Linkuri accesibilitate

Premierul Valeriu Streleț a respins acuzațiile de corupție formulate la adresa sa în moțiunea de cenzură


Premierul Valeriu Streleț vorbind la o conferință de presă, Chișinău, 23 octombrie 2015
Premierul Valeriu Streleț vorbind la o conferință de presă, Chișinău, 23 octombrie 2015

El a refuzat să se pronunțe pe marginea tensiunilor dintre partidul său liberal-democrat și colegii din AIE3,

după arestarea liderului PLDM Vlad Filat sub bănuieli de luare de mită și trafic

Liliana Barbăroșie a aflat că partidele guvernării planifică noi convorbiri în alianța majoritare înainte de votul asupra moțiunii de cenzură așteptat în 29 octombrie.

Nu se ştie exact când anume vor avea loc aceste convorbiri. Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, ne-a spus totuşi că democraţii vor face o nouă încercare de a ajunge la o înţelegere cu liberal-democraţii pe marginea continuării unei guvernări proeuropene, în condiţiile în care contactele de după arestarea lui Vlad Filat între cele două partide au fost dominate de animozităţi:

„Eu îmi doresc păstrarea acestei alianţe. Sper să reuşim să o menţinem în componenţa actuală şi să depăşim momentele acestea dificile. Întrebarea principală e ce urmează dacă se votează moţiunea. Alegerile anticipate ar fi o catastrofă. La fel şi schimbarea cursului proeuropean ar fi o catastrofă.”

Joia viitoare urmează să fie dezbătută în parlament moţiunea de cenzură introdusă de opoziţia socialistă şi cea comunistă împotriva guvernului Valeriu Streleţ, care ar avea, potrivit analiştilor, şanse mari să treacă pe fondalul tensiunilor mari din sânul coaliţiei de guvernare.

Valeriu Streleţ a preluat conducerea partidului liberal-democrat după ce Vlad Filat a fost lipsit de imunitate la cererea procurorului general şi arestat de CNA sub acuzaţia de luare de mită şi abuz de putere.

Pentru ridicarea imunităţii lui Filat au votat şi cele două partide ce formează împreună cu liberal-democraţii coaliţia de guvernare, democraţii şi liberalii, iar Streleţ şi colegii lui îi acuză că ar fi organizat un complot împotriva lui Filat.

Ei au spus că rămân la guvernare, dar au condiţionat asta prin demiterea directorului CNA şi a Procurorului General, cereri respinse de democraţi şi liberali ca fiind „un act de răzbunare” şi de „intimidare a justiţiei”.

„Chiar dacă liberal-democraţii vor să-i transmită un mesaj pozitiv lui Vlad Filat, vor să-l sprijine, inclusiv moral, rămânerea lor în cadrul guvernării ar fi mult mai de folos decât să se meargă pe linia aceasta de luptă, ” spune Diacov, fără a preciza dacă democraţii vor sprijini sau nu moţiunea.

În opinia analiştilor însă, între ei și Igor Volniţchi, e foarte posibil ca democrații să nu riște să voteze pentru căderea guvernului din considerente de imagine, dar se vor asigura ca moţiunea să treacă dacă nu vor reuşi să-i convingă pe liberal-democraţi să aibă o poziţie mai conciliantă:

„Deja sunt asigurate 45 de voturi. Cred că în zilele următoare vor vedea şi care vor fi altele, pentru că vom asista la migrări dintr-un partid în altul, vor apărea trans fugi astfel încât să se formeze minimul de 51 de voturi necesare pentru demiterea guvernului. Pentru PD nu e convenabil să voteze, dar şi acolo se vor găsi doi - trei deputaţi care vor face opinii separate.”

În opinia lui Igor Volniţchi, chiar dacă anticipatele sunt puţin probabile acum, socialiştii vor folosi moţiunea de cenzură pentru a încerca să le provoace. Comuniştii o vor vota și ei, întrucât speră să participe la formarea viitoarei guvernări.

Căderea actualului guvern ar fi favorabilă şi grupului Leancă, pentru care s-ar crea premise să fie cooptat la guvernare. În aceste condiţii, estimează Volniţchi, moţiunea are mult mai multe şanse să dea jos guvernul Streleș decât să fie respinsă.

Între timp, revenit dintr-o vizită din străinătate, Valeriu Streleţ a respins cu tărie acuzaţiile de corupție formulate la adresa sa în moțiunea de cenzură.

„Voi proba literă cu literă și cifră cu cifră că aceste acuzații sunt absurde”, a punctat premierul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG