Linkuri accesibilitate

Cu cărțile pe masă | Crize, lovituri de stat, relații tensionate pe agenda Adunării Generale ONU


La reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU, liderii lumii vot aborda chestiuni vitale pentru politica imediată și viitorul planetei.

Se anticipează că anumite figure proeminent vor lipsi între care liderii Franței, Marii Britanii, Rusiei și Chinei.

Cu cărțile pe masă | Crize, lovituri de stat, relații tensionate pe agenda Adunării Generale ONU
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct

Cu toate acestea, există dinamici interesante de urmărit între șefii de stat, diplomați, lideri de afaceri, organizații non-profit și chiar câțiva monarhi care vor participa.

Printre participanți se numără președintele Statelor Unite, Joe Biden, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care ar urma să călătorească și la Washington, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și liderul turc Recep Tayyip Erdoğan.

Adunarea Generală a ONU îi oferă șefului executivului american o ocazie ideală de a demonstra că, în ciuda eforturilor de a-și îndrepta atenția spre China, nu abandonează o altă regiune-cheie, cum e Orientul Mijlociu.

Biden este așteptat să aibă o întrevedere bilaterală cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, în timp ce se străduiește să faciliteze un acord de pace între Israel și Arabia Saudită. Președintele Zelenski caută să convingă țările din America Latină, Asia și Africa să sprijine Ucraina împotriva Rusiei prin întâlniri față în față, pentru a mări și întări coaliția internațională care acționează, militar, politic și economic, împotriva ocupantului.

Oficialități americane se vor intersecta cu susținătorii loviturilor de stat din Africa, cu situații politice instabile în țări precum Niger și Gabon, în încercarea de a contraca influența Chinei și Rusiei într-o regiune în care acestea sunt foarte active.

China va încerca să convingă țările europene să nu se distanțeze de Beijing și să evite să se alăture total Statelor Unite, în contextul tensiunilor comerciale și economice. Secretarul General ONU Antonio Guterres încearcă să atragă atenția membrilor asupra problemelor pe termen lung, cum ar fi schimbările climatice și inteligența artificială, dar se confruntă cu provocări în atingerea acestui obiectiv, în contextul tensiunilor dintre marile puteri și crizelor actuale.

Adunarea Generală a ONU rămâne un forum crucial pentru dialogul global și influențarea politicii internaționale.

XS
SM
MD
LG