Linkuri accesibilitate

HRW: China continuă să încalce drepturile uigurilor și ale musulmanilor turci


Protestatar uigur care trăiește în Turcia, purtând o mască cu un steag chinezesc
Protestatar uigur care trăiește în Turcia, purtând o mască cu un steag chinezesc

Human Rights Watch (HRW) a declarat că China continuă să încalce drepturile uigurilor și ale altor musulmani turci în regiunea sa din nord-vestul Xinjiang, declarând că infracțiunile constituie crime împotriva umanității.

„În ultimul an, oficialii chinezi și-au menținut politicile abuzive de mână forte, zdrobind drepturile uigurilor și ale altor musulmani turci”, a declarat Maya Wang, director asociat pentru Asia la HRW, într-un comunicat de presă emis pe 31 august. „Țările membre ONU nu ar trebui să tacă în fața crimelor împotriva umanității”.

Guvernul chinez comite crime sistematice pe scară largă împotriva uigurilor, kazahilor, kârgâzilor și altor grupuri etnice indigene din Xinjiang încă din 2017. Campania a inclus asimilarea forțată și internarea în lagăre de detenție în masă.

HRW face această evaluare la un an după ce Națiunile Unite a emis un raport prin care condamna încălcările drepturilor omului comise de guvernul chinez în Xinjiang.

HRW afirmă că recentul anunț al președintelui chinez Xi Jinping că China intenționează să-și mențină politicile de combatere a terorismului în regiune dovedește că încă sunt comise crime împotriva umanității în Xinjiang.

Pe 26 august, pe parcursul unei vizite în provincia Xinjiang, Xi a comentat despre „rezultatele politicilor Chinei în Xinjiang”. El s-a angajat să „consolideze stabilitatea socială câștigată cu greu”, să se asigure că „populația din Xinjiang are informații corecte... cu privire la etnie, istorie și religie” pentru „a căpăta conștiința unei națiuni chineze unite”.

De când Beijing a început să strângă și mai mult șurubul, în 2017, situația dificilă a etnicilor kazahi internați în China a fost o sursă neașteptată de disidență, mărturiile foștilor deținuți și ale membrilor familiei alimentând o campanie de susținere a gherilei care a atras pe scară largă atenția internațională asupra problemei.

Departamentul american de Stat spune că până la două milioane de uiguri, kazahi și membri ai altor grupuri etnice indigene din Xinjiang, majoritatea musulmane, au fost duși în centre de detenție.

XS
SM
MD
LG