Linkuri accesibilitate

Ce mai spun prietenii europeni ai lui Putin după moartea lui Navalnîi?


Efigiile președinților Serbiei și Rusiei, amintind de personajele lui Cervantes Don Quijote și Sancho Panza, la carnavalul din orașul croat Kastela, la 13 februarie 2024.
Efigiile președinților Serbiei și Rusiei, amintind de personajele lui Cervantes Don Quijote și Sancho Panza, la carnavalul din orașul croat Kastela, la 13 februarie 2024.

După ce bloggerul și activistul anticorupție rus, Alexei Navalnîi, a fost găsit mort într-o colonie penitenciară rusă, criticii occidentali ai președintelui rus, Vladimir Putin, și-au înăsprit discursul și au pus la cale noi sancțiuni. Ce fac însă prietenii europeni ai Kremlinului?

Orban tace, dar votează

Premierul ungur, Viktor Orban, considerat de mulți cel mai bun aliat al lui Putin în UE și NATO, a evitat să comenteze, împreună cu întreaga sa guvernare, moartea lui Navalnîi.

La 16 februarie, guvernanții de la Budapesta, în frunte cu ministrul de externe, Peter Szijjarto, publicau pe conturile lor de Facebook chestiuni curente, după standardele regimului Orban, de pildă cum poate fi ferită Europa de migranți, sau cum trebuie Ungaria să decidă singură, fără presiuni americane, dacă să accepte sau nu primirea Suediei în NATO.

Cu toate acestea, Orban nu s-a încumetat să se opună prin veto unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ele fuseseră gândite, ce-i drept, înaintea morții lui Navalnîi, dar tragedia le-a dat o nouă greutate, iar câteva țări UE ca Suedia, Germania și Lituania au propus să fie însoțite de unele pedepse specifice, legate de ultimele evoluții.

La reuniunea de luni, 19 februarie a miniștrilor de externe din UE, Ungaria a spus din nou – ca de obicei – că sancțiunile împotriva Rusiei nu au niciun rost, lovind mai degrabă economia UE, dar a promis că nu se va opune prin veto.

Tăcerea Budapestei în privința morții lui Navalnîi a fost ruptă doar de șeful comisiei parlamentare de afaceri externe, Zsolt Németh. Politicianul din partidul Fidesz al lui Orban, văzut ca unul din puținii care mai promovează integrarea euroatlantică, a publicat pe contul său de Facebook o fotografie a lui Navalnîi, cu mențiunea: „Moartea lui este un scandal al timpurilor noastre! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Fico, filosoful

Numit de unii „noul Orban din UE”, premierul populist slovac, Robert Fico, nu s-a grăbit să reacționeze la moartea lui Navalnîi.

Când a făcut-o, totuși, într-o postare pe Facebook, a introdus un element relativizant, ca mai în toate chestiunile pe care le abordează, de la încălzirea globală la suveranitatea Ucrainei asupra Crimeii.

„Moartea unui politician în închisoare întotdeauna dă naștere la îndoieli”, a scris Fico, adăugând că decesul trebuie investigat, iar în caz că se constată că a fost provocat de neglijență sau chiar intenționat, autorul sau autorii trebuie pedepsiți.

Fico insistă însă că Rusia nu este singura țară unde au loc asemenea decese. Adresându-se „moraliștilor” slovaci, el le amintește că un general și un avocat au decedat în penitenciarele din Slovacia în timpul guvernării anterioare fiindcă nu li s-ar fi asigurat asistența medicală.

„Cine a tăcut atunci, să tacă și acum!”, poruncește Fico.

La 16 februarie, președinta Slovaciei, pro-occidentala Zuzana Caputova, probabil politicianul cel mai detestat de Fico, scrisese pe Twitter că moartea tragică a lui Navalnîi a fost „un rezultat previzibil și tragic al felului cum Rusia lui Putin îi tratează pe cei care se opun regimului corupt”.

Ca și Ungaria, Slovacia condusă de Fico nu a semnalat însă că s-ar opune noilor sancțiuni împotriva Rusiei.

Vucic nu aplaudă discursul văduvei și se teme de presiuni

La Conferința de Securitate de la Munchen, președintele sârb, Alexander Vucic, a fost potrivit reporterilor singurul lider din sală care nu a aplaudat discursul văduvei lui Alexei Navalnîi, rostit la puțin timp după ce soțul ei fusese găsit mort într-o închisoare rusească, la nord de Cercul Polar.

Vucic, care cultivă relații bune cu Rusia lui Putin, a explicat într-un interviu că nu știa cine este vorbitoarea, deși stătuse lângă Navalnaia în sală, până ca ea să ia cuvântul. „N-am deslușit cardul de identitate purtat de ea”, s-a apărat Vucic.

În aceleași declarații, președintele sârb a anticipat că din cauza morții lui Navalnîi, pe care a numit-o „oribilă” și tragică, fiindcă „a murit o persoană tânără”, îi va fi mai greu să fie prieten cu rușii.

Vucic a exclus însă posibilitatea ca Serbia – țară candidată la aderarea la UE - să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei, impuse din cauza invadării Ucrainei.

Remarcile liderului din Balcani nu au trecut neobservate la Kremlin, care a reacționat cu simpatie și înțelegere: „Știm sigur că asupra Belgradului se fac deja presiuni puternice, chiar și fără legătură cu moartea cuiva”, a spus Peskov, evitând, ca și șeful său, Putin, să pronunțe numele lui Navalnîi.

Agenția rusă de știri TASS a publicat la 20 februarie un interviu „în exclusivitate” acordat de Vucic, în care liderul sârb își confirmă loialitatea față de Moscova.

Vucic le dorește rușilor „succes” la alegerile prezidențiale din 17 martie, câștigate practic dinainte de Putin, și urează „pace, stabilitate și securitate” poporului rus, pe care îl numește „fratern și prietenesc”.

În același interviu, Vucic explică cât este de greu să fii singura țară candidată la aderarea la UE care nu aplică sancțiuni împotriva Rusiei, strecurând o sugestie că până la urmă, în ciuda sentimentelor sale filoruse, nu va mai putea menține acest curs.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG