Linkuri accesibilitate

„Ceva e putred în coaliţia de guvernare” (Adevărul)


„Tentative de discreditare politică a liderului de la Tiraspol” (Ziarul Național).

Ceva e putred în coaliţia de guvernare” – este titlul unui articol semnat în „Adevărul” de Ion Preaşcă şi Eugenia Pogor. După ce au consultat mai multe opinii referitoare la pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea politică în faţa Parlamentului, autorii de la „Adevărul” au ajuns la concluzia că cel mai probabil un grup de deputaţi din majoritatea parlamentară blochează intenţionat anumite proiecte, prin urmare pun piedici Executivului. Chiar şi plecarea unora în concediu, fără permisiunea conducerii Legislativului, le dă de bănuit. Articolul remarcă şi îngrijorarea Fondului Monetar Internaţional faţă de anumite iniţiative guvernamentale, cele ce se referă la creşterea cheltuielilor, care în opinia FMI vor duce la inversarea progresului atins până acum în consolidarea bugetar-fiscală.

Pentru Constantin Tănase de la „Timpul”, decizia ar fi o dovadă de laşitate din partea deputaţilor coaliţiei de guvernământ. De ce a apărut necesitatea ca guvernul să recurgă la o procedură fără precedent, care, potrivit experţilor, se află la limita constituţionalităţii? Ce târguri, ce jocuri murdare se fac în culisele coaliţiei de guvernământ? De ce deputaţii din coaliţia de guvernământ au dat dovadă de atâta laşitate politică, lăsând pe seama guvernului adoptarea unor legi de importanţă vitală pentru parcursul proeuropean al RM? - se întreabă între altele Tănase într-un articol cu următorul titlu: „Laşitate politică? trădare? Da, dar s-o ştim şi noi”.

Liderul fracţiunii liberal-democraţilor din Parlament, Valeriu Streleţ, este citat în „Ziarul Naţional” cu o remarcă pe care acesta s-ar fi văzut obligat s-o facă pentru a răspunde unor comentarii mai acre potrivit cărora Veaceslav Ioniţă, şeful Comisiei buget şi finanţe din Parlament, ar fi fost instruit de Vlad Filat să blocheze iniţiativele Guvernului în comisia de profil. „Acestor rătăciţi în timp şi în politică le transmit că iniţiativa de angajare a răspunderii de către Guvern a venit anume de la preşedinte Vlad Filat. Amatorilor de a fotografia ecranele telefoanelor mobile le pot demonstra corespondenţa în care este abordat subiectul cu angajarea răspunderii de către Guvern”, a precizat şeful fracţiunii,citat de „Ziarul Naţional”.

Virginia Nica vorbeşte într-un articol din „Ziarul Naţional” despreun context tot mai vizibil al tentativelor de discreditare politică a liderului de la Tiraspol”. Punctul de plecare pentru această observaţie ar fi publicaţiile cu caracter negativ la adresa lui Şevciuk ce apar tot mai des de portalul „Dniester.ru”. Recent, politologul transnistrean şi „ex-candidatul pentru funcţia de Preşedinte al Transnistriei”, Andrei Safonov îl acuza pe Şevciuk într-un interviu publicat de acest de „incompetenţă” în domeniul economic. Astăzi, publicaţia vorbeşte despre acuzaţiile formulate la adresa şefului administraţiei de la Tiraspol de participanţii transnistreni la conflictul de la Nistru din „Asociaţia pentru apărarea Dubăsarilor. Şevciuk „a distrus regiunea, a sărăcit populaţia”, „sub conducerea lui înfloreşte birocraţia, iar banii publici sunt repartizaţi netransparent”, este citată luarea de atitudine a reprezentanţilor forţelor paramilitare transnistrene.

XS
SM
MD
LG