Linkuri accesibilitate

Maia Sandu va participa la sesiunea Adunării Generale a ONU | O barcă veche a fost găsită în Nistru


Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, la cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite, New York.
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, la cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite, New York.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

  • Consiliul Superior al Procurorilor a prelungit termenul de depunere a dosarelor la concursul pentru ocuparea a șapte funcții de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor, scrie bizlaw.md. Patru membri vor fi selectați din rândul procurorilor (doi vor fi aleși de Adunarea Generală a Procurorilor și doi de către Consiliul Superior al Procurorilor. Alți trei membri vor fi numiți din rândul reprezentanților societății civile. Persoanele interesate se înscrie până în data de 13 octombrie, inclusiv.
  • Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a anunțat în cadrul emisiunii Puterea a patra că urmează a fi introduse noi modificări la programul de compensații. Mai exact, vor fi efectuate schimbări tehnice pentru a avea acces la datele Poliției de Frontieră, scrie zdg.md. Ministrul a explicat că astfel se urmărește scopul de a reduce posibilele fraude din sistem.
  • Compania Vestmoldtransgaz începe să opereze începând cu 19 septembrie, sistemul național de transport gaze din Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. „Este un eveniment de o importanță istorică atât pentru Republica Moldova cât și pentru România”, a declarat pentru Radio Chișinău, directorul Transgaz, Ion Sterian. Potrivit lui, în următorii 5 ani se vor moderniza rețelele de transport al gazelor naturale și vor fi conectat la rețea gospodăriile care nu au încă acces la aceste resurse.
  • Maia Sandu și Nicu Popescu efectuează o vizită de lucru în SUA, titrează Moldova 1. Președinta Republicii Moldova și vicepremierul vor participa în perioada 18 – 22 septembrie, la lucrările segmentului la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Tema centrală a actualei sesiuni este „Reconstruirea încrederii şi relansarea solidarităţii globale: accelerarea acţiunii privind Agenda 2030 şi Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperităţii, progresului şi sustenabilităţii pentru toţi”.
  • Un serviciu de consiliere psihologică pentru tineri, care aduce tehnologia de bio și neurofeedback, a fost lansat la Chișinău, anunță Centrul de Cercetări Științifice în Psihologie, citat de IPN. Potrivit Centrului, terapia prin bio/neurofeedback este o terapie inovatoare care ajută la conectarea cu propria stare mentală și emoțională. Serviciul se adresează tinerilor care doresc să își îmbunătățească bunăstarea emoțională, celor care vor să reducă stresul și anxietatea din viața ta, celor care se confruntă cu atacurile de panică. Serviciul este gratuit. Cei interesați urmează să se înregistreze într-o listă de așteptare după care vor fi anunțați despre deschiderea programărilor.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, a devenit viral un reportaj TV8 despre Dudulești, un sat depopulat din Autonomia Găgăuză. Sătenii au plecat, iar locuințele s-au prăbușit, remarcă jurnaliștii despre localitatea aflată la doar 11 km de orașul Comrat.
  • Pe Instagram a devenit populară postarea Stiri.md despre o barcă veche, din lemn, găsită în Nistru. Potrivit directorului Agenției Naționale Arheologice, citat de jurnaliști, barca ar putea avea o vechime de câteva secole sau chiar o mie de ani.

XS
SM
MD
LG