Linkuri accesibilitate

Dumitru Diacov: „R. Moldova are nevoie de guvern, nu poate să-şi permită luxul de a se relaxa...”


Trei lideri politici în 2012
Trei lideri politici în 2012

PD pledează pentru accelerarea negocierilor de formare a noii coaliții de guvernămînt.

Început de an fără negocieri. PLDM, PD și PL nu poartă negocieri pentru că vacanța nu s-a terminat. Modalitatea de partajare a funcțiilor rămâne mărul discordiei, a declarat Europei Libere, Dumitru Diacov, unul dintre fruntașii democraților.

Europa Liberă: Domnule Diacov, e bine că se vorbeşte puţin despre aceste negocieri? Sau deocamdată nici nu e despre ce vorbi, dacă nu s-a ajuns la un consens privind crearea majorităţii parlamentare?

Dumitru Diacov: „Am văzut că cineva din subiecţii negocierilor se plimba cu schiurile.”

Europa Liberă: Vă referiţi la liderul PL, domnul Ghimpu?

Dumitru Diacov: „Din aceste motive sigur că negocierile nu au avut loc şi discuţii despre negocieri nu puteau avea loc.”

Europa Liberă: Se discută două variante: PLDM, PD cu PL sau fără PL şi cu PCRM.

Dumitru Diacov: „Nu. Noi am spus şi am spus foarte serios de la bun început că vrem să avem o coaliţie care să continue tot ceea ce a făcut aceşti ani de zile, o coaliţie în trei, aşa cum a fost anunţat, cu PL. Şi am vrut în paralel să lărgim spaţiul de cooperare, să asigurăm guvernul şi guvernarea cu mai mare sprijin popular.

De aceea am venit cu ideea să găsim o modalitate de conlucrare cu fracţiunea Partidului Comuniştilor. Am avut această receptivitate din partea fracţiunii şi mie mi s-a părut logic că trebuie să realizăm acest lucru. Adică, noi nici nu am avansat în negocieri în trei, dar am avut un semnal foarte explicit că noi nu negociem cu fracţiunea comuniştilor.

Aceasta o spun liberalii. Eu îmi amintesc de câteva campanii, de lupta „Mâini curate” şi chestiuni de felul acesta. Cineva doreşte să fie mai mult comentator la guvernare decât guvernant. Nu înţeleg lucrurile acestea.”

Europa Liberă: Ce ar avea de câştigat şi ce ar avea de pierdut o nouă coaliţie proeuropeană, dacă ia şi PCRM-ul la guvernare?

Dumitru Diacov: „Noi nu vorbim acum de PCRM la guvernare. PCRM-ul singur a spus: „Dorim să fim o opoziţie constructivă. Dorim câteva instituţii repartizate de către guvernare, instituţii subordonate Parlamentului mai mult”. Au fost nominalizate chiar instituţii concrete. Fapt care crea o

Una dintre sarcinile foarte importante este să asigurăm mai multă stabilitate în R. Moldova...

anumită atmosferă pozitivă în jurul acestei coaliţii din trei partide – PD, PLDM şi PL. Fiindcă una dintre sarcinile foarte importante este să asigurăm mai multă stabilitate în Republica Moldova, să asigurăm cât mai multă populaţie să sprijine ceea ce face guvernul, pornind de la ideea că, efectiv, un procent destul de mic, în comparaţie cu cealaltă tabără, a votat actuala guvernare.”

Europa Liberă: Ce e la mijloc? Repartizarea funcţiilor sau crearea coaliţiei majoritare?

Dumitru Diacov: „Trebuie de întrebat ce e la mijloc, fiindcă la discuţii se înaintează unele propuneri, când ieşim în spaţiul public vorbim de Europa şi de grijile faţă de oameni. Dacă e grija faţă de oameni, eu socot că în condiţiile noastre trebuia să avem demult guvernarea.”

Europa Liberă: Cetăţenii pierduseră încrederea în clasa politică pentru că îşi spălau rufele în faţa publicului. Acum continuaţi acest lucru?

Dumitru Diacov: „Nu. Încercăm să nu facem acest lucru. Încercăm să păstrăm calmul, să facem mai puţine comentarii şi să avem o guvernare cât mai repede.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, a trecut mai mult de o lună, o lună şi cinci zile de când a luat sfârşit campania electorală şi lumea aşteaptă crearea acestei coaliţii.

Dumitru Diacov: „Dar spălatul rufelor se consideră ce? Dacă încercăm să spunem lucrurilor pe nume acum, că trebuie de grăbit, trebuie de creat efectiv coaliţia de guvernare şi instalat guvernul.”

Europa Liberă: Admiteţi crearea unui guvern minoritar, aşa cum se vorbeşte în presă?

Dumitru Diacov: „Viaţa poate să ne impună la paşi pe care trebuie să-i facem. Nu ştim. Pentru Republica Moldova guvernarea minoritară ar fi o chestie absolut nouă. Noi, de fapt, am avut în 1999 cam o situaţie similară, când am fost nevoiţi să căutăm un vot prin puşcărie.”

Europa Liberă: Votul de atunci al lui Ilie Ilaşcu.

Dumitru Diacov: „Votul lui Ilie Ilaşcu. După aceea am fost în minoritate, nu am avut majoritatea. Şi am fost nevoiţi să ne batem ca peştele pe uscat atunci când era vorba de votat un proiect sau altul. Nu ar fi bine acum să ajungem la această viaţă, fiindcă, teoretic, avem 55 de voturi cu partidele care am fost la guvernare şi ar trebui să găsim mai repede o soluţie.

Partajarea funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova este o aberaţie acum, când în urma alegerilor parlamentare trebuie creată coaliţia majoritară şi format guvernul, nu? Ce are preşedintele căruia îi expiră mandatul peste un an şi jumătate cu acest exerciţiu?”

Europa Liberă: S-a vehiculat ideea că, chipurile, domnul Mihai Ghimpu, liderul liberalilor, ar vrea să obţină această funcţie de şef al statului.

Dumitru Diacov: „Nu ştiu. Nu vreau să mai încordez spiritele şi aşa încordate. Întrebaţi-l pe dumnealui dacă are sau nu are. Dar în discuţii apare tot timpul acest subiect.”

Europa Liberă: Dar deocamdată planează această secretomanie deranjantă în procesul de negocieri pentru crearea coaliţiei de guvernare.

Dumitru Diacov: „Mai devreme sau mai târziu nu va fi secretomanie. Este o confidenţialitate a procesului de negocieri şi lucrul acesta trebuie să-l păstrăm.”

Europa Liberă: Domnule Diacov când va fi propusă candidatura pentru şeful executivului?

Dumitru Diacov: „Când vom avea coaliţie.”

Europa Liberă: Coaliţia când ar putea să fie creată?

Dumitru Diacov: „Poate şi până mâine dimineaţă. Dacă vom sta o noapte ca la Vatican.”

Europa Liberă: La modul realist când ar putea să fie creată?

Dumitru Diacov: „La modul realist noi convenisem că 12 sau 13 ianuarie ar fi o dată convenabilă pentru convocarea Parlamentului.”

Europa Liberă: Dar această presiunea socială şi mediatică asupra grupului de negociatori ar putea să fie benefică?

Dumitru Diacov: „Sper să fie benefică. Republica Moldova are nevoie de guvern, nu este în situaţia că poate să-şi permită luxul de a se relaxa foarte mult. Pe de altă parte, un proces complicat de negocieri necesită o mai multă linişte o transparenţă finală la acest proces. Dar noi nu avem nici transparenţă, nici proces finalizat, nici decizii luate.”

Europa Liberă: PD vrea ceva aparte?

Dumitru Diacov: „Mie mi se pare că PD are cea mai constructivă poziţie în aceste discuţii.”

Europa Liberă: Ar vrea funcţia de premier?

Dumitru Diacov: „Nu. PD-ul vrea să aibă coaliţie. Am spus, PD-ul are oameni pregătiţi pentru orice funcţie, dar există o regulă, cel care are un număr de mandate mai mare acela face prima ofertă.”

Europa Liberă: Deocamdată rămâne totul imprevizibil?

Dumitru Diacov: „Rămâne până când nedecis până la capăt.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, dar cui ar putea să-i aparţină funcţia de spicher?

Dumitru Diacov: „Partidului al doilea după numărul de mandate.”

Europa Liberă: PD-ului?

Dumitru Diacov: „În condiţiile noastre PD-ului, da.”

Europa Liberă: Şi pe cine îl vedeţi în funcţia de şef al Legislativului?

Dumitru Diacov: „Nu avem nicio problemă. Avem atâţia candidaţi...”

Europa Liberă: E un răspuns evaziv. Spuneţi mai concret.

Dumitru Diacov: „Avem persoane, s-a discut la fracţiune lucrul acesta. Nu avem o decizie finală ce funcţie aparţine partidului. Este o provocare, pur şi simplu, ca eu acum să răspund la o astfel de întrebare.”

Europa Liberă: Deci, lăsaţi în pace deocamdată funcţia de şef de stat şi rămâneţi la repartizarea celor două funcţii importante – cea de premier şi cea de spicher?

Dumitru Diacov: „Ideea noastră să lăsăm în pace funcţia de preşedinte şi să ne ocupăm cu coaliţia de guvernare şi instalarea executivului.”

Europa Liberă: Bine, dar PL spune că dacă e antrenat în guvernare trebuie să-i revină şi lui funcţie importantă.

Dumitru Diacov: „Dar funcţiile celelalte nu sunt importante? Sunt toate funcţiile importante, dar nu este logic să partajăm funcţia de preşedinte al republicii astăzi. O coaliţie care are 55 de voturi şi care ar fi ridicol, pur şi simplu, ca noi acum să punem semnătura, având o experienţă pe care am avut-o anii aceştia.

Noi trebuie să ne asumăm răspunderea că vom luat decizii care să ducă la soluţionarea problemei, poate să ieşim la referendum, poate modificăm Constituţia în Parlament, poate căutăm alte soluţii, însă să partajăm acum funcţia ar fi, pur şi simplu, de râsul lumii.”

Europa Liberă: Dacă partajarea funcţiilor e problemă, apoi depolitizarea acestor funcţii rămâne şi o mai mare problemă.

Dumitru Diacov: „Cu atât mai mult că noi am vorbit despre depolitizarea funcţiei de preşedinte. Şi ceea ce avem acum este o situaţie normală, când preşedintele este deasupra intereselor politice.”

XS
SM
MD
LG