Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Criza politică de la Chișinău între corupție, presupusa ceartă din AIE-3 și acuzațiile privind aplicarea unei justiții selective.

Bloggerul Vitalie Vovc, editorialist la un portal de ştiri din Chişinău crede că acum confruntările de pe scena politică nu pot fi disociate de punerea în arest preventiv a fostului premier Vlad Filat.

În opinia sa, acțiunile ce au urmat, și anume cererea premierului liberal-democrat Valeriu Streleț de demitere a directorului CNA, scoaterea CNA-ului din subordinea guvernului votată de deputați și înregistrarea unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului fac parte dintr-o răfuială politică:

„Încă o dată se repetă ceea ce am mai cunoscut în 2013, când lupta asta între clanuri mafiote a prefăcut într-un circ tot ce se numește instituțiile politice din Republica Moldova. Iar evenimentele politice, trebuie privite doar prin prisma acestei lupte. Să sperăm că nu va cădea guvernul, fiindcă rațional vorbind, guvernul nu are de ce să cadă, este proaspăt instalat. Cred că vor exista suficiente presiuni, inclusiv din exterior, pentru ca guvernul să-și continue activitatea, cel puțin până în primăvară când va trebui reales președintele țării. Dar aceleași presiuni din exterior pot face ca guvernul să cadă în orice zi.”

Vitalie Vovc susține de asemenea că acțiunile organelor de drept din ultima săptămână au confirmat o dată în plus suspiciunile că justiția ar fi controlată politic:

„Asistăm la o farsă enormă în care justiția este instrumentalizată, ori o justiție într-un stat normal constituit nu poate fi selectivă. Dacă luptăm cu corupția, trebuie să luptăm cu corupția, nu să utilizăm organele statului într-o luptă de clanuri. Până la urmă, nici nu mă bucură arestarea lui Filat dintr-un simplu motiv. Din câte am citit eu și am înțeles arestarea s-a efectuat cu o mulțime de încălcări procedurale. Chiar dacă justiția din Republica Moldova îl acuză până la sfârșit pe Filat, orice avocat care atacă dosarul respectiv și decizia respectivă într-un tribunal internațional, tribunalul acesta îi va da dreptate.”

În pofida tensiunilor dintre partidele de la guvernare, jurnalistul Vitalie Călugăreanu este de părere că alianța va funcționa în continuare, cel puțin până când președintele Timofti își încheie mandatul. Între timp, susține el, este posibilă o reconfigurare de forțe pe scena politică și chiar apariția unei alternative politice:

„Va exista o perioadă de frământări puternice care s-ar putea să dureze chiar și jumătate de an, timp în care va apare o alternativă, sau câteva pe dreapta, pro europene. Între timp s-ar putea ca partidul democrat, prin instrumentele pe care le gestionează, mă refer aici la Procuratură și la Centrul Național Anticorupție să anihileze întru totul acest partid al fostului premier Vlad Filat. S-ar putea să apară și alte persoane care să figureze în dosarele de corupție pe care le investighează Centrul Național Anticorupție.”

Europa Liberă: Cei mai mulți dintre observatorii locali, dar și din afara Republicii Moldova pun la îndoială faptul că justiția în Republica Moldova a început cu adevărat să funcționeze și că din cauza asta ceea ce se întîmplă e firesc.

„Cred că orice persoană care urmărește atent ce se întâmplă în Republica Moldova în ultimele luni, mai ales în ultimele zile, și-a dat foarte bine seama că în Republica Moldova funcționează o justiție selectivă. Dincolo de faptul că da, Vlad Filat ar putea să aibă păcatele lui penale, dar asta nu înseamnă că și alți reprezentanți ai altor formațiuni politice nu sunt la fel cu pete negre. Acum ar fi de datoria justiției să ne demonstreze cine și ce vină are în toată afacerea secolului sau jaful secolului. Teamă mi-e că nu vom ajunge să vedem alte persoane condamnate decât persoane care vin să încurce Partidului Democrat și oligarhului Vlad Plahotniuc.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG