Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase: invalidarea alegerilor din Chișinău este „o uzurpare a puterii”. Socialiștii vor contesta și ei decizia primei instanțe


Primarul ales al Chișinăului, Andrei Năstase, a anunțat că va înainta instanței superioare un apel preliminar la decizia de aseară a judecătoriei capitalei care a invalidat rezultatele celor două tururi ale scrutinului anticipat, din 20 mai și 3 iunie. Într-o transmisiune live pe Facebook, Năstase a spus că nu a primit încă hotărârea motivată, pe care să o poată contesta, de aceea va depune un apel preliminar la Curtea de Apel. Năstase a numit decizia de invalidare a alegerilor „o uzurpare a puterii în stat”. El și-a îndemnat susținătorii să iasă astăzi din nou să protesteze. Potrivit apărării lui Năstase, Curtea de Apel ar avea trei zile ca să examineze recursul. Decizia primei instanțe poate fi atacată în decurs de 24 de ore de la emitere.

Partidul Democrat de guvernământ a anunțat că decizia primei instanțe care a invalidat alegerile este una sensibilă și trebuie evaluată prin prisma argumentelor juridice, pentru a înțelege ce a stat la baza ei. Acest lucru va fi posibil în momentul în care va fi făcută publică motivarea, transmite agenția IPN.

Candidatul socialiștilor Ion Ceban care a pierdut alegerile pentru fotoliul de primar al Chișinăului, a declarat, într-o conferință de presă, că decizia de marți seara a judecătoriei capitalei este „incorectă și poartă un caracter și un substrat politic profund”. „Noi nu am solicitat excluderea cuiva din campanie, anularea rezultatelor sau nevalidarea mandatului”, a spus Ion Ceban. Potrivit lui, socialiștii au cerut instanței doar să constate anumite încălcări, care însă nu sunt de natură să influențeze rezultatele alegerilor. Socialiștii consideră că liderul Platformei DA ar fi beneficiat contrar legii de mesaje de sprijin din UE și România și că Năstase ar fi lansat în ziua alegerilor apeluri către alegători să se prezinte în număr mare la vot. Socialiștii nu au cerut invalidarea scrutinului, a subliniat Ceban, adăugând că după ce vor intra în posesia motivării, vor cere și ei la Curtea de Apel anularea deciziei primei instanțe.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG