Linkuri accesibilitate

Herwig Van Staa: „Dreptul la autodeterminare al popoarelor este de înțeles și trebuie garantat, dar nu se poate exercita în prezența trupelor militare”


Herwig van Staa
Herwig van Staa

Interviu cu președintele Congresului Puterilor Locale și Regionale.


Congresul Puterilor Locale si Regionale este unul dintre pilonii Consiliului Europei (CoE) și reunește reprezentanți ai autorităților locale și regionale (primari, guvernatori, consilieri locali si regionali etc.) din cele 47 de state membre ale CoE, inclusiv Ucraina și Rusia. Expertiza Congresului în organizarea alegerilor si referendumurilor este binecunoscută, misiunile de monitorizare ale organizației fiind o prezență obișnuită în secțiile de votare din cele mai multe state europene, și nu numai. Însă la referendumul din Crimeea experții Congresului nu au fost invitați, dupa cum declară președintele organizației, politicianul austriac Herwig Van Staa, care consideră că felul în care s-a organizat referendumul, în prezența trupelor neautorizate, este dincolo de orice norme in vigoare.

Europa Liberă: Dle Van Staa, cum vedeți referendumul organizat în Crimeea, duminică?

Dr. Herwig Van Staa: „Dacă ne referim la legislația internațională privind alegerile și dreptul cetățenesc, referendumul din Crimeea este contestabil pentru că în procesul de organizare nu au fost respectate condiții importante prevăzute de legislația in domeniu.”

Europa Liberă: La ce vă referiți mai exact?

Dr. Herwig Van Staa: „Referendumul ar fi trebuit organizat în concordanță cu legislația ucraineană, luându-se în considerare integritatea teritorială a statelor membre ale Consiliului Europei (Ucraina, în cazul de față), cu Actul Final de la Helsinki (care tot intergritatea teritorială garantează), cu Conventia privind Drepturilor Omului. Ar fi trebuit ca, în acest caz, Rusia să colaboreze cu Ucraina. Sigur, există dreptul la autodeterminare al popoarelor, dar acesta trebuie să se manifeste in cadrul reglementărilor internaționale corespunzătoare.

Rusia, care este membru al Consiliului Europei, organizatie care garanteaza democrația și drepturile omului în cele 47 de state membre, știe că pentru astfel de referendumuri există convenții si reglementări specifice, pe care și Rusia le-a ratificat și s-a angajat să le respecte.”

Europa Liberă: Dar, dle Van Staa, se pare că populația din Crimeea dorește să se alăture Rusiei…

Dr. Herwig Van Staa: „Sigur, cum spuneam, dreptul la autodeterminare al popoarelor este de înțeles și trebuie garantat. Însă acesta nu se poate exercita în prezența trupelor militare, a căror proveniență nu este declarată. Din discuții cu membri ai administrației din Crimeea am înțeles ca ar fi trupe rusești. Eu nu spun rusești, dar spun ceea ce este clar, că sunt forțe militare neautorizate. Mass-media au difuzat imagini cu armament militar. Or, în aceste condiții, să organizezi un referendum este dincolo de orice norme în vigoare.”

Europa Liberă: Reprezentanții autorităților din Simferopol sunt membri ai Congresului Puterilor Locale? Sunteți in contact cu aceștia?

Dr. Herwig Van Staa: „M-am aflat in permanență in contact cu delegația ucraineană la Congres. Săptămâna viitoare ne vom ocupa (n.a. la Strasbourg, la reuniunea Congresului) de această situație. Vom încerca să luăm în considerație interesele tuturor parților implicate. Nu mă îndoiesc de faptul că majoritatea locuitorilor Crimeii vor ca acestă provincie să se unească cu Rusia, însă procedurile prin care s-a ajuns la această decizie nu sunt în regula și nu sunt legale.”

Europa Liberă: Dna Brasseur, președinta APCE, ne-a declarat într-un interviu că pe data de 22 martie va conduce o misiune in Ucraina, care însă nu se va deplasa și in Crimeea. De ce? De ce nu a reușit APCE să organizeze și o misiune în Crimeea pentru a vedea cum stau lucrurile la fața locului? Crimeea este zona fierbinte acum, nu Kievul. Prin intermediul Congresului Puterilor Locale, CoE ar trebui să aibă o comunicare cu autoritățile din Crimeea, care ar fi putut intermedia legătura APCE cu Simferopulul.

Dr. Herwig Van Staa: „CoE are trei piloni: Comitetul de miniștri, format din ambasadorii statelor membre, care se reunește săptămânal. Pe lângă acesta există si Adunarea Parlamentară (APCE), care este formată din parlamentari delegați de toate cele 47 de state membre. Mai există Congresul Puterilor Locale si Regionale, care se ocupă de monitorizarea alegerilor locale, dezvoltarea democrației la nivel regional și comunal. Însă pentru observarea alegerilor trebuie să fim invitați. Așadar, ca și în cazul OSCE, noi nu am fost invitați să observam acest referendum.

OSCE, după cum știți, s-a deplasat la invitația guvernului de la Kiev și observatorii au fost intorsi din drum la granita. Sunt convins ca la nivel politic și diplomatic, la nivelul CoE si APCE s-au făcut multe incercari. Dl Kurz, ministrul de externe austriac, care este acum si presedintele Comitetului de ministri CoE, s-a deplasat la Kiev împreună cu secretarul general al CoE, dl Thorbjorn Jagland. Cum spuneam, Congresul trimite, de regula, misiuni de observatori la alegeri si referendumuri. Dar trebuie sa primeasca o invitatie oficială din partea autoritatilor respective. De aceasta dată nu am fost invitați.”

Europa Liberă: Spuneați că săptămâna viitoare, la Strasbourg, se va reuni Congresul. Vor participa si reprezentanți din Crimeea?

Dr. Herwig Van Staa: „Nu știu deocamdată. Trebuie văzut cine s-a înscris pe listele de participare. Din Ucraina și din Rusia vor participa cu siguranță deputați. Însă eu voi fi bucuros să îi întâmpin la Congres și pe deputații din Crimeea. Cred că cel mai important lucru este să nu se escaladeze situația. Dacă Ucraina ar fi răspuns cu aceeași monedă și dacă NATO s-ar fi implicat cu siguranță că am fi asistat la o escaladare.

Avem in Europa și alte zone cu probleme, cum este cazul Cataloniei sau Scoției, unde referendumurile se organizează cu respectarea dreptului internațional. Congresul își oferă expertiza, ajută la pregătire, pentru ca aceste referendumuri să decurgă fără probleme. Așadar există exemple pozitive din care se poate învăța cum trebuie să decurgă un astfel de proces.”
XS
SM
MD
LG