Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase: „Este nevoie de o nouă clasă politică și de o alternativă serioasă la această guvernare”


Interviul dimineții cu un lider al Plaformei Civice „Demnitate și Adevăr”.

Tema zilei de azi este o continuare a refrenului politic de joi - Republica Moldova a rămas iar fără guvern. Cu 65 de voturi din 101, Parlamentul a exprimat vot de neîncredere executivului. Şi astfel legislatorii se văd siliţi să înjghebe iar o alianţă care să poată aproba un nou cabinet de miniştri. Ce spun protestatarii din platforma civică „Demnitate şi Adevăr” despre debarcarea cabinetului în care dădea tonul PLDM, cel puţin formal? Aflăm de la unul dintre liderii platformei, avocatul Andrei Năstase.

Europa Liberă: Domnule Năstase, pentru început, vrem să aflăm cum califică fruntaşii platformei „Demnitate şi Adevăr” demisia guvernului condus de Streleţ? Este aceasta o victorie obţinută de protestatari ? Ori, poate, este o piesă sacrificată în mod deliberat de alianţă ca să își salveze de la naufragiu ambarcaţiunea? Dumneavoastră ce diagnostic aţi stabilit?

Andrei Năstase: „Înclin să cred, partea a doua a frazei dumneavoastră. Dar întâi de toate, trebuie să spunem că după declaraţiile de ieri ale premierului Streleţ s-a creat impresia că demisia acestuia a venit după o tentativă eşuată a lui Plahotniuc de a-l şantaja. Şi iată că această tentativă eşuată a condus la demiterea unui guvern care s-a declarat cu mâinile dezlegate, a unui guvern care s-a declarat dispus să implementeze revendicările populare.

Demisia aceasta vine ca un afront adus nouă, protestatarilor, care solicităm în Piaţa Marii Adunări Naţionale deja de aproape opt luni lucruri concrete – demisia şefului CNA, demisia procurorului general, un preşedinte ales de întreg poporul, investigarea cazului furtului miliardului şi spălărilor de bani ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Și atunci, dacă Streleţ este, aşa cum spuneţi dumneavoastră, o posibilă punte de legătură sau un link cu dumneavoastră şi acesta ar fi gest de afront, aceasta înseamnă că se arde acest pod, se închide fereastra de oportunitate pentru a negocia sau a vorbi în general cu dumneavoastră?

Andrei Năstase: „Nu. Noi dintotdeauna am fost dispuşi la discuţii, dar nu la discuţii sterile. Noi am fost dispuşi să purtăm discuţii în vederea implementării acelor revendicări populare.”

Europa Liberă: Aceasta da, dar din partea cealaltă, din capătul celălalt al podului, vedeţi dumneavoastră o posibilă închidere a acestei ferestre?

Andrei Năstase: „Dar ea nici nu a fost vreodată deschisă. De care capăt al podului vorbiţi? De guvernare în general?”

Europa Liberă: De guvernare.

Andrei Năstase: „Dar ea nu a fost niciodată deschisă. N-a fost o fereastră deschisă.”

Europa Liberă: Streleţ a „cochetat” un pic, fiţi de acord.

Andrei Năstase: „Lăsăm, că aceasta nu era întreaga guvernare, era vorba de o parte, de o structură din această guvernare şi au făcut-o forţaţi de consecinţe. Să nu uităm că doar după arestarea lui Vlad Filat s-a produs această dezlegare de mâini şi această deschidere către protestatari, către cetăţenii Republicii Moldova. Până atunci nu s-a întâmplat. Şi a făcut-o doar premierul Streleţ şi o parte dintre deputaţii PLDM sau toţi deputaţii PLDM, dar, repet, forţaţi de circumstanţe.”

Europa Liberă: Dar era şansa dumneavoastră. Toată lumea, care se uita la televizor spunea: „Iată, chiar forţat, s-a topit guvernul, v-a deschis fereastra aceasta de oportunitate”. Acum cineva o închide zgomotos. Prin urmare, sunteţi mai departe sau mai aproape de unul dintre scopuri, unde scrie negru pe alb în revendicările populare – deoligarhizarea?

Andrei Năstase: „Categoric mult mai departe. Și sigur că această demisie nu este justificată de absolut nimic, în condiţiile în care Parlamentul nu poate fi acum dizolvat, toate elementele care caracterizează această demisie îndepărtează realizarea dezideratelor noastre. Dimpotrivă, acest regim criminal Plahotniuc se consolidează cu încă o piesă, pe care până acum se pare nu o avea în garnitură, el va insista să-şi obţină funcţia de ministru de Interne, pentru că nu există forţă mai mare în Republica Moldova decât Ministerul de Interne.”

Europa Liberă: Cu 18 mii de angajaţi.

Andrei Năstase: „Ceea ce s-a întâmplat ieri nu este decât un moft pe care Plahotniuc l-a realizat cu nişte şantajabili şi şantajaţi din cadrul Parlamentului. Mă refer aici, întâi de toate, la şefii partidelor care l-au sprijinit în acest demers, fie că au făcut-o direct, fie că au făcut-o deschis, fie că au făcut-o tacit, aşa cum este cazul lui Mihai Ghimpu.”

Europa Liberă: Insistaţi pe alegerea preşedintelui de către popor, iar duminică chemaţi lumea în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru crearea unui grup de iniţiativă care să adune semnături în favoarea acestei schimbări în bine, din punctul dumneavoastră de vedere. Oponenţii acestei modificări ripostează cu următoarea întrebare: nu cumva bătătoriţi drumul pentru Igor Dodon viitor preşedinte, sau chiar pentru Renato Usatîi, după ce va împlini şi vârsta respectivă?

Andrei Năstase: „Întâi de toate, trebuie să specificăm că 91% din populaţia Republicii Moldova îşi doreşte un preşedinte ales de întreg poporul. Şi categoric nu bătătorim pentru nimeni niciun fel de drum. Noi vrem, pur şi simplu, ca într-o bună zi preşedintele ales să fie al poporului şi nu al huntei sau al unei guvernări cu 61 sau 51 de mandate, aşa cum vrea Plahotniuc, Ghimpu, Dodon şi alţii. Nu, categoric nu. Noi suntem siguri că în republica această există personalităţi care ar putea ajunge preşedinte. Şi acestea nicidecum nu pot fi Dodon și nici Usatîi.”

Europa Liberă: Adică, vreţi să reabilitaţi democraţia de fapt şi pe această cale?

Andrei Năstase: „Ce ne mai rămâne? Pentru că am văzut cum a procedat preşedintele Timofti, atunci când a fost vizitat de Plahotniuc. El a dat curs şantajului exercitat de Plahotniuc, promovând legea cu privire la trecerea CNA din subordinea guvernului în subordinea Parlamentului. Sunt tot felul de speculaţii, până acum se vorbea că Platforma bate drumul pentru Filat, apoi pentru Streleţ, apoi pentru Dodon. Speculaţii vor fi şi vor fi. Noi ştim că dezideratele noastre sunt susţinute de peste 80% din populaţia ţării şi vom merge pe aceste deziderate, indiferent de speculaţii şi de insinuările duşmanilor noştri şi ai întregii noastre ţări.”

Europa Liberă: Ori de câte ori vine vorba despre lupta dintre şi cu partidele din Republica Moldova îndărătul acesteia apare miza geopolitică, iar înfrângerea PLDM-iștilor ar fi buturuga mică ca să oprească din drum Moldova ş.a.m.d. Liderul democraţilor, Marian Lupu, a dat asigurări că PD de acum încolo va rămâne un partid pro-european şi viitoarea guvernare, pe care o vor negocia chiar începând cu ziua de astăzi, va rămâne copăcel pe acest drum. Este acesta un motiv totuși să le mai dați o șansă să reabiliteze ei democrația și să „spele” ce au făcut până acum?

Andrei Năstase: „Categoric nu poți să lași o șansă celor care șantajează și în același timp celor care sunt șantajați, șantajabili. Noi vorbim aici despre o alianță care va fi încropită din tot felul de „rămășițe”. Să înțelegem: cine va sprijini această alianță? Să vedem: care sunt componentele care o vor sprijini?

Din punctul meu de vedere, împărtășit și de colegii noștri, de la Platformă, de la Consiliu, această alianță nu va dura prea mult, va dura până când partidele filoruse, partidele de stânga vor fi întărite cu suportul lui Plahotniuc personal, și al Partidului Democrat, astfel încât să aibă asigurată o majoritate la eventualele alegeri, cam atât își dorește PD și Plahotniuc. Iar după aceasta va proceda exact așa cum a făcut-o Ianukovici, la gestul de șantajare a Occidentului și de schimbare a macazului.

Nu ne punem speranțe în epave, nu. Nu ne punem speranțe în cei care au jefuit această țară pe parcursul a zece ani de zile, și vorbesc aici de Vladimir Plahotniuc, care a făcut-o la început împreună cu Voronin, iar de la o vreme încoace, cu alți aliați ai săi, Filat, Ghimpu și alții. Așa că este nevoie de o nouă clasă politică și de o alternativă serioasă acestei guvernări criminale, dar și a unei eventuale guvernări pro-moscovite, filoruse.”

Europa Liberă: Dar pe când dumneavoastră propuneți această alternativă? Că lumea tot se uită cu speranță.

Andrei Năstase: „Pe cât de curând. Întâi de toate, duminică vom recurge la una dintre revendicările pe care o putem realiza și anume organizarea referendumului cu privire la alegerea președintelui de întreg poporul. Și în curând, așa cum am declarat deja, poate nu s-a văzut prea bine, dar s-a și lansat această acțiune a noastră de identificare a alternativei politice. În timpul ce urmează vom avea discuții și cu alte personalități din societatea noastră, din societatea civilă mai ales, întrucât clasa politică este destul de șubrezită. Și credem că, cât de curând posibil, va fi lansată și această alternativă.”

Europa Liberă: Ultima întrebare, nu neapărat cea mai plăcută. Contestatarii Platformei, unii de calibru neglijabil, alții mai impunători, vă impută că ați face jocul Kremlinului, fără ca să vă dați seama că ați fi asamblați. Chiar dacă ați mai comentat aceste supoziții, vă rugăm să explicați dacă vă preocupă această problemă și cum dezghiocați această reputație care vi se impune?

Andrei Năstase: „Iarăși, sunt insinuări, sunt speculații. Au fost lansate pentru prima oară anume de cei care ne urăsc și ne urăsc țara. Este vorba de acest regim criminal. Știm foarte bine că am fost puși în „buzunarul” și al Donbasului, și al Moscovei, și al cui s-a dorit. Nimic adevărat din toate acestea. Noi suntem o structură civică pe care am adunat toate segmentele sociale interesate de întoarcerea țării noastre pe făgașul european, pe făgașul normalității, al unui trai decent, astfel încât tot felul de speculații din acestea, pur și simplu, nu își au rostul. Mai mult decât aberații nu le putem numi.

S-a văzut din acțiunile noastre, din tot ce am făcut noi, că tindem către un parcurs european și, credeți-ne, în momentul în care vom simți că acest parcurs european este pus sub un mare semn de întrebare – și în momentul de față este pus sub un semn de întrebare – vom recurge la acțiuni de cu totul altă natură, pentru a-l proteja și pentru a-l salva.”

Europa Liberă: Vă mulțumim. Mulțumim și pentru această explicație, niciodată nu este în plus.

XS
SM
MD
LG