Linkuri accesibilitate

Lucy Joyce: „Par să existe tentative de asasinat pe teritoriul britanic sprijinite de statul rus și nu e ceva ce putem ignora” (VIDEO)


Militari britanici la Salisbury, 11 martie 2018
Militari britanici la Salisbury, 11 martie 2018

Un interviu cu ambasadoarea Marii Britanii în R.Moldova, despre cazul otrăvirii unui fost spion rus la Salisbury.

Șefa cabinetului de la Londra, doamna Theresa May a dat un ultimatum Rusiei, până la începutul zilei de miercuri, pentru a prezenta informațiile pe care le deține despre gazul neurotoxic ce a fost folosit împotriva fostului agent dublu Serghei Skirpal și a fiicei sale, în Marea Britanie, acum aproape 10 zile. Doamna May a spus răspicat că există suspiciuni serioase că în spatele acestui atac – care este investigat ca o tentativă de omor – s-ar afla Rusia. Atât domnul Skirpal, cât și fiica sa sunt în stare gravă în continuare. Lina Grâu i-a adresat mai multe întrebări ambasadoarei Marii Britanii la Chișinău, doamna Lucy Joyce.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:52 0:00
Link direct

Europa Liberă: Luni, premierul britanic Theresa May, a avut un discurs în Parlamentul Marii Britanii, în care a vorbit foarte dur, clar și răspicat despre faptul că este foarte posibil ca în spatele otrăvirii dublului spion Serghei Skripal să stea nu altcineva decât Federaţia Rusă. Premierul britanic a cerut și explicații Kremlinului. Astăzi ambasadorul Marii Britanii la Moscova a fost chemat pentru explicații la Ministerul rus de externe. De ce o amploare atât de mare pentru acest caz?

Lucy Joyce: „A devenit deosebit de important acum deoarece incidentul a avut loc pe 4 martie și de atunci mai mulți polițiști și personal militar colectează dovezi și informații cu privire la ce s-a întâmplat de fapt. Drept urmare, Consiliul Național de Securitate s-a adunat la Londra luni și premierul britanic a declarat în Parlament că domnul Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu ceva ce se numește Noviciok, adică un gaz neurotoxic creat de ruși.”

Ambasadoarea Marii Britanii, Lucy Joyce, despre cazul Skripal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:41 0:00

Europa Liberă: Deci anume lucrul acesta vă face să credeți că în spatele acestui atac stă Federaţia Rusă?

Lucy Joyce: „Secretarul pentru Afacerile Externe l-a somat pe ambasadorul rus la Londra și a indicat în direcția acestuia. Ori este vorba despre o tentativă de asasinat din partea Federației Ruse, ori Rusia a pierdut controlul asupra stocurilor de arme chimice, de gaze neurotoxice de acest fel.

Secretarul pentru Afacerile Externe i-a oferit timp Guvernului rus și ambasadorului rus până marți la miezul nopții ca să explice Organizației de Interzicere a Armelor Chimice dacă Rusia a pierdut controlul asupra stocurilor sale de neurotoxine. Dacă nu ni se oferă această informație, dacă nu ni se dă o explicație, vom fi nevoiți să conchidem că este vorba despre o operațiune a Kremlinului.”

Europa Liberă: Și de facto ce așteaptă Londra ca explicație din partea Federaţiei Ruse?

Lucy Joyce: „Noi ne așteptăm și sperăm că ei ne vor oferi careva explicații despre ce s-a întâmplat de fapt. Dacă au aceste stocuri de neurotoxine și dacă au pierdut controlul asupra lor, dacă a dispărut ceva de acolo, dacă erau întrebuințate greșit de unele persoane – ruși sau cineva din afară… Noi așteptăm să ne prezinte aceste informații, după care vom vedea ce se poate face mai departe.

Să nu uităm că fiica domnului Skripal rămâne în spital, într-un scaun cu rotile, într-o stare foarte gravă. Mai mulți dintre cei care au fost primii să reacționeze, cum ar fi polițiști și polițiste, pompieri au fost spitalizați. 24 dintre ei au fost tratați în spital, unul rămâne acolo. Acest atac orb și nechibzuit, această crimă pe teritoriul britanic va fi tratat cu multă seriozitate.”

Europa Liberă: La ce reacție vă așteptați la nivel diplomatic sau la nivelul relațiilor externe după aceste declarații, după această tentativă de asasinat?

Lucy Joyce
Lucy Joyce

Lucy Joyce: „Din partea comunității internaționale au fost mai multe declarații în sprijinul nostru, în urma declarațiilor premierului Theresa May de luni. Unele țări au avut din păcate de suferit de pe urma atacurilor cibernetice sau de altă natură din partea Rusiei, acestea au simțit pe propria piele forța malignă a Rusiei. Secretarul de Stat al Statelor Unite, Rex Tillerson, a condamnat acest atac.

Ne așteptăm ca și alte state-partenere și aliate să facă același lucru. Este vorba despre o crimă fără discernământ, e șocant că a avut loc pe teritoriul Marii Britanii, la fel cum dacă ar fi avut loc în orice altă țară.

Vor urma măsuri bilaterale, dar ne așteptăm să fie și acțiuni coordonate internațional. Deja coordonăm careva acțiuni cu aliații noștri internaționali, prieteni și parteneri. De exemplu, merg miercuri la Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău să discutăm acest subiect. Vrem să fim într-un pas cu partenerii noștri în reacțiile la aceste evoluții.”

Europa Liberă: Dna Ambasadoare, ascultătorii noștri își amintesc probabil, sau reamintim pentru cei care nu știu – nu este primul asasinat care are loc în Marea Britanie a unor personalități din Federaţia Rusă sau a unor inamici personali al lui Vladimir Putin. Presa britanică chiar spunea zilele trecute că această tentativă de asasinat seamănă foarte mult cu omorârea lui Alexandr Litvinenko. Ce se întâmplă de fapt?

Lucy Joyce: „Asasinarea lui Alexandr Litvinenko în 2006 a fost un atac sancționat de Federația Rusă. Am analizat atent acest subiect. Guvernul rus s-a angajat să coopereze deplin cu ancheta, dar până la urmă era mai multă confuzie, lipsă de cooperare, iar cei responsabili pentru crimă nu au fost aduși în fața justiției. E vorba de un atac foarte logic, s-a folosit poloniu pentru a-l otrăvi pe Litvinenko. El a murit de o moarte lungă și dureroasă. Era un incident șocant care a avut loc pe teritoriul britanic. Mai multe măsuri s-au luat atunci, cum ar fi sancțiuni, care continuă să fie puse în aplicație. Desigur, urmează să vedem cum procedăm în situația dată, în funcție de reacția din partea guvernului rus.”

Europa Liberă: Ați amintit de sancțiuni. Și la nivelul opiniei publice din Marea Britanie, dar și dna premier Theresa May spunea ieri în Parlamentul de la Londra că în cazul în care nu va exista un răspuns adecvat din partea Rusiei, niște explicații pertinente, se va putea ajunge la noi sancțiuni, noi penalități aplicate Rusiei. Ați putea ridica un pic cortina, să ne explicați despre ce fel de sancțiuni este vorba?

Lucy Joyce: „Desigur, nu aș vrea să anticipez declarațiile doamnei prim-ministru. Dumneaei cu siguranță va face declarații miercuri, probabil în Casa Comunelor, în funcție de reacția din partea Rusiei.

Dar pot spune de exemplu că după asasinarea lui Alexandr Litvinenko s-a încheiat cooperarea pe segmentul de securitate și apărare cu Rusia, am introdus o serie de sancțiuni, de exemplu interzicerea călătoriilor pentru persoanele pe care le considerăm responsabile de cele întâmplate, le-am înghețat activele și am expulzat câțiva diplomați. Acesta e diapazonul aproximativ al măsurilor posibile, dar, din nou, nu aș dori să anticipez acțiunile doamnei prim-ministru.”

Europa Liberă: În ce direcție vedeți evoluând relațiile bilaterale dintre Londra și Moscova după aceste episoade?

Lucy Joyce: „Cred că putem spune că se vor schimba și vor evolua. Par să existe tentative de asasinat pe teritoriul britanic sprijinite de statul rus și nu e ceva ce putem ignora. Luăm foarte în serios aceste lucruri, la fel ca și partenerii noștri. Vom colabora cu aliații din comunitatea internațională ca să mai aruncăm un ochi asupra relațiilor noastre cu Rusia, asupra afacerilor rusești. Dar să așteptăm declarațiile de miercuri ale Theresei May.”

Europa Liberă: Și un alt aspect despre care voiam să vă întreb. Ce spune acest episod despre influența Rusiei pe continentul european la modul general?

Lucy Joyce: „Vedem o serie de intenții răuvoitoare în activitatea rusească. De exemplu, atacuri cibernetice în mai multe rânduri, interferența în alegerile franceze, se investighează posibila intervenție în alegerile din Statele Unite. Cu siguranță, vedem un anumit șablon al influenței rusești. Cred că trebuie să analizăm îndeaproape acest lucru și să vedem ce măsuri se vor putea lua pentru a combate acest fenomen.”

XS
SM
MD
LG