Linkuri accesibilitate

Comuniștii și invitația la dialog a PLDM și PD


Un interviu cu Artur Reșetnikov, secretarul Comitetului executiv al PCRM.

După negocierile care s-au purtat ieri, liderii PLDM şi PD, Vlad Filat şi Marian Lupu, au vorbit deschis despre nevoia iniţierii discuţiilor cu Partidul Comuniştilor pentru că ar exista anumite solicitări din partea PL ce nu pot fi acceptate. Pe de altă parte, liderul liberalilor Mihai Ghimpu a declarat că discuţiile dintre reprezentanţii celor trei formaţiuni vor continua şi astăzi. Cu ce poziție merg comuniștii fostului președinte Vladimir Voronin la negocierile cu PLDM și PD? Corespondenta Europei Libere a discutat cu șeful negociatorilor comuniști, secretarul Comitetului executiv al PCRM, Artur Reșetnikov.

Europa Liberă: Spuneți, vă rog, în ce condiții pot demara discuțiile cu PD și PLDM?

Artur Reșetnicov: „Nu sunt condiții. Noi astăzi am primit deja invitația de la PLDM și PD pentru a iniția dialogul. Am discutat în interiorul partidului, ne-am consultat, inclusiv am discutat la executivul politic și am primit decizia să acceptăm acest dialog.”

Europa Liberă: La ce ar trebui să ducă discuțiile pe care le veți purta, la crearea unei noi coaliții de guvernare?

Artur Reșetnicov: „Pe noi, pe comuniști, ne îngrijorează situația că deja mai mult de jumătate de an practic avem o criză politică. Țara nu este condusă, nu este guvernare din vara anului trecut, din motive obiective și subiective. Dar noi toți în Parlament suntem aleși de cetățenii Republicii Moldova. Toți am primit votul cetățenilor și cetățenii își leagă speranța de îmbunătățirea vieții. De aceea PCRM este responsabil nu numai în fața la 300 de mii de alegători, dar ne gândim la întreaga țară, la toți oamenii din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Am auzit declarațiile pe care le făceau liderii liberalilor, care spuneau că dacă PLDM și PD încep aceste negocieri cu Partidul Comuniștilor și în caz că se face o alianță, se pune în pericol viitorul Moldovei și șansele de a deveni țară respectată în cadrul UE.

Artur Reșetnicov: „Partidul Liberal este cunoscut ca o mișcare care pledează împotriva independenței Republicii Moldova. Și dacă au făcut astfel de afirmații, nu cred că un politician sau în special un partid politic din Republica Moldova care s-ar gândi la viitor ar putea fi împotriva independenței, suveranității țării, împotriva neutralității permanente, împotriva reintegrării țării, dacă fac astfel de declarații, atunci sunt împotriva țării noastre.”

Europa Liberă: Aceasta înseamnă că PL va fi marginalizat? Sau sunteți dispuși să discutați și cu deputații liberali?

Artur Reșetnicov: „Noi suntem deschiși să discutăm cu toți care pledează pentru independența, suveranitatea, neutralitatea permanentă a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, cei care reprezentați Partidul Comuniștilor, mai insistați pe ideea că trebuie revizuit Acordul de Asociere a Moldovei la UE?

Artur Reșetnicov: „Noi, PCRM, acum suntem pregătiți pentru dialog. Suntem pregătiți pentru formarea cât mai urgentă a unei guvernări profesioniste și cinstite. Dar în final depinde de interesul real al Partidului Democrat și al Partidului Liberal Democrat, dacă ei doresc un dialog cinstit, fără trișări, fără interese care, cu regret, au fost în 2010, cu alte cuvinte deja depinde de poziția acestor parteneri de dialog. Este important inclusiv privitor la Acordul de Asociere ca să fie respectat interesul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Interesul fiind care?

Artur Reșetnicov: „Orice țară, cât de mică ar fi, are anumite interese, inclusiv economice. Noi, comuniștii, avem experiență, avem pregătire pentru a lucra în interesul Republicii Moldova. Și aici se are în vedere și dezvoltarea economică, și siguranța financiar-bancară, nu numai independența și suveranitatea, per ansamblu.”

Europa Liberă: Dar de felul cum se va colabora pe viitor între Chișinău și Bruxelles depinde și relația dintre Chișinău și Moscova?

Artur Reșetnicov: „Nu. Nu este corect să alegem ori una, ori alta, este un lucru periculos. Din această cauză chiar și societatea moldovenească acum este divizată pentru că alegerile au fost transformate în opțiuni geopolitice: ori Vest, ori Est. Invers, trebuie să avem capacitatea și noi, comuniștii, avem și experiența de a duce dialog permanent, cinstit și deschis și cu Bruxellesul, și cu Moscova.”

Europa Liberă: Domnule Reșetnicov, ce fel de guvern poate fi creat, unul tehnocrat, unul minoritar, unul cu participarea comuniștilor, unul doar cu sprijinul PCRM?

Artur Reșetnicov: „Nu trebuie să anticipăm anumite lucruri pentru că urmează să discutăm și să vedem cât de deschiși și sinceri sunt colegii din PD și PLDM. Pentru noi, pentru comuniști, este important ca politicienii să fie primii care vor da exemplu de consolidare a societății. Pentru că datoria noastră este să realizăm ceea ce doresc cetățenii, iar oamenii noștri doresc lucruri simple: pace și bunăstare, adică dezvoltarea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că ar exista puțină încredere în eventualii parteneri de negocieri, în sinceritatea lor?

Artur Reșetnicov: „Nu. Noi ne-am expus care sunt opiniile și îngrijorările noastre. Și am auzit că în principiu astfel de opinie au și Partidul Democrat și Partidul Liberal Democrat. Dar în dialogul direct vom vedea cât de sinceri sunt în expunerile și în declarațiile lor anterioare.”

Europa Liberă: Domnule Reșetnicov, credeți că negocierile cu dumneavoastră, cei de pe flancul stâng, pot duce la constituirea unei coaliții? Și de ce repetați cu atâta insistență cuvântul „sinceritate”, sinceritate pe care o așteptați de la PD și PLDM? Ne amintim că PCRM a mai negociat acum patru ani cu PD, atunci mai mult în secret, de aceasta exprimați o temere?

Artur Reșetnicov: „Nu. Nu trebuie acum să anticipați anumite lucruri pentru că noi nu avem experiența unor discuții sau experiențe pozitive, sau cu un final. Avem ce avem, avem experiența din 2009. Avem experiența din 2010. Am spus că nu ar fi corect să repetăm greșelile anterioare. Și aceasta se referă la întreaga clasă politică.

Acum este timpul să dăm într-o parte unele programe sau prevederi ideologice care ne deosebesc, am în vedere Partidul Democrat și Partidul Liberal Democrat, și să găsim puncte comune care ar uni eforturile noastre, ale politicienilor, pentru consolidarea societății și dezvoltării Republicii Moldova. Să găsim puncte comune pentru a construi, pentru a moderniza Republica Moldova.”

Europa Liberă: Astăzi ar putea să existe mai multe puncte comune, așa cum ziceți dumneavoastră, sau divergențe?

Artur Reșetnicov: „Noi sperăm că sunt mai multe puncte comune. Nu credem că vreun politician care se gândește la Republica Moldova, care nu este dependent de factorul extern ar fi împotriva independenței țării, ar fi împotriva suveranității sau neutralității. Dacă există astfel de politicieni, atunci ei nu sunt politicieni din Republica Moldova, ei servesc intereselor altor state.”

Europa Liberă: Dar pe parcursul ultimilor ani și în campania electorală, v-ați acuzat unii pe alții, ați lansat critici dure unii la adresa altora, mă refer la comuniști la adresa PD și PLDM și invers. Credeți că se poate de ajuns la o înțelegere?

Artur Reșetnicov: „Politicienii trebuie să dea exemplu pentru întreaga societate. Trebuie să coborâm de pe baricadele de pe care noi, la figurat, împușcam unul în altul. E timpul să unim eforturile, experiența, priceperea noastră a tuturor politicienilor pentru făurirea, pentru prosperitatea Republicii Moldova. Ar fi bine poate în urma acestui dialog noi să găsim o idee națională în jurul căreia să unim nu numai politicienii, dar și întreaga societate.”

Europa Liberă: Corupția despre care se vorbește că atât de mult ar fi afectat Republica Moldova, ar putea să fie stârpită cu ajutorul acestor trei formațiuni, din moment ce se zice că chiar în interiorul partidelor ar exista mulți corupți?

Artur Reșetnicov: „Este datoria noastră să luptăm cu corupția pentru că corupția distruge nu numai economia,

Corupția e ca rugina, ea roade tot sistemul în care funcționează statul de drept și statul democratic...

distruge nu numai anumite domenii, dar corupția e ca rugina, ea roade tot sistemul în care funcționează statul de drept și statul democratic. De aceea, fără a distruge, de a lupta real, deschis cu corupția, statul nu poate fi democratic și de drept.”

Europa Liberă: Dar o luptă deschisă ce înseamnă?

Artur Reșetnicov: „Aceasta înseamnă o luptă reală cu corupția, dar nu declarativ.”

Europa Liberă: Cum, la modul practic, se poate de stârpit acest flagel?

Artur Reșetnicov: „Avem mai multe propuneri, le vom înainta și ar putea fi examinate.”

Europa Liberă: Ar putea ajunge cineva după gratii pentru faptul că a fost mare corupt?

Artur Reșetnicov: „Așa ar trebui să fie. Și aceasta trebuie să fie și o lecție pentru prevenirea actelor de corupție pentru viitor.”

Europa Liberă: Până la sfârșitul acestei săptămâni va fi numită conducerea Parlamentului și se va începe procedura de învestire a guvernului?

Artur Reșetnicov: „Opinia noastră, a comuniștilor, este că această criză politică deja s-a întins foarte mult. Și dă roade negative asupra dezvoltării Republicii Moldova. Opinia noastră, a comuniștilor, este că, cât mai urgent, trebuie să formăm guvernarea.”

XS
SM
MD
LG