Linkuri accesibilitate

Ce s-a comasat? Cât de mult coincid proiectele democraților și socialiștilor


Un studiu al Transparency International. Deputați PSRM resping concluziile experților.

Transparency International Moldova, organizație care face parte din grupul celor ce se opun intenţiei autorităţilor de a schimba sistemul electoral, a efectuat un studiu comparativ al celor două proiecte, unul al democraţilor şi altul al socialiştilor, în baza cărora ar urma să se facă schimbarea. Constatarea e că documentele se aseamănă izbitor, iar concluzia – că socialiştii şi-ar fi copiat mixtul după uninominalul democraţilor, modificând doar cifra deputaţilor aleşi în circumscripţii şi omiţând posibilitatea revocării acestora.

Atât democraţii, cât şi socialiştii s-au gândit că nu e nevoie de două tururi de scrutin. Ales, în circumscripţiile uninominale, va fi candidatul, aşa cum prevăd ambele proiecte, care va acumula numărul maxim de voturi. Deci, nu e nevoie de majoritate, ci doar de întâietate în faţa celorlalţi candidaţi.

Părerea celor doi autori coincide şi în ceea ce ţine de pragul de validare. Acesta pur şi simplu nu există în nici unul din proiecte, prin urmare, indiferent de câţi electori s-ar prezenta la urne, chiar şi câteva zeci din o mie, sau chiar unul singur, scrutinul oricum ar fi validat.

Viziunea celor doi actori politici coincide - aşa cum a constatat, urmare a studiului, Transparency International Moldova - şi în privinţa certificatului de integritate pe care ar trebui să-l obţină de la CNA candidaţii, acest certificat fiind, de altfel, o premieră pentru procesul electoral moldovenesc.

Alte coincidenţe observate de expertul angajat de TI: campania electorală e redusă la 30 de zile în ambele proiecte, deşi regula de până acum, regulă nevalabilă doar în scrutinul prezidenţial de anul trecut, spunea că aceasta începe în momentul înregistrării candidatului; contestaţiile, inclusiv cele care ar viza excluderea vreunui candidat din cursă, se examinează de consiliul de circumscripţie, nu de CEC; la fel şi litigiile judiciare – de către judecătoriile de circumscripţii, nu de Curţile de Apel.

Toate aceste prevederi sunt criticate de experţii Transparency International ca fiind de natură să înrăutăţească standardele democratice, dar şi să limiteze posibilităţile societăţii civile de a monitoriza cu atenţie scrutinul.

Lilia Carasciuc, directoarea organizaţiei:

„Această descentralizare a examinării contestaţiilor, dar şi a cazurilor în judecată, ne va îngrădi nouă, celor din societatea civilă şi media, posibilitatea de a monitoriza campania electorală, de a urmări finanţarea, de a contesta, de a avea acces la informaţie. Va fi aproape imposibil de a urmări.”

Valeriu Paşa, autorul studiului:

„Legat de aşa-numita luptă dintre socialişti şi democraţi, vedem că e doar o imitaţie şi asistăm de fapt la o înţelegere de culise, atâta timp cât proiectul socialiştilor e 90% scris de PD.”

O altă critică se referă la faptul că un candidat va avea dreptul să concureze şi pe lista de partid, şi în calitate de independent într-o circumscripţie în care va dori. Regula universală ar fi, spune autorul de studiu de la TI, ca, în caz că decide să-şi testeze norocul şi acolo, şi dincolo, candidatul ar trebui obligat să reprezinte unul şi acelaşi partid.

Adrian Lebedinschi este unul din deputaţii socialişti care şi-a pus semnătura pe proiectul de vot mixt avansat de şeful statului, Igor Dodon, atunci când documentul ajunsese în parlament. Solicitat de noi pentru o explicaţie, Lebedinschi ne-a spus:

„Sunt manipulări de opinie promovate de anumite persoane. Acest proiect de alternativă a fost o reacţie urgentă şi era şi firesc că s-a luat la baza codul electoral existent. Nu poţi într-o noapte, două să faci totul. Este un proiect care vine să înlăture conceptul înaintat de democraţi. Asta este important.”

Nu se ştie care vor fi concluziile Comisiei de la Veneţia, instituţia consultativă a Consiliului Europei care va veni în luna iunie cu un aviz pe marginea schimbării de sistem moldovenesc, referitoare la punctele reformei considerate slabe de Transparency International Moldova. O observație a acestei comisii, făcută înaintea emiterii avizului, era că documentul nu stabileşte clar regulile de creare a circumscripţiilor, atât în ţară, cât şi în diasporă.

Socialiştii spun că s-au apucat deja să elaboreze concretizările, în timp ce democraţii au sugerat că aşteaptă soluţii în această chestiune de la Comisia de la Veneţia. Socialiştii au mai admis că ar putea să-şi retragă proiectul, dacă până la urmă Comisia de la Veneţia va emite un aviz negativ.

Previous Next

XS
SM
MD
LG