Linkuri accesibilitate

„Căciula” referendumului din Crimeea, pe față și pe dos


Pe o stradă din Simferopol, 17 martie 2014
Pe o stradă din Simferopol, 17 martie 2014

Analistul politic, Igor Boțan, directorul ADEPT, în dialog cu Vasile Botnaru.


Europa Liberă: Deci să vorbim despre dreptul internațional, cum e îmbrăcat, ca o căciulă, rușii o întorc pe o față, occidentalii o întorc pe altă față. Culmea este că rușii totuși nu vor să apară ca un actor imprevizibil. Adică încearcă să mimeze un fel de ordine, un fel de drept internațional, chiar dacă îl dă peste cap.

Igor Boțan: „În contextul crizei din Ucraina și din Crimeea, viziunea asupra dreptului internațional trebuie să fie ca asupra unui complex constituit din mai multe obiecte. Rusia subminează, cu bună știință, unul din aceste obiecte, iar întregul complex speră să fie menținut. Este vorba de subminarea întregii arhitecturi a securității în Europa. Adică subminează OSCE-ul, campanie pe care Vladimir Putin a pornit-o acum zece ani, campanie de care ne amintim cu toții, atunci când a învinuit OSCE de faptul că ar fi un instrument al Occidentului în procesul de instigare la revoluții oranj. De atunci Federația Rusă vine în permanență și insistă asupra necesității schimbării arhitecturii de securitate în Europa. Și iată că a ajuns la punctul când s-a folosit de un pretext și a pornit pe această cale, foarte-foarte periculoasă. După ceea ce s-a întâmplat în Crimeea și să vedem ce va urma, am putea spune că OSCE-ul ca organizație și-a pierdut raison d'être, dacă putem spune așa și că securitatea în Europa este în mare primejdie, mai ales, pentru țări mici cum este Republica Moldova și altele.”

Europa Liberă: Cum poate fi convinsă Rusia să se oprească, din moment ce blitzkrieg acesta din Crimeea i-a reușit atât de bine?

Igor Boțan: „Rusia insistă că ar avea dreptul moral să procedeze așa, pe motiv că doar repetă precedentele create de Occident în Iugoslavia și în alte părți ale lumii.”

Europa Liberă: În Kosovo, în special.

Igor Boțan
Igor Boțan
Igor Boțan: „În Kosovo, în special. Trebuie să menționăm că această argumentare a Federației Ruse nu este corectă pentru că ceea ce s-a întâmplat în Kosovo s-a întâmplat în urma unui genocid, la care au participat autoritățile sârbe, armata sârbă și au existat instrumente internaționale aplicate în Kosovo, pentru aplanarea situației. Nu s-a putut ajunge la un compromis, deci, ca urmare a genocidului, s-a decis că cea mai bună soluție este separarea Kosovo de Serbia și recunoașterea internațională a Kosovo. În cazul Crimeii, noi vedem o pură instigare, nu a existat niciun conflict între ucraineni, ruși, tătari în Crimeea. A existat ceea ce numim în prezent revoluție antioligarhică, Moscova s-a folosit de slăbiciunea puterii noi din Ucraina, numind-o ilegitimă, deși președintele a fugit anume în Federația Rusă și, chipurile, a rugat Federația Rusă să intervină, cu bună știință a instigat la organizarea acestui referendum, în avans a promis că va recunoaște Crimeea, la început, ca subiect al Federației Ruse, iar apoi i-au sfătuit pe cei din Crimeea să adopte declarația de independență. Deci vedem că Federația Rusă, de fapt, a instigat și cel mai important lucru, pe care îl face Federația Rusă, subminând arhitectura securității în Europa, vrea ca o parte a unui stat să și-o alipească sie, lucru care nu s-a mai întâmplat, după cel de-al Doilea Război Mondial. Federația Rusă este chiar primul stat care creează un precedent atât de periculos.”

Europa Liberă: Pe motiv că i-a aparținut cândva. Și Rusia, de fapt, spune, în surdină, dar și oficial, că își recuperează un teritoriu pierdut. Și atunci când mass-media, dar și Ciurkin zice că s-a vărsat sânge pentru acest pământ, „acum nu putem să-l lăsăm pe mâna nu știu cui”, se presupune a dreptei ucrainene, deci, anticipativ Rusia vrea să recupereze acest pământ, ca să nu ajungă la situația din Kosovo.

Igor Boțan: „Este o argumentare defectuoasă și foarte periculoasă. Invocarea dreptului istoric, în condițiile actuale, este drumul spre infern, dacă putem spune așa. Dreptul istoric poate fi invocat doar în al cincilea, al șaselea rând și doar atunci când este vorba despre găsirea unei soluții mai viabile, deci, atunci când au fost folosite alte criterii legate de dreptul internațional, de dreptul intern al țărilor, dreptul constituțional, doar după aceasta poate fi invocat dreptul istoric. Dar să invoci în primul rând dreptul istoric, pentru a submina întreaga ordine europeană, cred că, este un precedent foarte-foarte periculos. Destabilizarea, care va urma, din păcate, va fi pe o perioadă foarte-foarte îndelungată.”

Europa Liberă: Vedem accente militariste în limbajul ortacilor lui Putin, mă refer la Kiseliov, tv showman-ul care vorbește despre răzbunarea nucleară, dacă va fi Rusia atacată. Putem presupune ce epitete vor apare, după vizita de astăzi a premierului Leancă la Kiev. Aceasta înseamnă și acțiuni?

Igor Boțan: „Părerea mea este că această retorică a elitei rusești, retorică ieșită din comun este, mai degrabă, una care arată vulnerabilitatea în care se pomenește Federația Rusă. Își dau curaj sieși, încearcă să convingă cetățenii ruși că nimeni nu va încerca să atace Rusia pentru că atacarea Rusiei va produce un colaps. Deci, mai degrabă, este o retorică de apărare, chiar dacă, în aparență, este una belicoasă. Probabil, Federația Rusă și președintele Putin au înțeles că proiectul său integraționist, Uniunea Euroasiatică, estre compromis definitiv. Și atunci, pentru a se revanșa, măcar cumva, încearcă să smulgă teritorii considerate bijuterii ale imperiului rus și ale Uniunii Sovietice. Marele pericol este că este absurdă confiscarea sau anexarea doar a Crimeii. Ar putea să urmeze, în avântul acesta belicos, încercarea de a destabiliza Ucraina mai departe, în special, estul și sudul Ucrainei. Și această destabilizare prezintă un pericol pentru Republica Moldova, fiindcă, dacă cumva, Federația Rusă intră în contact cu Transnistria, ne putem aștepta la un scenariu similar și în Găgăuzia, exact așa cum a fost în Crimeea. Deci aceste lucruri deja nu mai sunt fanteziste, există o probabilitate deocamdată mică că astfel de scenarii sunt posibile și aplicabile. De aceea, autoritățile Republicii Moldova și autoritățile de la Kiev trebuie să încerce să întreprindă măsuri. Este adevărat că Occidentul nu își dorește să intre într-un război economic, un război rece cu Federația Rusă.”

Europa Liberă: Dar totuși există, chipurile, o listă de demnitari ruși care s-ar putea să sufere, retrăgându-se vizele, arestându-se conturile.

Igor Boțan: „Demnitarii ruși, care vor avea de suferit, vor suferi, probabil, pentru că nu au cum se opune acestor sancțiuni. Dar cred că Putin și cetățenii ruși doar se vor bucura că aceștia nu mai au motiv să fure și să își transfere banii furați în Europa.”

Europa Liberă: Deci doar îi va ține grămadă, cum au și făcut, l-au obligat pe Prohorov să își aducă banii acasă.

Igor Boțan: „Da, mai mult decât atât, îi va antagoniza împotriva Occidentului, îi va face să fie mai patrioți, dacă putem vorbi în astfel de termeni față de niște hoți ordinari care își jefuiesc propriul popor.”

Europa Liberă: Dacă tot spuneați că sistemul de securitate a fost dat peste cap, de ce Republica Moldova, Ucraina nu ar intra, în regim de urgență, sub umbrela NATO?

Igor Boțan: „Problema e că și Republica Moldova, în situația care s-a creat, și Ucraina poate și-ar dori, dar a dori acest lucru și a fi capabili să-l înfăptuim sunt lucruri diferite.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG