Linkuri accesibilitate

Vladimir Socor: Includerea Partidului Comuniştilor în guvern ar fi opţiunea preferabilă


O analiză a perspectivelor politice post-electorale.

Europa Liberă: La Chișinău tot mai mult se vorbește despre chinurile facerii înainte de constituirea unei coaliții de guvernare. De ce atât de greu se negociază?

Vladimir Socor: „Din cauza disfuncționalității sistemului partidelor din Republica Moldova, ne-am mai ciocnit de aceste situații de multe ori în trecutul apropiat. Dar principala cauză imediată este insistența Partidului Liberal condus de domnul Ghimpu de a obține o cantitate și un nivel disproporționat de mare de posturi în stat și, posibil, de a obține acordul celorlalte partide pentru ca postul de șef al statului să revină Partidului Liberal în anul 2016.”

Europa Liberă: Trebuie sau nu să fie partajate funcțiile supreme în stat?

Vladimir Socor: „În principiu nu ar trebui să fie partajate. În Republica Moldova în momentul de față nu există altă soluție. Și e un sistem rău, un sistem care s-a dovedit a fi un eșec în condițiile Republicii Moldova, sistemul de guvernământ prin partide parlamentare. Eșecul este atât de evident, poate fi măsurat atât de precis în decursul atâtor ani, încât chiar noțiunea de democrație a ajuns să fie discreditată în ochii alegătorilor, din cauza performanței și comportării multora dintre politicieni.”

Europa Liberă: Credeți că mărul discordiei sunt doar aceste trei funcții importante în stat: președintele țării, spicherul și premierul sau se insistă și pe partajarea altor funcții? Au fost politizate suficient de mult instituțiile statului, dacă se mai calcă pe aceeași greblă, ce se întâmplă?

Vladimir Socor: „Dacă se mai calcă pe aceeași greblă și se calcă pe ea în momentul de față, alegătorii vor deveni și mai supărați pe politicieni în general și pe sistemul politic în special. Și vom asista la o creștere în continuare a voturilor acordate stângii roșii, stângii protestare. Anume așa se explică, cel puțin în parte, succesul înregistrat de Partidul Socialiștilor în alegerile recente.”

Europa Liberă: Bine, dar alt segment din stânga roșie, mă refer la PCRM, este invitat să poarte discuții cu partidele care au luat mai multe voturi și vor să constituie această coaliție de guvernare, mă refer la PD și PLDM.

Vladimir Socor
Vladimir Socor

Vladimir Socor: „Da, corect. Fapt este că în alegerile recente din 30 noiembrie electoratul s-a împărțit aproximativ 50/50 la sută între partidele tradiționale pro-europene și partidele stângii roșii. Dacă mergem în continuare așa, s-ar putea ca la viitoarele alegeri partidele protestatare, e vorba de un vot protestatar, să obțină și mai mult decât 50 la sută. Acum în privința constituirii coaliției de guvernământ, mă bucur că s-a adeverit prognoza mea, pe care am făcut-o inclusiv în discuții cu dumneavoastră, la Europa Liberă, și anume că Partidul Comuniștilor demult își pierduse potențialul de revanșă și se afla într-un declin permanent. Din acest considerent a devenit posibil și chiar necesar ca partidele coaliției pro-europene să intre în dialog cu Partidul Comuniștilor. Am fost dintre foarte puținii analiști care au făcut această prognoză și mă bucur că ea a răsunat anume de la microfonul Europei Libere, demonstrând că Europa Liberă a prognozat corect. Acum, în condițiile actuale, Partidul Comuniștilor a pierdut mult din susținerea sa, nu numai că a pierdut capacitatea de revanșă, dar a pierdut capacitatea de șantaj.”

Europa Liberă: Dumneavoastră atunci ați spus că valoarea de aliat a comuniștilor poate fi pusă și sub semnul întrebării.

Vladimir Socor: „Da, ea poate fi pusă sub semnul întrebării, desigur. Este o dilemă și trebuie să o analizăm pe toate dimensiunile ei. Iată, văd propuneri ale Partidului Comuniștilor pentru viitoarea sesiune parlamentară, când va începe sesiunea parlamentară încă nu știm.”

Europa Liberă: Dar în capul mesei ei pun legiferarea neutralității.

Vladimir Socor: „Ei au o listă întreagă de propuneri care pun sub semnul întrebării maturitatea acestui partid. De fapt eu cred că această listă de propuneri este o primă mișcare care nu trebuie luată prea mult în serios. E vorba despre un gest adresat propriilor votanți, votanți care sunt în curs de a părăsi Partidul Comuniștilor. Anume: fortificarea statutului de neutralitate a Republicii Moldova, nu știu ce înseamnă „fortificare”, statutul este prevăzut în Constituție.”

Europa Liberă: Și ei mai cer, încă o dată, legiferarea neutralității.

Vladimir Socor: „Cum poate fi legiferat un statut care există deja în Constituție? Nu e clar. Cred că este un gest pur simbolic adresat propriilor votanți. Apoi, în continuare, Republica Moldova să participe la sărbătorirea aniversării a 70-a victoriei asupra fascismului…”

Europa Liberă: …asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

Vladimir Socor: „Da, exact. Dacă cineva a fost fericit, s-a simțit fericit cu eliberarea Basarabiei de către armatele lui Stalin, în 1945, nu au decât aceste persoane să sărbătorească în particular. A impune o asemenea sărbătoare cu statut oficial Republicii Moldova înseamnă pur și simplu o negare a independenței de stat a Republicii Moldova. Nu înseamnă nimic altceva. E o idee venită de la Moscova. Moscova dorește și acum să coordoneze acest soi de aniversări în alte republici foste sovietice.”

Europa Liberă: Și atunci să vă întreb: o coaliție cu comuniștii domnului Voronin ar însemna subminarea parcursului european? La ce ar duce această eventuală coaliție?

Vladimir Socor: „Eu nu cred că ar însemna subminarea parcursului european, dar cred că ar însemna, ca în orice proces de coaliție, o continuă negociere a termenilor guvernării. Comuniștii vor veni, ca și alte partide, de altfel, vor veni desigur cu inițiative proprii care vor trebui discutate, eventual, negociate, coordonate, acceptate sau respinse în cadrul unei alianțe parlamentare sau a unei coaliții guvernamentale.”

Europa Liberă: Și atunci ce e mai bine: o coaliție cu comuniștii sau excluderea unui partid pro-european cum este PL-ul domnului Ghimpu din ecuația guvernării viitoare?

Vladimir Socor: „Să mă ierte domnul Ghimpu, dar eu nu cred că dânsul conduce un partid european. Să mă ierte alegătorii domnului Ghimpu care, cu siguranță, se consideră în mod sincer alegători pro-europeni, dar domnul Ghimpu, ca lider al partidului, a sabotat în permanență cursul pro-european. Am arătat acest lucru în mod concret, cu diverse proiecte de lege pe care domnul Ghimpu în cadrul coaliției guvernamentale le-a sabotat mereu. Proiecte de legi și hotărâri prevăzute de Planul de acțiuni cu Uniunea Europeană. Ne amintim de asemenea și de ideea domnului Ghimpu de a amâna votarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană pentru două termene legislative. Domnul Ghimpu nu trebuie luat în serios.”

Europa Liberă: Și atunci PLDM-PD cu cine să guverneze această țară?

Vladimir Socor: „În privința ipotezei de dialog cu Partidul Comuniștilor, se iau în vedere două posibilități: fie o coaliție guvernamentală cu participarea Partidului Comuniștilor, fie o alianță parlamentară în care Partidul Comuniștilor ar susține un guvern minoritar format de PD și PLDM. Acestea sunt cele două posibilități care se iau în vedere. După părerea mea, o soluție mai durabilă, mai solidă ar fi includerea reprezentanților Partidului Comuniștilor în guvern, și nu opțiunea unui guvern minoritar cu susținere parlamentară comunistă.”

Europa Liberă: Dar readucerea la guvernare a comuniștilor nu ar fi un colac de salvare pentru această formațiune, care, cum ziceți dumneavoastră, e pe cale să se destrame și mai mult?

Vladimir Socor: „E pe calea declinului, nu se va destrăma într-un mod dramatic de pe o zi pe alta. Este în declin lent. Dintre cele două opțiuni pe care le-am numit cred că opțiunea ar fi includerea reprezentanţilor Partidului Comuniştilor în guvern, pentru menţinerea guvernului în mod stabil şi pe termen lung. În caz contrar, dacă se ajunge la o înţelegere prin care Partidul Comuniştilor ar susţine din Parlament un guvern minoritar fără participare comunistă, atunci comuniştii ar încerca la fiecare pas să stoarcă un preţ din partea guvernului pentru susţinerea unei iniţiative sau altei iniţiative guvernamentale de către comunişti. Va fi o tocmeală permanentă, la fiecare pas, la fiecare vot, la fiecare iniţiativă Partidul Comuniştilor va încerca să-şi vândă susţinerea. Dar dacă Partidul Comuniştilor este inclus în guvern, atunci el va căpăta o coresponsabilitate pentru funcţionarea guvernului pe termen lung.”

Europa Liberă: Domnule Socor, dar nu vi se pare că acum se joacă dur din toate părţile şi se forţează minţile, mâinile? Sau se tergiversează pentru a exista un motiv pentru coaliţia fie cu comuniştii, fie cu liberalii?

Vladimir Socor: „Sistemul politic din Republica Moldova fiind ceea ce este, ajungem în situaţia în care negocierile cu un partid sunt interpretate ca un şantaj asupra altui partid, care nu participă la aceste negocieri.”

Europa Liberă: Exact. Elementul de şantaj este, în prezent, mai mult ca niciodată.

Vladimir Socor: „Da. Şi atunci Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat ameninţă indirect partidul domnului Ghimpu că ei vor negocia cu Partidul Comuniştilor, dacă domnul Ghimpu nu se dovedeşte mai raţional sau mai concesiv. Domnul Ghimpu este, după părerea mea, un politician cu totul iraţional. Anume dânsul a ţinut în loc aceste negocieri. În alte perioade Partidul Democrat al domnului Plahotniuc era specialistul în şantaje, încercând ca prin asemenea şantaje să obţină cât mai multe posturi, îndeosebi în sistemul judiciar şi de ocrotire a legii. Şi a obţinut aceste posturi, le-a stors prin şantaj. Acum domnul Ghimpu este practicantul acestei metode. Şi eu cred că domnul Ghimpu ar trebui lăsat la o parte şi ar trebui ca celelalte două partide să negocieze, pur şi simplu, cu Partidul Comuniştilor, dar nu numai ca un gest de ameninţare la adresa Partidului Liberal, ci să negocieze în mod serios.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi declarat tot Europei Libere că negocierile pentru formarea noii coaliţii trebuie să aibă loc la lumina zilei, fără înţelegeri secrete. Nu se întâmplă aceasta. Puţin ştim ce discută ei, ce negociază, când se convoacă Parlamentul în şedinţă, dacă au fost desemnate persoane pentru funcţia de spicher, pentru cea de premier. Nimic nu se cunoaşte.

Vladimir Socor: „Da, aveţi perfectă dreptate. Dar deoarece anume domnul Ghimpu, ca lider de partid, poartă răspunderea pentru aceste tărăgănări, eu cred că s-ar cuveni ca anume dânsul să iasă în faţa alegătorilor, în faţa publicului şi să spună ce pretenţii are.”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu a acordat un interviu Europei Libere şi şi-a exprimat acolo toate temerile, toate dorinţele, doleanţele.

Vladimir Socor: „Dar ar trebui să facă o listă exactă, ca să ştie toată lumea ce anume posturi în stat şi ce anume poziţii şi privilegii deosebite, fiindcă ar fi vorba de privilegii. Dată fiind ponderea mică a partidului domnului Ghimpu în electorat, dânsul cere mai mult decât s-ar cuveni, cere privilegii.”

Europa Liberă: Nu. El a spus foarte clar, că sunt trei funcţii importante: una ar trebui să revină PL-ului, pentru că, dacă e să-l citez pe domnul Ghimpu, PD-ul şi-ar dori două funcţii – şi cea de şef de stat, şi cea de spicher.

Vladimir Socor: „Eu cred că domnul Ghimpu, în parte, exercită aceste şantaje inclusiv cu scopul, printre altele, de a provoca o ruptură în Partidul Liberal Democrat, între domnii Leancă şi Filat. Domnul Ghimpu este un politician distructiv, pe unde a trecut, a semănat haos.”

Europa Liberă: Deci, acum vorbim despre concesii grele, dar inevitabile?

Vladimir Socor: „Nu cred că ar trebui să discutăm despre concesii. Păcat că discutăm mereu despre împărţirea funcţiilor pe criterii de partid. Nu ar trebui să fie aşa, e regretabil. Dar, dacă discutăm despre concesii, inevitabil cred că Partidul Comuniştilor trebuie inclus neapărat în discuţii, având în vedere ambele posibilităţi, atât coaliţie parlamentară cu participarea comuniştilor pentru susţinerea unui guvern minoritar sau includerea Partidului Comuniştilor în guvern, pe care eu o consider opţiunea preferabilă. Acum eu nu vreau să iau în serios şi nu cred că trebuie luat în serios…”

Europa Liberă: Unele voci spun că alegerile anticipate ar fi tot mai aproape.

Vladimir Socor: „Ar arunca Republica Moldova în haos. Ar risca şi mai mult să producă un rezultat în favoarea forţelor protestatare. Forţele protestatare în Republica Moldova au culoarea roşie. Aceasta este gramatica sistemului politic, foarte riscantă opţiunea aceasta.”

Europa Liberă: O democraţie vulnerabilă în Moldova e pe placul Rusiei acum?

Vladimir Socor: „Un stat vulnerabil este pe placul Rusiei, iar democraţia de tipul celeia care se practică în Republica Moldova, şi anume sistemul de guvernământ prin partide parlamentare, vulnerabilizează statul Republica Moldova. Ne-am convins de acest lucru de nenumărate ori, suntem din nou în aceeaşi situaţie. De aceea, creşte inevitabil preţul includerii Partidului Comuniştilor într-o formulă stabilă guvernamentală. Vreau să continuu gândul de adineauri, despre comunicatul Partidului Comuniştilor, care cere fortificarea neutralităţii, lucru imposibil, pentru că mai mult decât este în Constituţie este imposibil, victoria aşa-zisă asupra așa-zisului fascism, sărbătoare de tip sovietic, dar gest faţă de electoratul comunist, un statut social-cultural special pentru raionul Taraclia, lucru neprevăzut în Constituţie, contrar Constituţiei, dar, o dată în plus, un gest acordat unor votanţi reali sau potenţiali ai Partidului Comuniştilor. Deci, nu cred că această primă mişcare de deschidere a Partidului Comuniştilor ar trebui luată în serios, pentru că nu sunt propuneri principiale, nu sunt probleme de strategie guvernamentală, nu sunt probleme care să ţină de programul unei coaliţii de guvernământ. Sunt lucruri de ordin mai mult tehnic şi de semnificaţie restrânsă. Cu alte cuvinte, putem spune: țara arde, dar cineva se piaptănă. Aşa încât cred că trebuie să trecem cu uşurinţă peste comunicatul Partidului Comuniştilor şi partidul respectiv să fie angajat nu în discuţii despre probleme de detaliu cum sunt acestea menţionate de ei, dar în discuţii despre strategia Republicii Moldova, despre programul comun al guvernului, care la urma urmei va trebui să fie votat în Parlament, despre obiective naţionale, despre interesul naţional. Pentru că Partidul Comuniştilor, în esenţa lui şi cu toate tarele lui din trecut, Partidul Comuniştilor este un partid al interesului naţional. Au dovedit şi acest lucru, de multe ori.”

Europa Liberă: Şi o opoziţie constructivă va avea Parlamentul de la Chişinău?

Vladimir Socor: „Nu cred că va avea. Da, Partidul Comuniştilor are trei posibilităţi. Două le-am menţionat deja – să facă parte, cu reprezentanţii săi, din guvern sau să facă parte dintr-o alianţă parlamentară care să susţină un guvern minoritar, deci, nu ar fi opoziţie. Sau a treia opţiune – să fie o opoziţie constructivă, spre deosebire de Partidul Socialiştilor, care va fi, cu siguranţă, o opoziţie destructivă. Şi anume scindarea stângii roşii oferă guvernării pro-europene posibilitatea de a încheia un aranjament, o înţelegere de cooperare cu partea moderată a stângii, fără mari riscuri.”

Europa Liberă: Domnule Socor, partidele pro-europene şi Partidul Comuniştilor pe parcursul ultimilor ani s-au învinuit, şi-au adus critici: cine sunt mai marii corupţi, cine e vinovat de ceea ce s-a întâmplat în 7 aprilie 2009, de tragedia din Pădurea Domnească. Acum lumea cum va înţelege această împăcare, această armonie, să zic aşa, politică pentru a guverna?

Vladimir Socor: „Armonie nu va fi. Ar fi o împăcare pe termen limitat, pentru a face posibilă guvernarea acestui stat, nu ar fi o împăcare între forţe antagoniste. Ar fi o împăcare pe termen limitat, cu obiective limitate. Dar vă dau dreptate, când vă întrebaţi cum vor percepe alegătorii toate aceste peripeţii. Alegătorii cu siguranţă că vor fi indignaţi, revoltaţi, poate chiar până la urmă scârbiţi de degenerarea sistemului politic din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi ar putea să ajungă să fie şi protestatari.

Vladimir Socor: „Până acum nu am avut proteste importante, proteste de mare amploare în Republica Moldova pentru că alegătorul moldovean rabdă, din fericire. Aşa au devenit posibile reformele, câte s-au făcut. Pentru că alegătorul moldovean totuşi i-a răbdat pe politicieni. Dar greşeala datează de multă vreme, când a fost introdus acest sistem politic în Republica Moldova, fără să fi existat baza instituţională necesară şi fără ca în Moldova să fi evoluat mentalităţile necesare atât la politicieni, cât şi la alegători.”

Europa Liberă: Dar spuneţi-mi foarte sincer: va exista o voinţă politică să se ducă o luptă aprigă cu corupţia şi cu marii corupţi?

Vladimir Socor: „Eu am considerat întotdeauna, am spus şi în discuţiile noastre, de mai multe ori, că a fost o situaţie nefericită, care a obligat partidul condus de domnii Filat şi Leancă să se coalizeze cu partidul condus de domnul Plahotniuc. Domnul Plahotniuc reprezintă tipul oligarhului din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Domnul Plahotniuc nu conduce, Partidul Democrat îl are în frunte pe Marian Lupu.

Vladimir Socor: „Aveți dreptate, condus de facto de către domnul Plahotniuc. Imaginea domnului Plahotniuc este sinonimă cu fenomenul oligarhic din Republica Moldova. Anume această imagine a afectat, a umbrit şi partidul condus de domnii Filat şi Leancă. În loc ca acest partid să ridice stindardul luptei împotriva corupţiei, în loc de aceasta anume Partidul Liberal Democrat a tolerat acapararea posturilor în stat de către partidul oligarhic al domnului Plahotniuc şi s-a pomenit într-o îmbrăţişare sufocantă cu domnul Plahotniuc în cadrul coaliţiei de guvernământ şi în alegeri. Eu am fost de părere şi am spus acest lucru şi în mod public, că Partidul Liberal Democrat ar trebui să combată corupţia reprezentată de către cercurile din jurul domnului Plahotniuc. În loc de aceasta s-a continuat şi în campania electorală coaliţia de guvernare pe baza unui pact neoficial, nescris, dar un pact neoficial de neagresiune între cele două partide. Anume acest lucru, cred eu, a contribuit la umbrirea imaginii Partidului Liberal Democrat şi a contribuit la pierderile de voturi suferite de acest partid.”

Europa Liberă: Domnule Socor, dar acum e un început de criză politică sau nu la Chişinău?

Vladimir Socor: „Chişinăul este în criză politică permanentă. Şi acum avem de a face cu o izbucnire mai violentă a crizei permanente. Criza politică permanentă are momente de calmare şi momente de exacerbare. Acum avem un moment de exacerbare a crizei politice. Dar e o criză de sistem, e mai mult decât o criză politică.”

Europa Liberă: Preşedintele, şeful statului poate interveni, poate face ceva acum?

Vladimir Socor: „Conform Constituţiei probabil că nu. Dar preşedinte deţine o anumită autoritate morală, care depăşeşte cadrul tehnic al Constituţiei. Probabil preşedintele Timofti ar putea contribui la depăşirea acestui moment grav, ieşind în faţa alegătorilor cu o adresare şi sugerând în ce mod poate fi depăşită criza politică.”

Europa Liberă: Acum liberalii vor ca problema alegerii şefului statului să fie rezolvată prin referendum de modificare a Constituţiei. Se va întâmpla acest lucru? Va ajuta la un deznodământ politic?

Vladimir Socor: „Foarte greu de spus pentru că şi sistemul acesta cu totul nefuncţional de alegere a şefului statului a fost creat tot de partide şi partiduţe. Ei au stabilit un plafon atât de ridicat pentru alegerea preşedintelui de către Parlament, în aşa mod încât fiecare partid şi partiduţ chiar din Parlament să aibă nişte cote de acţiuni în acest SRL. Alegerea preşedintelui a devenit un SRL şi fiecare partid, vânzându-şi în mod politic consimţământul la alegerea preşedintelui ţării, putea să obţină, să stoarcă un preţ pentru acesta. De aceea, s-a stabilit plafonul atât de înalt, la 61 de voturi din Parlament. Deci, o dovadă în plus a disfuncţionalităţii sistemului de partide din Republica Moldova. Acum avem această situaţie, cum să depăşim blocajul? Alegerea preşedintelui prin vot popular, eu am favorizat întotdeauna acest sistem, pentru a avea o preşedinţie cu puteri executive, între timp a devenit riscantă, mai riscantă decât până acum. Deoarece am văzut că în alegerile din 30 noiembrie 50 la sută din electorat a votat protestatar, deci, roşu. Devine riscantă o asemenea opţiune, e un fenomen nou de care de acum înainte trebuie să ţinem seama. Deşi, cred eu, că Preşedinţia cu puteri executive este absolut necesară, vital necesară Republicii Moldova. Pe de altă parte, a alege preşedintele în Parlament, ca şi până acum, eu cred că domnul Ghimpu favorizează această soluţie şi coborârea plafonului pentru ca şi partidul său, ba chiar persoana dânsului, să aibă şansa de a deveni şef al statului. Este unul dintre motivele pentru care domnul Ghimpu tărăgănează formarea coaliţiei guvernamentale. Repet, dânsul este sursa principală a acestor tărăgănări, prin pretenţiile nemăsurate pe care le are.”

XS
SM
MD
LG