Linkuri accesibilitate

Creșterea și descreșterea votului uninominal, de Vlad Plahotniuc


Creșterea și descreșterea votului uninominal, de Vlad Plahotniuc (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 15.05.2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:58 0:00

„Inițiativa PSRM, o ficțiune politică”, așa își întitula Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat (PDM), un articol publicat pe 19 aprilie, chiar ziua în care Partidul Socialiștilor a înregistrat proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt al alegerilor parlamentare. În articolul de pe site-ul personal, coordonatorul guvernării scria că inițiativa socialiștilor „nu este un proiect real”, ci numai o încercare de torpilare a votului uninominal propus de el. Dar „introducerea votului uninominal (…) se va produce indiferent de încercările PSRM”, scria Plahotniuc. Două săptămâni mai târziu, pe 5 mai, Plahotniuc și deputații democrați abandonau, însă, „votul uninominal”, sprijinind „votul mixt” al socialiștilor. Testul cu Politigraful arată că „ficțiune politică” s-au dovedit până la urmă propriile sale promisiuni.

După votul din 5 mai, care a aprobat sistemul mixt, democrații au închis accesul publicului la site-ul din internet www.votuninominal.md, aflat în centrul scurtei, dar zgomotoasei lor campanii de promovare a votului uninominal. Dar articolul lui Plahotniuc, în care acesta critica inițiativa socialistă a „votului mixt” încă mai era accesibil la ora redactării acestui articol pe site-ul plahotniuc.md (dacă se închide accesul, am păstrat articolul și aici).

„PDM este pregătit să le ofere cetățenilor dreptul de a alege în mod direct deputatul, sa aibă parte de alegeri populare adevărate, în sistem uninominal. Acest lucru se va produce indiferent de încercările PSRM de a stopa acest proces. Vom face asta chiar dacă PSRM amenință cu faptul că, în cazul introducerii sistemului uninominal, ar putea să refuze participarea la alegerile următoare. Asta nu e cel mai rău lucru, l-aș trece chiar la capitolul avantaje pentru introducerea sistemului uninominal de vot”, se spune în articol.

​La votul din parlament, însă, lucrurile s-au schimbat.

Desigur, să ceară mult ca să obțină măcar ceva este o tactică obișnuită folosită de oricine a negociat ceva, vreodată. Plahotniuc a explicat că votul comun cu socialiștii pentru sistemul mixt a fost un „compromis” și, oricum, un pas înainte. Dacă sistemul mixt aprobat în prima lectură de deputații PSRM, PDM și PPEM este adoptat definitiv și intră în vigoare, democrații vor obține ca măcar jumătate din deputați să fie aleși în circumscripții uninominale (în sistemul uninominal așa ar fi aleși cu toții). În tot cazul, PDM nu renunță la idealul uninominalului și va reveni după următoarele alegeri parlamentare, din 2018, a promis Plahotniuc.

Dar cât de diferit începuse totul …

„Vreau să fac un anunț important care sigur va avea efecte pozitive, de lungă durată asupra politicii din Republica Moldova”, declara liderul PDM, pe 6 martie, când și-a anunțat proiectul „votului uninominal”. La briefingul său din acea zi, Plahotniuc a rostit „votul uninominal” de aproape 20 de ori în răstimp de 15 minute și tot cam de atâtea ori a folosit alte denumiri pentru a descrie avantajele acestei inițiative a PDM. Conform cu „dorința oamenilor de a avea împreună cu copiii lor un trai mai bun”, votul uninominal este un răspuns adecvat și necesar pentru a reduce „prăpastia mare între oameni și politicieni”, pentru a face ca „politicienii să muncească mai eficient pentru cetățeni”, iar cetățenii „să dețină control real asupra clasei politice”, a spus Plahotniuc.

Pentru a asigura acest control, coordonatorul guvernării a propus o inovație: „posibilitatea ca cetățenii să le retragă înainte de termen mandatul deputaților care nu-și fac datoria”. „În business, de exemplu, dacă angajezi un om și nu își face treaba, îl eliberezi. Imaginați-vă ce ar însemna să stai patru ani cu lucrători incompetenți în companie. Desigur, ajungi la faliment. În politică însă, în actualul sistem electoral, cetățenii trebuie să stea patru ani și să privească cu neputință la cum deputații le-au neglijat votul și nu pot face nimic”, a spus Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc lansează inițiativa „uninominalului”, Chișinău, 6 martie, 2017
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:34 0:00
Link direct

O săptămâna mai târziu, pe 14 martie, PDM a înregistrat în Parlament proiectul de lege pentru trecerea la „votul uninominal”. În următoarele aproape două luni, PDM a declanșat o amplă campanie de promovare a „votului uninominal” cu genericul „Votul tău, deputatul tău!”. În spoturi audio și video, de pe panouri stradale și portaluri online, votul uninominal a fost promovat prin gura unor artiști, medici, sportivi cunoscuți.

Democrații au colectat semnături în sprijinul uninominalului. Plahotniuc a scris pe blog că au ajuns la „un milion”, dar mulți au pus la îndoială această rată de sprijin. La ultimele alegeri (turul doi al prezidențialelor, din decembrie 2016) au participat 1,6 milioane de alegători. Asta ar însemna că inițiativa PDM ar fi fost sprijinită de aproximativ două treimi din electoratul activ. Cifra lui Plahotniuc apare și mai incredibilă pe fondul ultimului Barometru al Opiniei Publice. Efectuat în perioada colectării semnăturilor, acesta sugera că peste 40% din alegători nici nu știu ce înseamnă votul uninominal.

Ce s-a ales din aceste semnături de sprijin, reale sau nu, sugerează poze de pe holul Parlamentului, publicate, după votul pentru sistemul mixt, de deputata comunistă, Elena Bodnarenco. Pozele înfățișează teancuri de maculatură zăcând sub un perete.

Cu cât mai categorice au fost afirmațiile lui Plahotniuc împotriva „mixtului”, cu cât mai intensă și probabil costisitoare i-a fost campania de promovare a „uninominalului” și cu cât mai tari au fost promisiunile privind adoptarea acestuia, cu atât mai spectaculoasă a părut răzgândirea.

Rivalii săi au spus că Plahotniuc nu s-a răzgândit deloc, că totul a fost o cacealma, că și-a dorit de la bun început mixtul și că a fost înțeles cu socialiștii.

Totul este posibil. Dar judecând după ce știm cu certitudine, important este acum că Vlad Plahotniuc a făcut o cotitură de 180 de grade, iar la testul cu Politigraful a căzut, căci „ficțiune politică” s-au dovedit a fi propriile promisiuni. Rămâne de văzut ce alegere va face electoratul, dacă se va împlini marea viziune a lui Vlad Plahotniuc de a da omului de rând posibilitatea să tragă la răspundere direct și prompt un politician care l-a indus în eroare.

(Editor: Mircea Țicudean)

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG