Linkuri accesibilitate

„Reformatarea Alianţei înseamnă căderea guvernării”


Vlad Filat: „Trebuie să scoatem din activitatea noastră populismul.”


Europa Liberă: Domnule Filat, recent aţi declarat că orice încercare de a schimba formatul Alianţei ar însemna şi schimbarea actului de guvernare. Aţi lăsat chiar să se înţeleagă că s-ar putea ajunge la alegeri parlamentare anticipate, iar colegul dumneavoastră de Alianţă, speakerul Marian Lupu, a reacţionat, spunând că ceea ce aţi declarat dumneavoastră ar fi un mesaj descurajator pentru electorat. Ce se întâmplă în coaliţie?

Vlad Filat: „Eu am spus, doamnă Ursu, următorul lucru: că avem probleme în Alianţă şi acesta nu este un secret. Şi eu vreau să vă spun: nu există în lumea aceasta ţări unde este guvernare de coaliţie, unde nu sunt probleme. Sunt probleme, noi suntem partide diferite, cu viziuni diferite asupra unor probleme principiale.

Premierul Vlad Filat la conferința de presă dată la Bruxelles în iunie 2012
Premierul Vlad Filat la conferința de presă dată la Bruxelles în iunie 2012
Însă, cu toate aceste probleme - noi de trei ani şi de zile muncim împreună -, rezolvăm problemele ţării şi aşa mai departe. Şi am demonstrat că se poate.

Nu pot să spun şi nu pot să ascund faptul că mai există diferenţă de opinie pe anumite probleme şi eu sper că va exista în continuare suficientă raţiune şi poate mai puţin consum de energie în rezolvarea acestor divergenţe asupra unor puncte de vedere. Şi nu doar puncte de vedere.

Nu aceasta ar fi problema. Interpretarea care a fost vizavi de alegerile anticipate iarăşi a fost scoasă din context. Eu am fost întrebat despre reconfigurarea, reformatarea guvernării, că sunt foarte multe zvonuri şi aşa mai departe. Toate aceste speculaţii şi toate aceste zvonuri nu au decât scopul să tensioneze situaţia în Alianţă, iar dacă cineva crede că, reformatând Alianţa de guvernare actuală, va fi posibil să continuăm actul de guvernare, greşeşte. Reformatarea Alianţei, aceasta înseamnă căderea guvernării. Eu aşa am spus: reformatarea Alianţei înseamnă că este evident că vom merge la alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Şi-ar dori vreo componentă a Alianţei o reformatare, pentru că solicitări s-au auzit din partea deputaţilor din opoziţie.

Vlad Filat: „Noi mai comentăm câteodată declaraţiile deputaţilor
Trebuie să ne concentrăm asupra activităţii pe care o avem în actul de guvernare.
Write your quote footer here...

din opoziţie, dar cred că trebuie să ne concentrăm asupra activităţii pe care o avem în actul de guvernare. Eu nu văd cum poate fi reformatată Alianţa, nu-mi doresc acest lucru.

Din contra, spuneam, în cazul în care se va încerca, e mai corect să mergem în alegeri şi să oferim oamenilor posibilitatea să aleagă şi să decidă cine urmează să guverneze ţara.

Din păcate, uitaţi-vă: pierdem foarte mult timp. Uitaţi-vă: zvonuri, interpretări şi aşa mai departe. Noi avem lucruri foarte importante să le facem rapid. Situaţia din economie nu este foarte bună şi nu din cauza că îşi doreşte cineva sau nu-şi doreşte.

Criza care nu este doar regională, este globală, afectează Republica Moldova. Şi o afectează direct. Trebuie să fim foarte prudenţi, nu doar la nivel de declaraţii, dar şi acţiunile pe care le facem. Trebuie să scoatem din activitatea noastră populismul.

Trebuie să ne concentrăm asupra a ceea ce putem face şi să păstrăm disciplina bugetară, şi capacitatea de plată a bugetului
Să identificăm în continuare resurse şi posibilităţi să ajutăm oamenii, nu doar pentru a diminua consecinţele secetei, dar şi pentru a oferi posibilitatea ca anul agricol viitor să nu fie ratat.
Write your quote footer here...

statului. Avem să administrăm o situaţie, în acelaşi context, care vine în urma acestei secete fără de precedent. Eu am mai mers prin teritorii, am vorbit cu oamenii, am mers în Autonomia Găgăuză.

Sigur, acţiunile anunţate sunt bune, dar trebuie să identificăm în continuare resurse şi posibilităţi să ajutăm oamenii, nu doar pentru a diminua consecinţele secetei, dar şi pentru a oferi posibilitatea ca anul agricol viitor să nu fie ratat. Deci, avem probleme serioase pe care trebuie să le rezolvăm şi care vizează cetăţeanul.”

Europa Liberă: În cadrul ultimei şedinţe de Guvern v-aţi arătat nemulţumit că tot mai multe firme de off-shore activează ca intermediari la importul de petrol şi nu numai, astfel mărind artificial preţurile. Spuneaţi că anume companiile înregistrate în zonele off-shore nu vor putea deţine bănci sau instituţii media. Chiar aţi fost şi mai tranşant, spunând că aţi vrea să existe o lege care să interzică companiilor off-shore să participe în procesele economice, cu implicarea banilor publici.

Vlad Filat: „Doamnă Ursu, trei ani de zile este o perioadă suficientă în care să avem o analiză complexă asupra situaţiei din economie şi asupra anumitor impedimente pe care le avem la capitolul administrare fiscală.

Eu spuneam că este necesar, în primă instanţă, să excludem din activităţile care vizează comercializarea produselor petroliere companiile off-shore care, de fapt, sunt acele căpuşe, care preiau plusvaloarea şi ulterior aduc aceste scumpiri de preţuri la produsele petroliere. Deci, avem nevoie de o reglementare mult mai strictă şi transparentă la acest capitol.

Şi am mai spus că trebuie să oferim transparenţă la capitolul proprietari în domeniul financiar-bancar, dar şi am spus, nu este obligatoriu, trebuie să discutăm şi vizavi de alte domenii, cum ar fi presa, de ce nu? Legea, spre exemplu, obligă transparenţă, dar având această posibilitate, de a se ascunde în spatele firmelor off-shore, niciodată nu poţi să vezi cine este beneficiarul final.”

Europa Liberă: Neachitarea impozitelor de către aceşti care nu se văd şi nu se ştiu prejudiciază bugetul?

Vlad Filat: „Sigur. Aceasta înseamnă, încă o dată, lipsa transparenţei la capitolul proprietar, dar şi ratări la buget. Şi toţi
Toţi cetăţenii R. Moldova trebuie să înţeleagă că banii pot fi alocați din bugetul statului în urma plătirii impozitelor.
Write your quote footer here...

cetăţenii Republicii Moldova trebuie să înţeleagă că, pentru a avea bani pentru subvenţionarea agriculturii, bani pentru educaţie, bani pentru sănătate, bani pentru apeducte, bani pentru drumuri, bani pentru ordinea publică, cultură şi aşa mai departe, ei pot fi alocați din bugetul statului, în urma plătirii impozitelor.

Deci, cu toţii trebuie să începem – eu mă refer la toţi aici, nu am să încep să-i diferenţiez – să începem să învăţăm că plata impozitelor nu este doar o obligaţiune legală. Este, dacă doriţi, şi o datorie morală. Normala legală este, dacă nu perfectă, este suficientă.

Acuma trebuie să perfectăm administrarea fiscală şi eu vreau să vă spun că acest lucru a început şi va avea lor. Vă dau doar un exemplu: pentru luna august executarea cifrei de control de către inspectoratul fiscal la capitolul încasări a fost de 115%. Deci, se poate. Şi veţi vedea că dinamica va fi în creştere. La vamă avem 103,5%.

Noi suntem în mişcare foarte bună. Şi mai mult decât atât, veţi vedea că remanierile şi mişcările pe care le facem la ora actuală în instituţii au acel obiectiv anunţat – că eu mai aud multe speculaţii – eu îmi doresc, la fel cum îşi doreşte fiecare cetăţean din această ţară, ca instituţiile statului să fie funcţionale.

Dacă este vorba de Ministerul de Interne, atunci cetăţeanul trebuie să fie sigur că îi este apărată securitatea, că este ordine publică, că bandiţii stau la puşcărie, dar nu se plimbă pe drumuri şi aşa mai departe. Şi acest deziderat nu este unul care vizează doar norme programatice. Este necesitate.”
XS
SM
MD
LG