Linkuri accesibilitate

Skripal și mlaștina dezinformării


E greu de ieșit din mlaștina dezinformării după ce ai intrat acolo. Nu călca în ea.

Premierul britanic Theresa May a anunțat 14 martie că 23 de diplomați ruși vor fi expulzați din Marea Britanie ca reacție a refuzului Rusiei de a explica utilizarea unui gaz neurotoxic produs în perioada sovietică împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal. Skripal și fiica lui au fost otrăviți duminică, 4 martie, la Salisbury, în sudul Angliei. În ediția sa din 15 martie, Disinformation Review trece în revistă mai multe acțiuni mediatice ale autorităților de la Moscova menite să dezinformeze opinia publică în privința cazului „Skripal”. Traducere de Lucian Ștefănescu.

Grimpen Mire, mlaștina înșelătoare din faimosul mister Sherlock Holmes „Cîinele din Baskerville”, a fost evocată de purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe [Maria Zaharova] , care a calificat ceea ce se întîmplă în parlamentul britanic drept spectacol de circ, ca reacție la condamnarea de către Marea Britanie a otrăvirii lui Serghei Skripal. „Grimpen Mire continuă să-și păstreze secretele”, a notat ea.

Mlaștina e descrisă ca un „smârc vast care produce spaimă, oroare și groază copleșitoare”, cu ochiuri în care omul se scufundă fără putința de a regăsi poteca.

Asta este de fapt o descriere potrivită pentru peisajul dezinformării din această săptămână.

Canalele pro-Kremlin au fost suprasolicitate în a răspunde declarației în care premierul Theresa May condamană Moscova pentru otrăvirea și tentativa de asasinat împotriva fostului spion rus Skripal pe teritoriul britanic. Dl Skripal se află în continuare în stare gravă în spital împreună cu fiica lui și cu un polițist britanic schemat la fața locului.

Uluitor a fost cum relatările - unele apărînd în aceleași canale controlate de stat, dar contrazicîndu-se complet una pe alta - au promovat multiple teorii ale conspirației neîntemeiate și deseori absurde.

Asta e probabil cea mai clasică dintre tehnicile de dezinformare pro-Kremlin: să deruteze publicul larg și în același timp să le pună la dispoziție din abundență dezinformatorilor loiali gata să apere Rusia linii de urmat. E o asemănare foarte clară cu alte ipostaze în care Rusia a fost identificată ca autoare a unei crime: de exemplu cazul MH17, sau bombardarea unui convoi umanitar în Siria.

În ambele cazuri, dezinformarea pro-Kremlin a fost rapidă în a respinge, distorsiona, distrage atenția și a disprețui.

Nu a fost deci nici o supriză că „rusofobia” a fost una din principalele explicații date de televiziunea controlată de stat din Rusia în cazul Skripal. Asta e una din cele mai comune riposte la orice acuzație adusă Rusiei.

Principalele canale TV de stat din Rusia le-au spus telespectatorilor că fostul spion a fost de fapt otrăvit de Statele Unite pentru a discredita Moscova și a răspîndi rusofobie; că Occidentul a dat vina pe Rusia pentru otrăvirea lui Skripal pentru a justifica sancțiunile și că incidentul a fost o provocare a Occidentului înainte de alegerile prezidențiale rusești de duminică. Sputink s-a alăturat campaniei subliniind ideea unei propagande antirusești.

O altă temă de dezinformare populară a reieșit la suprafață când televiziunile de stat au sugerat că Marea Britanie a înscenat atacul asupra lui Skripal pentru a genera un boicot al Campionatului mondial de fotbal programat vara asta în Rusia. Nu e prima oară când sportul e folosit în scop de dezinformare.

Urmând o tactică familiară folosită după doborîrea zborului MH17, canalele rusești de stat s-au grăbit sî polueze spațiul informațional cu explicații „alternative pentru tragedie.

Unele au pretins că Dl Skripal și fiica sa au luat o supradoză de medicamente opioide.

O altă explicație a fost că expunerea la toxine a fos accidentală și a venit de la un laborator britanic, a cărui credibilitate a fost repede pusă sub semnul întrebării de către RT.

E de notat de asemenea că în timp ce toată atenția e concentrată pe folosirea de către Rusia a unor arme interzise pe plan internaționa a apărut o relatare dezinformatoare care pare să acuze Marea Britanie, între alții, că folosește arme chimice în Siria.

Dar dezinformarea nu a fost folosită doar pentru a deruta. A încercat și să intimideze, să amenințe și să înspăimînte, o altă tehnică la ordinea zilei. Purtătoarea de cuvînt a ministerului rus de externe a declarat marți că Rusia cere Marii Britanii să nu vorbească în termeni ultimativi cu o putere nucleară. Nu e prima oară când Kremlinul folosește un asemenea limbaj adresîndu-se unor țări europene.

În plus, când a relatat despre cazul Skripa presa de stat din Rusia a spus că „trădătorul și-a căpătat-o ”. Multe buletine de știri l-au prezentat cu apelativul „trădătorul Skripal”, făcîndu-se ecoul vorbelor spuse de Putin într-un interviu: „trădătorii o sfîrșesc întotdeauna rău”.

În timp ce alte țări s-au declarat solidare cu guvernul britanic, mai multe postări ale oficiale ale ministerului rus de externe au ironizat guvernul de la Londra cu hashtag-ul „FoartePosibilRusia”, potrivit DFRLab.

E greu de ieșit din mlaștina dezinformării după ce ați intrat acolo. Nu călcați în ea. (LȘ)

XS
SM
MD
LG