Linkuri accesibilitate

Vizita secretarului de stat american John Kerry și decizia Curții Constituționale privind limba română


Retrospectiva săptămânii moldovenești.



Tudor Iaşcenco, redactor-șef la săptămânalul „Cuvântul” din Rezina este de părere că vizita secretarului de stat american, John Kerry la Chişinău face parte din seria evenimentelor care pot determina liderii politici să fie fermi şi uniţi în opţiunile de politică externă dar şi pe cetăţenii de rând ai ţării:

„Lumea apreciază acest lucru. Este vorba de imaginea Moldovei şi vizita unui asemenea demnitar de rang internaţional face o imagine pozitivă ţării noastre, mai ales în situaţia dată, când suntem la o intersecţie epocală. Statele Unite au făcut foarte mult pentru dezvoltarea ţării, pentru deşteptarea ţării noastre. Toate aceste vizite, şi a secretarului Kerry, şi a altor demnitari internaţionali numai ajută populaţia noastră să se determine, să facă o alege corectă, dacă ar fi vorba de o alegere între est şi vest.”

Directorul editorial al portalului de ştiri Unimedia, Dumitru Ciorici crede că în această săptămână s-u petrecut două evenimente istorice pentru Republica Moldova, care i-au adus un plus de imagine. Acestea sunt, decizia Curţii Constituţionale şi vizita oficialului american:

„Vorbim aici despre o încărcătură mare simbolică. De multe ori visăm să ajungem cunoscuţi sau cel puţin să cunoască întreaga lume unde se află ţara noastră pe hartă, iată că s-a ivit şansa odată cu vizita secretarului de stat american . A fost o publicitate gratuită pentru vinurile moldoveneşti care au mare nevoie de asta acum, în contextul embargoului impus de Federaţia Rusă. Iar cu privire la decizia Curţii Constituţionale, cred că este o decizie care vine cam târziu. Nu prea înţeleg de ce a durat trei sau patru ani, de când noua guvernare s-a gândit la acest aspect. Pentru că în viziunea mea, o naţiune nu poate creşte, nu poate să se dezvolte sănătos atât timp cât nu are o identitate. Decizia Curţii Constituţionale este un prim pas pentru a uita de acele discuţii sterile despre limbă, despre istorii, despre agende false pe care le-au promovat unii statalişti în ultima perioadă şi să ne orientăm spre probleme economice şi sociale pe care trebuie să le rezolvăm.”
Tudor Iaşcenco mai spune că inevitabil, hotărârea curţii, că limba română este limba de stat, va stârni interpretări diferite. Şi anume cei care îşi pun întrebarea, ce limbă vorbesc, vor fi ţinta intereselor electorale:

„Punctul trebuie să îl pună specialiştii în domeniu şi nu oamenii care nu cunosc. Şi Curtea Constituţională a făcut un serviciu foarte bun în cazul de faţă. Mă uit că în parlament se încep iar nişte discuţii, de prost gust, cu referendum, cu alte lucruri, când parlamentul trebuie pur şi simplu să se conformeze deciziei Curţii Constituţionale. Sunt nişte speculaţii, speculaţii politice şi acum este momentul de a diviza electoratul şi a-i exploata în scopuri politice. Cei care nu au ce le propune oamenilor vin să îi ducă în eroare.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG