Linkuri accesibilitate

„Cartonașul galben” arătat de europeni Moldovei și controversata vizită la Strasbourg a lui Ilan Shor


Retrospectiva săptămânii politice moldovenești.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct


Păreri pro- și contra în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European pe marginea evoluțiilor din R.Moldova.

Eurodeputații au cerut supravegherea îndeaproape a îndeplinirii angajamentelor asumate de Guvernul de la Chișinău, de care depinde acordarea ajutorului macrofinanciar în valoare de 100 de milioane de euro.

În opinia jurnalistului de la Deutsche Welle, Vitalie Călugăreanu, săptămâna aceasta Moldova a mai primit un „cartonaș galben” din partea instituțiilor europene.

„Ministrul finanțelor și premierul Pavel Filip au anunțat că cele o sută de milioane de euro de la Uniunea Europeană nu vor mai veni anul acesta. Există deja indicii care arată că Guvernul se pregătește să împrumute de la băncile comerciale acești bani la o dobândă mai mult decât păguboasă. Când ne gândim cine controlează din spate aceste bănci de la care se va împrumuta guvernul, înțelegem de ce oligarhul care controlează acum puterea în Republica Moldova a făcut tot posibilul ca banii de la Uniunea Europeană să nu mai vină. Și în plus, cred eu, ar trebui să ne apucăm să facem economii, pentru că, cel mai probabil, vor fi și întârzieri la plata pensiilor și salariilor.”

Referendumul privind demiterea primarului general al capitalei, stabilit pentru data de 19 noiembrie, a fost pe larg discutat și în această săptămână. După ce mai multe partide politice, de dreapta, în special, au declarat că vor boicota acest plebiscit, și Partidul Democrat a anunțat acest lucru.

Directoarea „Ziarului de Gardă” Alina Radu consideră că subiectul referendumului este folosit de forțele politice pentru „a-și arăta mușchii", ceea ce nu se întâmplă și în cazul problemelor adevărate, cum ar fi îmbunătățirea vieții de zi cu zi a cetățenilor:

„Se face foarte multă vorbă și foarte mult gunoi televizat și informațional, iar obiectivul de bază care trebuie să aparțină fiecărui partid politic din Republica Moldova și din lume, care este combaterea corupției și eradicarea sărăciei, rămâne departe la coada listei sau nu mai este abordat deloc. Din păcate, e doar un spectacol cu multă vorbă și s-ar putea și cu mult consum de finanțe publice pentru organizarea acestui referendum."

Primarul de Orhei, Ilan Shor, condamnat pentru implicare în „furtul miliardului” și care are interdicția de a părăsi țara, a avut vineri la Strasbourg mai multe întrevederi cu deputați din Parlamentul European, cu care a discutat, potrivit unui comunicat de presă al formațiunii lui Shor, inclusiv despre delapidările din sistemul bancar.

Alina Radu consideră că este o situație de râs și de plâns, care denotă mult tupeu. Jurnalista a încercat să găsească deosebiri și asemănări în cazurile celor doi primari, de Chișinău și Orhei:

„E vorba de multă intransparență în ambele cazuri. Nu știm cât e de mare frauda într-un caz sau altul și cât de mult le putem compara, dar cu siguranță e vorba în ambele cazuri, hai să zicem, nu doar lipsa culturii demisiei, dar lipsa culturii responsabilității reale și adevărate în fața cetățenilor și lipsa culturii responsabilității pentru propriile greșeli și lipsa culturii transparenței.”

XS
SM
MD
LG