Linkuri accesibilitate

Rusia răspunde sancțiunilor americane și expulzărilor de diplomați din Marea Britanie


Membri ai serviciilor de urgență în costume de protecție fixează un cort deasupra băncii pe Serghei Skripal și fiica lui au fost găsiți inconștienți în 4 martie, Salisbury, 8 martie 2018
Membri ai serviciilor de urgență în costume de protecție fixează un cort deasupra băncii pe Serghei Skripal și fiica lui au fost găsiți inconștienți în 4 martie, Salisbury, 8 martie 2018

Serghei Lavrov: afacerea din jurul lui Serghei Skripal este „un joc rusofob”.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a anunțat vineri că țara sa va expulza diplomați britanici ca răspuns la măsura similară anunțată săptămâna aceasta de Londra pe fondul bănuielilor că Moscova ar fi în spatele atacului cu gaz neurotoxic împotriva unui fost spion rus în Anglia, la 4 martie.

Întrebat de reporteri la Moscova dacă Rusia va răspunde cu aceeași monedă expulzării a 23 de diplomați ruși de la Londra, Lavrov a răspuns: „Desigur”.

Lavrov a spus că afacerea din jurul lui Serghei Skripal este „un joc rusofob” și a condamnat remarcile ministrului britanic al apărării că Rusia trebuie să „tacă din gură”, spunând că Gavin Williamson „vrea să intre în istorie” dar „este lipsit de educație”.

Anterior Lavrov spunea că afacerea Skripal ar ascunde dorința Londrei de a complica găzduirea de către Rusia a Cupei Mondiale la fotbal, anul acesta.

Iar ambasadorul rus la Londra, Alexander Iakovenko, a spus că britanicii ar „umfla” scandalul deliberat ca să distragă atenția opiniei publice de la dificultățile legate de negocierea ieșirii Marii Britanii din UE.

Skripal, fost colonel în GRU, care a dezvăluit britanicilor zeci de agenți ruși, și fiica sa Iulia rămân în stare critică la spital, după ce fuseseră găsiți inconștienți pe o bancă din orașul Salisbury, pe 4 martie. Marea Britanie spune că de vină este o substanța chimică care face parte dintr-un grup elaborat de armata sovietică și cunoscut cu denumirea Noviciok.

Citând surse anonime, ziarul britanic „Telegraph” a scris vineri că agentul neurotoxic a fost plasat în geanta fiicei lui Skripal, Iulia, înainte ca ea să plece de la Moscova spre Londra la 3 martie, în ajunul îmbolnăvirii. Este posibil ca un obiect aparținând Iuliei, de pildă o haină sau un flacon de cosmetice sau un cadou, să fi fost impregnat cu otravă care și-a atins ținta odată ce fiica spionului a deschis bagajul la Salisbury.

Într-o altă evoluție recentă, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a spus vineri că Moscova va răspunde noilor sancțiuni americane extinzând propria „listă neagră” de americani, a informat agenția RIA.

Riabkov a spus că Rusia va folosi principiul parității în riposta la sancțiunile impuse pentru presupusa implicarea rusească în alegerile americane și atacuri cibernetice – dar nu exclude măsuri suplimentare.

Moscova vrea să mențină dialogul cu Washingtonul, iar persoanele din Statele Unite care vor să distrugă relațiile bilaterale se joacă cu focul, a mai spus Riabkov. Ministerul american de finanțe a anunțat joi sancțiunile împotriva a 19 ruși și cinci entități din Rusia.

Printre indivizii vizați se află Evgheni Prigojin, oligarhul apropiat președintelui Vladimir Putin. Entitățile vizate includ așa numita „fabrică de troli” din St. Petersburg pe care ar finanța-o Prigojin. Mai sunt vizate Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, FSB, și serviciul de spionaj militar, GRU.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG