în fața sediilor Ambasadei Rusiei din întreaga lume în memoria lui Alexei Navalnîi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00

„Asta înseamnă că a fost ucis. A fost ucis pentru a nu interveni în campania electorală. Acesta este ceea ce se află la suprafață și ceea ce nu poate fi ignorat.”

Mihail Hodorkovski, fostul magnat al petrolului, aflat în exil - care a petrecut un deceniu în închisoare în urma condamnărilor despre care el și susținătorii spun că făceau parte dintr-o campanie orchestrată de Kremlin pentru a-l pedepsi pentru că s-a aventurat în politica opoziției și pentru a aduce bunurile companiei sale în mâinile statului - i-a îndemnat pe ruși să scrie numele lui Navalnîi pe buletinele de vot atunci când votează.

Dar orice astfel de efort – cu atât mai puțin protestele de stradă pentru alegeri, soarta lui Navalnîi sau războiul împotriva Ucrainei – reprezintă un risc major pentru rușii care i se alătură.

„Pe de o parte, oamenii vor avea acum și mai puțină dorință de a vota pentru Putin; pe de altă parte, acționarea activă împotriva [alegerii] va deveni și mai înfricoșătoare”, a scris analistul politic Abbas Gallyamov pe Telegram.

„O viziune optimistă este că moartea lui Navalnîi poate injecta o nouă viață lui Nadejdin... și poate da naștere unei mișcări reale. O viziune pesimistă l-ar vedea pe Nadejdin redus la tăcere, fie de frică, fie [prin] metode mai radicale și potențial permanente”, a spus Samantha de Bendern, de la think tank-ul britanic Chatham House.

De fapt, moartea unui bărbat care simbolizează opoziția față de alegerile necompetitive desfășurate sub Putin ar putea contribui doar la creșterea riscului de a protesta pentru alegeri – sau orice altceva.

„La un moment dat, Navalnîi a fost util Rusiei ca semn că opoziția față de Putin a fost tolerată. Această utilitate a luat sfârșit cu mult timp în urmă”, a spus Keir Giles, senior consultant la Chatham House.

„Și până acum, Rusia a abandonat orice pretenție că este altceva decât un regim represiv. Rusia a revenit în zona sa istorică de confort de a ucide oponenții din țară și din străinătate fără scrupule și fără grija pentru condamnarea internațională.”

Navalnîi a devenit un critic vocal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, iar moartea sa pare puțin probabil să aibă vreun efect asupra urmăririi de către Kremlin a obiectivelor sale în invazie. Dar reverberațiile în străinătate ar putea juca un rol important în problema crucială a sprijinului occidental pentru apărarea Ucrainei, amplificând solicitările de presiune suplimentară asupra Rusiei și pot afecta soarta unui pachet de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari SUA, care a fost blocat în Congres de luni de zile.

Indiferent de cauza morții raportate a lui Navalnîi, aceasta reprezintă o provocare pentru Putin și pentru stat, potrivit Tatyanei Stanovaya, expert în Kremlin și analist la Centrul Carnegie Rusia Eurasia.

„Navalnîi a apărut ca o figură seminală și istorică, întruchipând o poziție politică neclintită anti-Putin și reprezentând cea mai substanțială alternativă la regimul lui Putin, din 2000. Recunoașterea sa de neegalat, semnificația pentru elite și implicarea în politica internă l-au deosebit de orice altă figură a opoziției, cimentându-i statutul de politician remarcabil”, a scris Stanovaya pe Twitter.

„Și acest lucru creează o problemă politică semnificativă pentru regim – ei vor trebui să se ocupe de moștenirea lui Navalnîi ”.

Dar modul în care Kremlinul va încerca să abordeze această provocare nu este greu de prevăzut, a adăugat ea.

„Nu mă îndoiesc că foarte curând vom asista la un val semnificativ de represiuni anti-Navalnîi , raiduri după indignări pe rețelele de socializare, dosare penale și arestări”, a spus ea.

Numeroși observatori au precizat că, dacă moartea lui Navalnîi va aduce sau nu vreo schimbare, acesta va fi unul dintre cele mai întunecate semne ale unui timp întunecat.

„Navalnîi lupta pentru o „Rusie frumoasă a viitorului” și a fost zdrobit de teribila Rusie a trecutului și prezentului. Un viitor pentru această Rusia există doar pentru un singur om – Putin”, a spus Alena Epifanova, cercetător la Consiliul German pentru Relații Externe.

„Este gata să omoare pe oricine îi stă în cale. Astăzi a dovedit-o din nou.”

Mike Eckel a contribuit la acest articol. Traducere și adaptare de Europa Liberă Romania
  • 16x9 Image

    Steve Gutterman

    Steve Gutterman este editor pe probleme rusești la Serviciul central de știri al Europei Libere/Libertatea de la Praga. A trăit și a lucrat aproape 20 de ani în Rusia și fosta Uniune Sovietică între 1989 and 2014, inclusiv pentru AP și Reuters la Moscova. A reltatat de asemenea din Afganistan și Pakistan, precum și din alte părți din Asia, Europa și Statele Unite.

XS
SM
MD
LG