Linkuri accesibilitate

E „bolnavă” reforma justiţiei moldovenești?


Parlamentul European: intervenția politică în sistemul judiciar trebuie să înceteze imediat la Chișinău.

În legislativul de la Chişinău au fost adoptate astăzi noi reguli de accedere în meserie şi promovarea ulterioară a magistraţilor, reguli necesare pentru a schimba un sistem ce pare a fi extrem de discreţionar. Modificările au ajuns însă în parlament exact în momentul în care prestaţia justiţiei moldovene stârneşte dezbateri aprinse în R. Moldova după ce o instanţă a invalidat rezultatele alegerilor din Chişinău, atrăgându-şi bănuiala că a acţionat la comandă politică. Aşa că şi dezbaterea din parlament a fost destul de fierbinte.

Criticii hotărârii Judecătoriei Chişinău cred în general că, mai întâi, ea a atentat la un drept fundamental al cetăţenilor moldoveni, cel de a alege, iar apoi că ea trădează influenţe politice asupra actului de justiţie. Astfel de critici nu au lipsit nici din reacţiile formulate dinspre occident. O dezbatere din comisia de afaceri externe din Parlamentul European s-a încheiat, bunăoară, cu formularea către Chişinău a cererii de „încetare imediată a intervenției politice în sistemul judiciar”. La Chişinău mulţi au spus că, deşi este proaspătă în meserie, magistrata care a judecat cazul nu putea să dea o astfel de soluţie din incompetenţă, ci, probabil, la comandă politică. Cazul ar arăta o dată în plus putreziciunea justiţiei moldovene, a apreciat directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

Aşa că astăzi, când Ministerul Justiţiei a prezentat în faţa legislativului noile reguli de evaluare şi responsabilizare a judecătorilor, opoziţia nu s-a abţinut de la a avansa idei din cele mai radicale.

Maria Ciobanu, deputată liberal-democrată:

„Nu ar fi cazul să vă retrageţi proiectul şi să-i disponibilizaţi pe toţi judecătorii din sistem? Întrucât ceea ce se întâmplă astăzi în instanţele de judecată e strigător la cer. Magistraţii sunt incurabili la capitolul integritate, demnitate, profesionalism. Fac sluş în faţa politicienilor. Ruşinea statului sunt instanţele de judecată. Chiar decizia pe care a luat-o judecătoarea referitor la scrutinul din Chişinău e strigătoare la cer.”

Justiţia moldoveană păstrează tăcerea. Nimeni din Consiliul Superior al Magistraturii nu a apărat până la ora actuală magistrata sau soluţia dată de aceasta...

Deşi se confruntă cu acest val de critici extrem de dure, justiţia moldoveană păstrează tăcerea. Nimeni din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a apărat până la ora actuală magistrata sau soluţia dată de aceasta. După mai multe încercări, am reuşit totuşi să vorbim cu magistratul Dorel Musteaţă, membru al CSM:

„Noi nu putem să comentăm hotărârea instanţei de judecată. Este Curtea de Apel, este Curtea Supremă de Justiţie. Doar instanţa poate să se expună privind legalitatea hotărârii.”

La fel răspunde magistratul şi la întrebarea cum priveşte noile reguli de accedere şi avansare în profesie elaborate pentru magistraţi de către Ministerul Justiţiei:

„Noi avem proiectul, dar încă nu l-am discutat în plenul CSM. Nu ştiu ce să vă spun, deoarece nu am urmărit ce s-a discutat la adresa sistemului.”

În mediul magistraţilor propunerile sunt întâmpinate totuşi, aşa cum am aflat, cu mari nemulţumiri. Asta pentru că noile reguli ar trebui să facă imposibile situaţii în care magistraţi cu calificative mici la concursuri să fie promovaţi, iar cei cu note mari, dimpotrivă – ţinuţi pe tuşă. Adoptarea noilor reguli face parte din pachetul de măsuri ale „micii reforme judiciare” iniţiate anul aceste de autorităţile de la Chişinău, pe fundalul unor critici tot mai ferme că nu reuşesc să reformeze justiţia. Măsura figurează şi printre cele asumate de autorităţi faţa de UE, atunci când au încheiat memorandumul privind asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro, ceea ce măreşte încrederea că va fi adoptată în lectură finală în ciuda reticenţei judecătorilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG