Linkuri accesibilitate

A.Goșu: „Patriarhia Kievului poate să emită pretenții canonice și asupra credincioșilor de pe teritoriul de azi al Moldovei”


Catedrala din Chişinău
Catedrala din Chişinău

Analistul de la Bucureşti, despre schismele bisericești ortodoxe din Est.

Președintele Igor Dodon a anunțat că vizita Patriarhului Kiril al Rusiei în Republica Moldova a fost amânată. Tot el anunțase încă anul trecut că Patriarhul Kiril urma să participe la „Congresul Mondial al Familiei” care s-a desfășurat la Chișinău în septembrie. Fără șeful Bisericii Ortodoxe Ruse însă. Pe 15 octombrie, sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să rupă relaţiile cu Patriarhia de la Constantinopol, după decizia acesteia de a acorda autocefalie Bisericii ortodoxe din Ucraina. Cu această ocazie, președintele Igor Dodon asigura, tot într-o postare pe Facebook, că „Moldova – țara în care circa 98% din locuitori sunt ortodocși a fost și va rămâne în lumea ortodoxă. Moldova a fost și va rămâne teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei”.

Rupturile, schismele bisericești, spre deosebire de războaie sau crize politice, durează sute de ani și, practic, nu se vindecă niciodată definitiv. Ele pot oricând să genereze conflicte, e de părere Armand Goşu, specialist în spaţiul estic.

Interviu cu analistul de la Bucureşti Armand Goşu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:05 0:00
Link direct


Europa Liberă: Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a spus că Patriarhia Constantinopolului ar fi încălcat teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei, încălcând toate regulile, pentru că, așa cum spune Patriarhul Chiril, Constantinopolul s-a identificat cu schismaticii și, prin urmare, el însuși a devenit schismatic.

Armand Goşu
Armand Goşu

Armand Goșu: „În războiul pe care l-a deschis împotriva Patriarhiei de Constantinopol, Moscova nu are cum să învingă. Sigur, Moscova poate prelungi acest război, poate face concesii minore, le poate face într-un termen foarte lung de timp, de decenii. Spre deosebire de acțiunile lumești, care sunt pe termen scurt, politice, imediat – războaie, Biserica lucrează cu termene lungi, de sute de ani, de milenii. Deci, decizia Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol de a acorda autocefalie Kievului va avea repercusiuni dramatice pe termen lung. Acest lucru a fost înțeles la Moscova. Nu întâmplător răspunsul Patriarhiei Moscovei și a Întregii Rusii a fost formulat la Minsk, în Belarus...”

Europa Liberă: Credeți că acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina ar avea șanse să producă efecte și în Republica Moldova, și în România?

Armand Goșu: „Sigur că ceva efecte tot o să producă, măcar și pentru faptul că, dacă vă amintiți, acest document de sfârșit de secol XVII, care este anulat, acea scrisoare adresată Patriarhiei Moscovei prin care Mitropolia Kievului, rușii, cel puțin, Patriarhia Moscovei previne că se subordona Moscovei Mitropolia Kievului. Această scrisoare fiind anulată, automat Patriarhia Kievului sau viitoarea Patriarhie a Kievului poate să emită pretenții canonice și asupra credincioșilor ortodocși de pe teritoriul de astăzi al Moldovei, de pe teritoriul de astăzi al Belarusului, ceea ce sigur interferează cu politica religioasă și nu doar religioasă a Moscovei.

Să nu uităm totuși că Patriarhia Rusă este mai mult decât un instrument de soft power rusesc, e unul dintre cele mai importante instrumente politice utilizate de Moscova în ultimul deceniu.”

Europa Liberă: Cum credeți, ar fi cazul ca Mitropolia Moldovei, urmând exemplul Ucrainei, la fel să solicite autocefalie față de Patriarhia Rusiei?

Mitropolitul Chișinăului e foarte apropiat de Patriarhul Chiril și nu văd de ce să iasă cu declarații...

Armand Goșu: „Ea poate să o facă, sigur că da, dar n-are nicio șansă, din niciun punct de vedere, nici canonic, pentru că ai o dată Patriarhia Kievului care poate să emită pretenții teritoriale reperelor canonice asupra bisericilor de acolo, mai ai Patriarhia Bucureștiului, iar apoi cu numele de Moldova ai o mitropolie a Sucevei și a Moldovei. Deci, lucrurile s-ar complica foarte, foarte tare. Eu nu cred că în acest moment evenimente politice, dramatice ar putea să creeze un context favorabil.

Cel puțin până în acest moment, Mitropolitul Chișinăului e foarte apropiat de Patriarhul Chiril și nu văd de ce să iasă cu declarații. Asta automat ar fi interpretată ca fiind o acțiune îndreptată tot împotriva Patriarhiei Moscovei. Nu, cu acest patriarh, nu, poate să vină alt patriarh, dar e greu de imaginat că e posibil așa ceva. În acest moment e greu de imaginat, lucrurile pot evolua sigur că.”

Europa Liberă: Citisem că patriarhul de la Constantinopol ar putea veni anul viitor la București și cineva reacționa că în timpul acestei vizite el ar putea să spună că Rusia nu are niciun drept pe teritoriul canonic al Republicii Moldova, doar România. Vă așteptați la o asemenea declarație din partea Patriarhiei de la Constantinopol?

Armand Goşu
Armand Goşu

Armand Goșu: „La prima parte mă aștept, la a doua parte nu mă aștept, cea privind România. Sigur că depinde foarte mult de Patriarhul Bartolomeu dacă el vrea să crească tensiunea în relația cu Moscova. Percepția mea e mai degrabă că nu. La sigur va veni în România, va veni la București, dar nu va ieși cu declarații contondente, fiind agresive împotriva Patriarhului Chiril.

Repet, sunt politici pe termen lung cele ale Bisericii, nu țin de o declarație sau alta, dar în acest moment lucrurile se pot cu adevărat complica nu doar pentru Rusia, deci și pentru România, dacă viitoarea Patriarhie autocefală, încă negocierile nici n-au început, practic, între mitropoliții de la Kiev – sunt vreo trei care negociază –, nu știm cum se vor poziționa, inclusiv Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene care ține de Patriarhia Moscovei, nu știu dacă va participa sau nu va participa, dar s-ar putea ca viitoarea Patriarhie autocefală să emită pretenții asupra teritoriului canonic al Moldovei.

Aici va fi de urmărit, pentru că s-ar putea dintr-odată Patriarhul Daniel să ajungă pe aceeași parte a baricadei alături de Chiril împotriva viitoarei Patriarhii autocefale de la Kiev. Deci e un joc mult mai complicat în această zonă. Sigur nu e vorba doar de religie, doar de Biserică, e și multă, foarte multă politică aici, iar politicul influențează major. S-a întâmplat, am văzut deciziile care s-au luat recent la Istanbul de către Patriarhul Constantinopolului.

Politicul a influențat de astă dată decizia bisericească la Constantinopol...

Eu nu-mi imaginez că fără anexarea Crimeii, fără războiul ruso-ucrainean din Donbas președintele Poroșenko și ucrainenii ar fi mers atât de fățiș în cererea lor pentru autocefalie. Dacă ar fi făcut, cererea au făcut-o și cu alte ocazii – vă amintiți? – să primească un răspuns pozitiv cum a fost. Deci, repet, politicul a influențat de astă dată decizia bisericească la Constantinopol.”

Europa Liberă: Dle Goșu, unii se întreabă dacă Bucureștiul, dacă România va recunoaște autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina? Aveți un răspuns?

Armand Goșu: „Numai Patriarhul Daniel poate să vă răspundă și Sfântul Sinod. Nici n-au început discuțiile pe acest subiect. Deci, eu cred că este prematur și să comentăm, pentru că, deocamdată, conducerea Bisericii Ortodoxe Române este concentrată pe Centenar, pe inaugurarea Catedralei. E un eveniment extrem de important, așteptat de 100 de ani de credincioșii ortodocși din România.”

XS
SM
MD
LG