Linkuri accesibilitate

Guvernul României este nefuncțional (România liberă)


România este vulnerabilizată de problemele de politică internă („22”).

Presa de la Bucuresti de astazi analizeaza intr-un editorial situatia României punind-o in relatie cu situatia tulbure si ingrijoratoare din intreaga regiune.

Guvernul României este nefuncțional, industria de apărare a fost lăsată în paragină, industria națională de medicamente a fost sabotată din interior. Căile ferate strategice au fost abandonate, armata este slab înzestrată, tancurile sunt tot cele de pe vremea lui Ceaușescu. Acesta este tabloul României într-un moment în care nimeni nu poate da asigurări că nu există riscul unui atac din partea Rusiei, se arată în editorialul ziarului România liberă.

Chiar dacă avertismentele unor generali ai armatei americane sună exagerat în urechile multora, România ar trebui să ia în calcul și aceste avertismente, câtă veme se pregătește să găzduiască centre de comandă ale Alianței Nord-Atlantice.

Pe de altă parte, România este înconjurată de state apropiate de Rusia, dintr-un motiv sau altul: Turcia a ținut partea Rusiei în timpul invaziei rusești din Georgia și le-a interzis americanilor survolul în timpul războiului din Irak. Bulgaria nu are o populație majoritar susținătoare a structurilor euroatlantice și, ca și Turcia, este dependentă de gazul rusesc. Ungaria și Serbia au făcut deja înțelegeri cu Vladimir Putin, iar Ucraina este într-o situațe dificilă, se mai arată în articolul din România liberă.

Tot acolo se spune că, din fericire, avioanele NATO pot veni totuși în România via Polonia și Ucraina. În privința Ucrainei măcar, recenta vizită a președintelui român Klaus Iohannis pare să fi așezat lucrurile pe linia cea bună, rezultă din analiza lui Cristian Pantazi, de la Hotnews. Este, arată jurnalistul, o vizită pregătită încă din ministeriatul de la externe al lui Mihai Răzvan Ungureanu, iar terenul relațiilor bilaterale a fost deja desțelenit în perioada președinției lui Traian Băsescu.

România este însă vulnerabilizată de problemele de politică internă, consideră mulți comentatori. Andreea Pora, de la revista „22”, vede chiar o campanie anti-anticorupție, în care s-ar fi înrolat de curând și fostul președinte Traian Băsescu. Cea mai gravă manipulare se face, crede Pora, legat de arestarea șefului Agenției Naionale de Integritate, Horia Georgescu (între timp demisionat din funcție). El se află în arest preventiv acuzat de abuzuri în funcție în perioada când lucra la agenția de stat care se ocupă de retrocedări.

Așadar, nicio legătură cu activitatea Agenției Naționale de Integritate, o instituție a cărei eficiență a fost de atâtea ori lăudată de organisme internaționale arată Andreea Pora care adaugă că sunt și alte metode de decredibilizare a instituțiilor anticorupție. Politicienii, de pildă, au schimbat foaia. Nu se mai mai plâng că sunt prea multe arestări, dimpotrivă, anunță curățiri în interiorul partidelor lor și ridicarea gradului de exigență în selecția cadrelor. „Ce mai, scrie Pora, zici ca intreaga clasa politica s-a convertit la cultul DNA. In fapt, ce sa vezi? Ponta il tine in guvern pe demisionarul urmarit penal pentru o modesta spaga de 2 milioane de euro, lumina Codului fiscal, ministrul de finanțe Darius Vîlcov”.

Jurnalista Ioana Lupea, de la Adevărul, este îngrijorată că nu se știe cine va veni în locul arestaților. Nici din antreprenoriatul românesc n-ar mai fi rămas mare lucru. Marii patroni - care erau și marii finanțatori ai partidelor politice - cam sunt la pușcărie. La fel, moguli media și patroni ai trusturilor de presă tradițională. „E foarte posibil, scrie Lupea, ca terenul din business să fie adjudecat de companii străine [...]. Dar în politică şi în presă nu suntem decât noi”.

XS
SM
MD
LG