Linkuri accesibilitate

Comisie ONU: Nu există încă dovezi de genocid în Ucraina


Erik Mose, șeful Comisiei independente pentru anchetarea crimelor de război comise în Ucraina (foto arhivă)
Erik Mose, șeful Comisiei independente pentru anchetarea crimelor de război comise în Ucraina (foto arhivă)

Comisia Internațională Independentă de Anchetă în Ucraina, creată sub egida ONU, nu are deocamdată suficiente dovezi că Rusia ar comite un genocid, a declarat pe 4 septembrie, la Kiev, șeful comisiei, Erik Mose.

Mose, fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului, fost președinte al Tribunalului Penal Internațional pentru Rwanda și fost judecător al Curții Supreme Norvegiene, conduce comisia de anchetă încă din martie 2022, când a fost creată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, la cererea Ucrainei și a aliaților, inclusiv a Uniunii Europene, Marii Britanii și a Statelor Unite.

Răspunzând unei întrebări a redacției pentru Ucraina a Europei Libere, la o conferință de presă, Erik Mose a precizat că „în acest moment, încă nu se poate vorbi că în Ucraina are loc un genocid”, potrivit standardelor juridice stabilite prin „Convenția internațională privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid”(adoptată pe 9 decembrie 1948).

El a asigurat că ancheta va continua și a remarcat că membrii comisiei sale au luat deja notă de o serie de declarații în mass-media rusă care ar putea fi interpretate drept „instigare la genocid”.

Comisia independentă, a reamintit Eric Mose, anchetează și alte forme de crime comise în cursul războiului din Ucraina, și a documentat deja o serie de crime de război, cum ar fi „actele de tortură și distrugerea deliberată a infrastructurii energetice a Ucrainei în octombrie 2022”.

Anterior, Procuratura Generală de la Kiev a declarat că analizează peste 100.000 de crime de război comise de Rusia împotriva Ucrainei în scopul „genocidului”.

Federația Rusă respinge categoric toate acuzațiile de crime de război.

XS
SM
MD
LG