Linkuri accesibilitate

„Aproape 50% din banii furați se află în UE” (VIDEO)


„Aproape 50% din banii furați se află în UE”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:40 0:00

Un interviu despre Moldova și furtul miliardului cu europarlamentarul german de stânga Helmut Scholz.

Iolanda Bădiliță în dialog cu Helmut Scholz
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:58 0:00
Link direct

Moldova - un stat eșuat sau unul capturat? Aceasta pare să fie întrebarea, este de părere europarlamentarul german de stânga Helmut Scholz. În timp ce o parte din diplomația UE consideră Moldova un stat eșuat, analiștii consideră țara un stat capturat. Există un adevăr în ambele evaluări, crede Scholz, care pune pe seama grupurilor oligarhice situația dezastruoasă a unei țări, care în urmă cu doar câțiva ani, era speranța Parteneriatului Estic. Scholz consideră inacceptabil faptul că încă nu a fost identificat vinovații pentru furtul miliardului, si a cerut în scris Comisiei Europene să deschidă o anchetă.

Europa Liberă: Domnule Scholz, ați trimis Comisiei Europene o întrebare scrisă în care solicitați o anchetă la nivel european cu privire la furtul miliardului de dolari din băncile moldovene. Ce așteptați exact să facă executivul european?

Helmuth Scholz: „Am decis să chestionez Comisia Europeană fiind convins că atât noi, cei care ne ocupăm de R.Moldova, care urmărim evoluția țării, cât și cetățenii moldoveni, avem dreptul să știm ce s-a întâmplat și ca banii să fie recuperați și aduși înapoi în Moldova. Milioane de euro din banii plătiți de cetățenii europeni la buget prin taxe ajung în Moldova de ani de zile. Acești bani ar trebui să ajungă în programe care ajută la creșterea nivelului de trai în R.Moldova, nu în cine știe ce bănci, în conturile cine știe căror persoane. Nu ar trebui să fie atât de greu. Există raportul Kroll, care a fost comandat de banca națională. În acest raport este evidențiat faptul că aproape jumătate din sumele dispărute se află în UE. Ce înseamnă asta? Comisia Europeană are datoria să dea o explicație și să investigheze unde sunt acesti bani.”

Europa Liberă: Dar în ce măsură este această chestiune în aria de responsabilitate a Comisiei Europene?

Helmuth Scholz: „Comisia Europeană este responsabilă pentru asistența macrofinanciară oferită de UE Moldovei. Este vorba de acest instrument de finanțare, care este menit să ajute statele din Vecinătatea estică să depășească problemele economice și sociale cu care se confruntă. Ca atare, aceștia sunt banii cetățenilor europeni, iar Comisia Europeană are o responsabilitate să urmăreacă felul în care sunt folositi acești bani.”

Europa Liberă: Cum vedeți ceea ce s-a întâmplat cu alegerile pentru primăria Chișinăului?

Helmuth Scholz: „Ceea ce s-a întâmplat cu alegerile din Chișinău va avea consecințe pe termen lung și asupra întregii societăți. Este vorba de un candidat care a fost ales cu un număr mare de voturi, pentru care oamenii au mers la vot, care a convins majoritatea. Acum, să vină justiția și să nu recunoască aceste alegeri, după ce toți observatorii internaționali au făcut-o, după ce cetățenii au decis in mod democratic, este un fapt fără precedent și asupra căruia planează multe semne de întrebare. Credibilitatea justiției și a instituțiilor statului, mai ales a celor care se ocupă cu organizarea alegerilor, va fi afectată.”

Europa Liberă: Afectează toate aceste crize, de la furtul miliardului de dolari, la anularea alegerilor relațiile UE cu R.Moldova?

Helmuth Scholz: „Eu cred că relațiile UE cu Moldova sunt solide și pe termen lung. Ca atare, astfel de evenimente nu cred că pot zdruncina sau deteriora relațiile noastre. Dimpotrivă, în astfel de situații se dovedește importanța relațiilor Moldovei cu UE, căci noi nu facem altceva decât să fim consecvenți în a rămâne de partea cetățenilor, pentru ca acestora, cu ajutorul sprijinului de la UE, să li se îmbunătățească viața. Noi cerem insistent soluții in interesul cetățenilor. Nu e posibil ca nici presedintele țării să nu știe unde sunt banii, deși raportul Kroll dă niste indicii. Această anchetă trebuie dusă mai departe, găsiți vinovații și recuperati banii. Este ceea ce cerem Comisiei Europene.”

XS
SM
MD
LG