Linkuri accesibilitate

Reacții la invalidarea alegerilor pentru primăria Chișinău


Judecătoarea Rodica Berdilo care l-a lipsit pe Andrei Năstase de mandat are o experiență în sistem de doi ani (Ziarul de Gardă)

Anularea rezultatelor alegerilor din Chişinău şi nevalidarea mandatului primarului ales Andrei Năstase este subiectul central în presa din R.Moldova.

ProTV Chişinău publică reacţia liderei PAS Maia Sandu, cea care l-a sprijinit pe Năstase în scrutin. „Justiția controlată de Plahotniuc a luat cea mai criminală decizie la adresa democrației din Moldova - a călcat în picioare opțiunea liberă și democratică a cetățenilor. Ei au scuipat și au dat pe jos cu ceea ce ne-a mai rămas de preț - votul nostru”, declară Maia Sandu. Ea mai spune că e o decizie fără precedent prin care „Plahotniuc vrea să ne arate că lui nu-i pasă de oameni! Că el decide în această țară - decide cine câștigă și cine pierde. Noi însă ne vom apăra votul”, conchide Maia Sandu.

Tot pe ProTV găsiţi reacţia adversarului lui Năstase, a candidatului socialiştilor Ion Ceban care spune că această decizie surprinzătoare a instanţei l-ar neîndreptăţi pe el şi a promis detalii azi la o conferinţă de presă. Iar vicepreşedintele PL Valeriu Munteanu susţine că invalidarea alegerilor din Chişinău este un moment fără precedent în istoria Republicii Moldova. „După ce anul trecut Plahotniuc și Dodon au manipulat legea electorală, acum fac praf alegerile de la Chișinău, călcând în picioare voința reală a locuitorilor capitalei… UE va tăia toate finanțările, iar Republica Moldova se va pomeni mai izolată ca niciodată”, anticipează Munteanu.

Unimedia.info inserează reacţia fostului primar de Chişinău, liberalul Dorin Chirtoacă. „Bespredel-ul la el acasă! Plahotniuc a aprins fitilul. Ce vor zice acum UE și SUA? Acest regim trebuie să plece… Votul din Chișinău trebuie apărat, prin toate mijloacele democratice de la proteste până la nesupunere civică”, îndeamnă Dorin Chirtoacă.

Inprofunzime.md în citează pe fostul pretendent la fotoliul de primar Constantin Codreanu cu declaraţia că „Justiția „independentă” din R. Moldova lovește din nou. Regimul Plahotniuc-Dodon este o tumoare cancerigenă pe trupul democrației din cel de-al doilea stat românesc. Soluția e una singură: proteste. Trebuie să ieșim în stradă pentru a ne apăra drepturile fundamentale ca cel de a alege și de a fi ales”, susţine Constantin Codreanu.

Decizia de a nu valida mandatul de primar al lui Andrei Năstase creează un precedent foarte periculos pentru că a fost trecută o „linie roșie” și cetățenilor le-a fost luat dreptul de a alege, a afirmat analistul politic Vladislav Kulminski, la postul TV8, citat de agenţia de presă IPN. Analistul crede că în această decizie ar prevala aspectul politic şi nu cel juridic. „Guvernarea nu a fost în stare să se împace cu victoria unui candidat care este incomod, de opoziție și este dușmanul guvernării”, a declarat Kulminski. De cealaltă parte juristul PSRM, Fadei Nagacevschi, consideră că justiția nu trebuie să se conducă nici de opinia publică, nici de cea a politicienilor. „Justiția nu se face în public, în Piața Marii Adunări Naționale. Trei ore judecătoarea a deliberat ceea ce presupune că a stat și a analizat la rece toate argumentele”, a afirmat juristul.

Politologul Dionis Cenuşă notează pe Facebook că nevalidarea scrutinului local e un „șoc politic” pentru cei care au susținut candidatura lui Andrei Năstase. el consideră că e o decizie judiciară „controversată” şi „dubioasă”, amintind că justiția se numără printre instituțiile cu cea mai joasă credibilitate în R. Moldova. Cenuşă e de părere că din situaţia creată au de câştigat democraţii şi partenerii lor pupular europenii, cei care vor deţine funcția de interimat la Primărie întrucât alegeri repetate nu mai pot avea loc cu un an înainte de cele ordinare. El mai notează că „declanșarea protestelor în masă pe care le-a promis Andrei Năstase constituie un prilej nou pentru democrați de a testa capacitatea moldovenilor de a se mobiliza și de a protesta”. Dionis Cenuşă se întreabă pe final dacă rezultatele alegerilor parlamentare nu ar putea deveni „victimă a justiției în cazul în care rezultatele acestora nu vor aranja pe cineva”.

Ziarul de Gardă informează că judecătoarea Rodica Berdilo care l-a lipsit pe Năstase de mandat are o experiență în sistem de doi ani, fiind numită în funcţie la 23 mai 2016. La mai numai câteva zile de la numire, Rodica Berdilo a solicitat suspendarea din funcție pe perioada aflării în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la atingerea vârstei de 3 ani. Ea a revenit în funcție la 21 aprilie 2017. În iunie curent, Rodica Berdilo a fost vizată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, ea fiind cea care a făcut dreptate pentru doi foști procurori care s-au judecat cu statul pentru pensii mai mari. Soțul magistratei este ofițer de protecție în cadrul Serviciului Protecție și Pază de Stat. Pe parcursul anului trecut, la zilele de naștere, susține Berdilo, familia a obținut donații de 21 de mii de lei.

Ziarul de Gardă publică opinia analistului Alexei Tulbure despre anunţul liderului PD, Vlad Plahotniuc, și anume că membrii cabinetului de miniștri vor întreprinde vizite în fiecare raion din țară pentru a comunica și rezolva problemele locuitorilor. E o acțiuni de PR politic în pragul alegerilor parlamentare, crede Alexei Tulbure. „Guvernul este un organ politic care promovează politici într-un stat. Nu este o echipă de pompieri care se duce prin raioane. Aceasta este o modalitate de a promova PDM, care în opinia lui Plahotniuc asta trebuie să îi ajute la alegeri. Un fel de pomeni electorale care deformează logica unei guvernări”, susține Alexei Tulbure. Vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu, întrevede şi el îndărătul acestei acţiuni „o operațiune de „desant”… o implicare grosolană a Guvernului în alegerile parlamentare. Membrii Guvernului vor merge în fiecare circumscripție electorală împreună cu candidatul PD pentru funcția de deputat și vor făgădui oamenilor marea și sarea”, crede Valeriu Munteanu. De cealaltă parte, purtătorul de câvănt al PD Vitalie Gămurari neagă că această decizie ar fi una politică și are drept scop avantajarea PDM.

Veaceslav Crăciun scrie într-o analiză pentru agenţia de presă IPN că în autonomia găgăuză se discută la nivel oficial apeluri de o eventuală boicotare a viitoarelor alegeri parlamentare. El aminteşte că legislatorii găgăuzi au condiţionat anterior cerând o cotă de cinci deputaţi pentru autonomie, dar urmare a trasării circumscripţiilor uninominale s-au ales cu doar două locuri în legislativul central. Crăciun precizează că principalul promotor al boicotului scrutinului parlamentar este activistul civic Leonid Dobrov, care cheamă activ la absenteism şi a anunţat că va organiza în lunile următoare adunări cu cetăţenii pentru a îndemna la boicot. Comentatorul observă că în ultimele scrutine prezenţa alegătorilor din autonomie la urne a fost sub media pe republică. Crăciun nu exclude că ideea boicotului ar putea capta o parte din societate, dar o consideră totuşi utopică, inclusiv pentru că principalii politicieni din regiune nu intenționează să renunțe la campanie. Crăciun mai notează că această idee e utilă pentru a readuce în atenţia, inclusiv a partenerilor externi, puncte de conflict în relațiile Chișinău – Comrat.

Rise.md publică o investigaţie video despre „apartamentele fantomă” ale judecătoarei Lilia Lupașco. Ea a vândut anul trecut două apartamente fără a raporta veniturile obţinute în urma tranzacţiilor în declaraţia sa de avere. Cele două apartamente magistrata le-a obţinut la preţ redus în cadrul unui proiect de asigurare cu locuințe a magistraților. Una din locuințe a fost vândută la jumătate de preț față de cel de piață. Magistrata a evitat să spună de ce nu a indicat în declaraţiile de avere banii obţinuţi de pe urma vânzării locuinţelor. În investigaţie se mai spune că familia judecătoarei a mai avut anul trecut o tranzacție imobiliară, cedând în baza unui contract de schimb un teren de șase ari și o casa din Durlești. Ce a primit familia magistratei în schimb - nu se regăseşte în declarația de avere. Judecătoarea Lupaşcu conduce din 2012 un Mercedes-Benz despre care spune că l-a cumpărat doar cu zece mii de lei, echivalentul a circa 500 de euro, în timp ce preţul pe piaţă a automobilului e de cel puţin 9 mii de euro.

XS
SM
MD
LG