Linkuri accesibilitate

Graham Watson: „sfatul dat a fost să se cadă de acord pentru o coaliție care să mențină Moldova pe calea integrării în UE”


Un interviu cu președintele Alianței Liberalilor și Democraților pentru Partidul European.

La o zi după ce liderul liberalilor Mihai Ghimpu a făcut dezvăluiri despre cele discutate la aeroportul din Chișinău cu șefii fracțiunilor Parlamentului European, unul dintre ei, anume liberalul Graham Watson, a acordat un interviu despre acea întâlnire corespondentei noastre la Strasbourg.

Europa Libera: Dle Watson, voi incepe prin a vă întreba de ce ați ales un aeroport pentru intâlnirea de acum doua zile cu liderii pro-europeni de la Chisinau? A fost ca in filme!

Graham Watson: „Cei trei care am zburat de la Bruxelles (reprezentantii popularilor, socialiștilor și liberalilor europeni) trebuia sa ne intoarcem la Bruxelles în acea noapte. Aveam la dispoziție doar patru ore. Partidele moldovene cu care ne-am intâlnit au considerat că va fi cel mai eficient să ne intâlnim in aeroport. Și așa a fost. Am avut o lungă discuție eficienta.”

Europa Libera: Care a fost sfatul Dvs. pentru dl Ghimpu?

Graham Watson: „Sfatul pe care i l-am dat a fost același pe care l-a primit dl Filat de la PPE și dl Lupu de la socialiști: să cadă la ințelegere pentru o coalitie de guvernare a partidelor democratice, care sa mentina Moldova pe calea integrării europene.”

Europa Libera: Dl Marian Lupu, președintele PD, a propus joi o coaliție de guvernare între partidul său și PLDM, partidul condus de Vlad Filat și Iurie Leanca, o coaliție din care să fie exclus Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu. Cum comentați?

Graham Watson: „Cred că nu este soluția cu care trebuie mers mai departe, căci va duce la un guvern minoritar, sau care dacă va avea majoritate, va fi o majoritate parlamentară cu partidul dlui Voronin sau cu cel al dlui Dodon. Nu este calea cea bună pentru progres în Moldova.

Cele trei partide democratice ar trebui sa fie capabile să cadă de acord asupra unei formule de guvernare. Și, este adevarat, când am fost la Chișinau, le-am propus o astfel de formulă. Lucrurile s-au desfașurat într-un alt mod, observ. Regret acest lucru și sper ca democrat-liberalii (PLDM) îi vor spune dlui Lupu că nu aceasta este calea de urmat. Că au nevoie de o coaliție de trei partide, pentru a avea o majoritate sigură și care să fie capabilă să promoveze reformele ”

Europa Libera: Dar dle Watson, dl Lupu nu a ascuns faptul ca are „diferende ireconciliabile” cu dl Ghimpu.

Graham Watson: „Atunci nu este un politician bun. Toți avem divergențe. Dar în politică niciodata nu e bine sa ai diferende ireconciliabile. Cei doi au putut lucra. Cred că sunt în stare să lucreze împreună. Trebuie doar să vrea. Poate că Lupu preferă să lucreze cu comuniștii. Cel mai important pentru Moldova este să rămână pe calea reformeler și a intergrării europene. Și pentru asta este nevoie de o coalitie a celor trei partide pro-europene.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00

XS
SM
MD
LG