Linkuri accesibilitate

În ce parte merg cele 100 de parohii românești din Ucraina


Biserica din satul Ciudei, regiunea Cernăuţi, unde peste 90% s-au declarat români
Biserica din satul Ciudei, regiunea Cernăuţi, unde peste 90% s-au declarat români

Aceste biserici păstrează vechiul rit, nu au avut niciun fel de legături cu Biserica Ortodoxă Română și s-au dezvoltat prin simbioză cu Patriarhia de la Moscova.

Circa 100 de parohii ortodoxe din zona Cernăuți, unde se află comunitatea cea mai mare de români din Ucraina, urmează să decidă dacă vor rămâne sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei sau dacă se vor ralia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a cărei autocefalie tocmai a fost recunoscută de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.

La întrebarea ce se va întâmpla cu parohiile din regiunea Cernăuți, ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, ne-a răspuns că depinde întru totul de dorința lor, dar că e posibilă negocierea unui vicariat ortodox român în Ucraina. De asemenea, diplomatul ucrainean a explicat că la întâlnirea din decembrie a Comisiei mixte pentru minorități se va discuta despre garantarea folosirii limbii române în ceremoniile religioase din parohiile situate în comunitățile românești.

Nu e încă prea clar ce cale vor apuca cele 100 de parohii românești din Ucraina, mai ales că cele mai multe dintre ele păstrează vechiul rit, nu au avut niciun fel de legături cu Biserica Ortodoxă Română și s-au dezvoltat prin simbioză cu Patriarhia de la Moscova.

Va conta probabil și felul în care înalții prelați ortodocși români se gândesc să se implice sau nu în Bucovina de Nord, dacă sunt interesați de această regiune sau dacă, dimpotrivă, preferă să-și păstreze bunele relații cu Moscova. Patriarhul român Daniel i-a promis, de pildă, în 2016 președintelui ucrainean Petro Poroșenko o biserică ucraineană la București. O decizie în acest sens a și fost luată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, numai că primăria capitalei a oferit terenuri la marginea orașului, unde enoriașii de etnie ucraineană ar ajunge foarte greu.

Rămâne de văzut dacă Biserica Ortodoxă Română va recunoaște sau nu independența Bisericii Ortodoxe a Ucrainei...

O astfel de biserică ar fi construită pe banii guvernului de la Kiev, în momentul în care va primi un teren. Până atunci, însă, rămâne de văzut dacă Biserica Ortodoxă Română va recunoaște sau nu independența Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei de la București a dat o declarație ambiguă, precizând că „Biserica Ortodoxă Română este favorabilă acordării autocefaliei, însă pe calea amiabilă a dialogului dintre Patriarhia Ecumenică și Biserica Ortodoxă Rusă, întrucât ambele au avut de-a lungul timpului jurisdicție asupra Bisericii din Ucraina”. Înaltul cler autohton nu vrea să se pronunțe încă.

Autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a fost recunoscută de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol. Din acest motiv Patriarhia Moscovei a întrerupt legătura cu patriarhul Constantinopolului. Enervarea înalților clerici ortodocși ruși e motivată de faptul că Patriarhia Moscovei rămăsese până acum singura instituție care s-a menținut pe spațiul fostei Uniuni Sovietice, cu 100 de milioane de adepți în Rusia, 30 de milioane în Ucraina, 10 milioane în Belarus și alte 4 milioane în statele baltice.

XS
SM
MD
LG