Linkuri accesibilitate

Lamberto Zannier: Singura soluţie pentru Transnistria va fi cea acceptată de toată lumea


Lamberto Zannier
Lamberto Zannier

Un interviu cu Secretarul General al OSCE.


Secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate si Cooperare în Europa începe o vizită de 3 zile în Moldova. Pe agendă are întrevederi cu oficialităţile moldovene şi unul dintre subiectele cele mai importante ce urmează să fie discutat este, bineînţeles, subiectul transnistrean. Domnul Lamberto Zannier i-a răspuns Valentinei Ursu înainte de plecarea spre Chişinău.

Europa Liberă: Cum vedeţi varianta finală a reglementării conflictului transnistrean, cum şi cînd poate fi pusă ea pe agenda formatului 5+2? Se zice că cei din comunitatea internaţională pot susţine o soluţie. Aceasta solutie insa nu poate şi nu ar trebui să o impună cei din exterior.

Lamberto Zannier: Mi se pare că întrebarea Dvs. conţine în ea şi răspunsul, pentru că aşa cum spuneţi, o soluţie nu poate fi impusă din afară. Procesul în ceea ce priveste o soluţie pentru conflictul transnistrean este un proces care trenează deja de mult timp, şi noi am vrea, din partea OSCE să facem ce trebuie să facem ca sa ajungem la o rezolvare rapidă, dar, in final, problema este in miinile „părţilor”. Ne putem mişca atit de
Ne putem mişca atit de rapid, cit de rapid vor părţile să o facă...


rapid, cit de rapid vor părţile să o facă şi, bineîneţeles, este dificil pentru noi să prognozăm rezultatul sau să speculam despre agenda, pentru că părţile trebuie să hotarască care să fie rezultatul final, dar din punctul meu de vedere, OSCE şi comunitatea internaţională sprijină cu tărie acel dialog care va duce la o concluzie acceptabilă pentru o soluţionare de lunga durată a conflictului.

Europa Liberă: Ce rol joaca pentru procesul de rezolvare a crizei transnistrene comunicarea informală dintre premierul Vladimir Filat si liderul transnistrean Evgheni Sevciuk?

Lamberto Zannier: Părerea mea este că acest lucru este extrem de important. Din ceea ce văd de aici şi, desigur, eu nu sunt implicat direct, pentru că avem o misiune a OSCE pe teren, dar din ceea ce pot eu să văd din perspectiva mea, eu văd asta ca pe o evoluţie pozitivă, şi o iau ca pe un semn promitător, de bunăvoinţă, ca un semn că părţile vor să fie constructive în a aborda o chestiune care este foarte dificilă şi din partea mea am vrea ca acest mesaj să fie transmis interlocutorilor pe care îi voi avea, că noi dorim să uşurăm, prin toate canalele, oficiale şi neoficiale - inclusiv prin formatul 5 + 2 - contactele între oameni. Căci eu cred că este sunt cheia pentru găsirea unei soluţii.

Europa Liberă: In ce masura Memorandumul Merkel-Medvedev poate contribui la identificarea unei soluţii pentru conflictul transnistrean?

Lamberto Zannier: Asa cum spuneti, acesta nu este un pas recent, dar cred că e important cel putin dintr-un unghi de vedere. Pentru că a trezit atentia. Din punct de vedere politic, că este nevoie să abordăm chestiunile de securitate din regiune şi mai ales procesul transnistrean. Este un memorandum între doi lideri din două ţări importante - Rusia fiind parte din formatul 5 +2, iar Germania este un membru cheie al Uniunii Europene, dar care a contribuit serios la intilnirea de la Bad Reichenhall anul trecut, la cea de anul acesta din Germania, intilniri menite să incurajeze masurile de încredere dintre cele două părţi, aşa că Germania şi-a adus o contributie importanta în acest proces, in marginea acestor întrevederi au fost intilniri între Filat şi Şevciuk, aşa că eu cred că nemţii joacă un rol important, şi chiar daca astfel de iniţiative nu pot rezolva problema, dar pot, cu siguranţă, să măreasca vizibilitatea, interesul politic şi să ajute procesului.

Europa Liberă: Ce credeti despre o eventuala federalizare a Moldovei? E un subiect despre care se discuta mult si in contradictoriu, mai ales de catre societatea civila de la Chisinau.

Lamberto Zannier: Stiu că aceasta este o problema care este adusă în discuţie de media şi experţii vorbesc despre ea, dar, într-adevar, nu este ca problema pe agenda
Din perspectiva OSCE, orice plan care este acceptat de ambele părţi şi în beneficiul lor, este ceva bun. Cred că nu trebuie să facem presiuni pentru o anumită soluţie, dar nici nu trebuie să dramatizăm cind auzim că se vorbeşte despre o soluţie sau alta...


mea. Din perspectiva OSCE, orice plan care este acceptat de ambele părţi şi în beneficiul lor, este ceva bun. Cred că nu trebuie să facem presiuni pentru o anumită soluţie, dar nici nu trebuie să dramatizăm cind auzim că se vorbeşte despre o soluţie sau alta, pentru că, în ultimă instanţă, singura soluţie care va fi luată în considerare va fi cea care va fi acceptată de toată lumea.

Europa Liberă: Ar fi o varianta acceptabila schimbarea statutului SUA şi UE din observatori în mediatori?

Lamberto Zannier: Instinctul meu îmi spune să ma concentrez mai mult asupra substanţei, decît asupra formatului şi procedeelor. Procedeele şi principiile negocierilor au fost acceptate in formatul 5 + 2 şi cred că ceea ce este important este că, actorii cheie, printre care cei pe care i-ati menţionat, sa fie in jurul mesei de convorbiri. Nu cred ca formatul poate aduce prea multe sau poate schimba rolul şi contribuţia lor. De aceea spun, haideti mai bine să nu facem o mare discuţie asupra acestui lucru şi să ne concentrăm mai bine asupra substanţei.

Europa Liberă: Dle Lamberto Zannier, sunt voci care acrediteaza ideea ca OSCE, misiunea sa de la Chisinau si unii demnitari de la Viena trateaza Republica Moldova drept o moneda de schimb pentru obtinerea „consensului” cu Rusia? Ce raspuns aveti pentru acestea?

Lamberto Zannier: Sunt bucuros sa comentez asta, pentru că găsesc aceasta idee total nepotrivită. In primul rind, asta nu e adevarat. Cum am putea face noi aşa ceva?! Orice decizie in OSCE este o decizie care se ia prin consens. Moldova este membra a OSCE şi are un statut egal cu toti ceilalţi. Cine a tratat pe cine ca "o moneda de schimb"? Cu siguranta, secretariarul general, misiunea OSCE nu tratează pe nimeni ca pe o "moneda de schimb". Pentru că procesul este un proces intre părţile participante,
OSCE nu tratează pe nimeni ca pe o "moneda de schimb"...


noi suntem aici numai ca sa sprijinim procesul, sa-l uşurăm, iar in ceea ce priveste misiunea OSCE, ea are un mandat clar şi cred că toata lumea vede cum acţionează misiunea pentru a sprijini găsirea unei soluţii politice. Dar in negocieri, sunt părţile (care decid) si nu cred ca se poate spune că cineva nu ia lucrurile in serios.

Europa Liberă: Domnule Secretar General, OSCE cere insistent retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldovei. Moscova nu-si respecta angajamentele pe care si le-a asumat? Asta inseamna ca trupele ar putea sa stationeze la nesfarsit?

Lamberto Zannier: Ei bine, dacă mă întrebaţi pe mine, "status quo" nu este o soluţie pe termen lung. Trebuie găsită o modalitate de a mişca lucrurile, de a le face să avanseze, din actuala situaţie. dar acest subiect nu se discuta numai in OSCE, se discută şi în anumite subiecte legate de controlul armamentelor si de obligaţiile in acest sens. Aşa că există un format special şi nu o parte si eu nu sunt foarte documentat in ce etapa se afla discutiile in acest context. Subiectul este unul important, bineînţeles.

Europa Liberă: Unii experti avertizeaza asupra faptului ca Rusia ar putea recurge la dreptul sau de veto in cadrul OSCE pentru stabilirea mandatului operatiunii de pace din Transnistria in conformitate cu interesele sale. Sa fie oare asa?

Lamberto Zannier: Încă o dată, Rusia nu are drept de veto in OSCE. Rusia trebuie să se supună legii consensului ca oricare alt membru al organizatiei. Ei bine, aşa cum Rusia poate să nu fie de acord cu o propunere, tot aşa şi Moldova se poate opune unei propuneri. Noi avem nevoie ca toata lumea să fie de acord cu paşii care urmează să fie făcuţi. Si cind vine vorba de misiunea de menţinere a păcii, ea este una importanta,
Schimbarea formatului misiunii de mentinere a păcii trebuie discutată cu atenţie şi trebuie să fie aprobată de toata lumea, prin consens...


forţele de menţinere a păcii au avut un efect stabilizator în trecut în Transnistria şi cred că e important să adaptam mecanismele şi să le adaptîm noilor realităţi, dar schimbarea formatului misiunii de mentinere a păcii trebuie discutată cu atenţie şi trebuie să fie aprobată de toata lumea, prin consens. Va fi o decizie ce se va lua prin consens.

Europa Liberă: Pe cat de mult este interesata OSCE in respectarea drepturilor omului in regiunea de est a Moldovei?

Lamberto Zannier: În primul rînd, colaborînd cu OSCE, in mod automat aduci pe agenda chestiunea drepturilor omului, pentru că OSCE se implica in respectarea drepturilor omului, este unul din subiectele cheie ale organizaţiei noastre. Aşa cum încercăm să găsim o soluţie cuprinzătoare care să fie acceptată şi de transnistreni, o parte a soluţiei va fi că transnistrenii să dea garanţii pentru că respectă drepturile. omului, şi ele sunt politice, economice. Pentru că noi susţinem securitatea într-o formă foarte largă, dar in mod deosebit, misiunea din Moldova monitorizează respectarea drepturilor omului, chiar plingerile individuale de încălcare a drepturilor omului. Acesta este un domeniu unde atentia noastra este foarte mare şi corespunde în întregime mandatului nostru şi speram că putem să contribuim la acordarea de asigurari oamenilor că le sunt respectate drepturile.

Europa Liberă: Se incalca sau nu dreptul la educaţie în regiunea transnistreană daca e sa ne referim la necazurile scolilor cu predare in grafia latina de acolo?

Lamberto Zannier: Ei bine, acesta este un alt subiect pe agenda noastra. Avem un inalt comisar pentru minorităţi naţionale Knut Voelebeck, un fost ministru norvegian de externe, care a avut de-a face cu acest subiect cind a vizitat Moldova la începutul anului, dar imi amintesc si eu de acest subiect de cind eram director la CPC acum câţiva ani şi lucram asupra acestui subiect şi căutam să facem progrese. Cred că trebuie găsite soluţii practice, ca aceste şcoli să poată funcţiona normal. Si acesta este
Situaţia şcolilor moldoveneşti din Transnistria - un test pentru respectarea drepturilor omului...


un subiect legat de ce am discutat inainte. Un test pentru modul in care sunt respectate drepturile omului, dar ar putea să folosească şi ca un element important in efortul de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol. Misiunea OSCE in Moldova continuă să medieze între autorităţile din învăţămînt ale celor două părţi, pentru a găsi o cale de înaintare în avantajul copiilor. Pentru că, în ultimă instanţă, pentru noi este important să fim siguri că copiii au acces liber la educaţie şi asta este pînă la urmă unul din drepturile cele mai importante care dorim să fie respectate.

Europa Liberă: Cum poate fi reunificata Republica Moldova, daca guvernarea de la Chisinaul si-a propus ideea de integrare europeana, iar autoritatile de la Tiraspol imbraţiseaza calea integrarii euroasiatice?

Lamberto Zannier: Aici ati putea găsi că OSCE-ul adaugă ceva important. La sfîrşitul lunii iunie am avut conferinta asupra securităţii undee am discutat cum putem să dezvoltam mai bine abordarea organizaţiei asupra acestui subiect. Ceea ce facem acum este să creeem un comitet euroatlatic si euroasiatic care să cuprindă întreaga regiunea şi să o aducă împreună. Asta ar putea crea o platformă pentru integrare care să nu contrazică aceste agende şi noi putem să creăm un pod care să contribuie la micşorarea diferenţelor.

Europa Liberă: Ce mesaj aveti pentru cetatenii de pe ambele maluri ale raului Nistru?

Lamberto Zannier: Cred că asta nu e tipic numai pentru transnistreni. Cind am fost in Kosovo, iar săptămăna trecută am fost in Caucaz şi acolo am avut de-a face cu situaţii conflictuale, dar ceea ce trebuie sa le spui oamenilor, le spui oriunde. Întii, in calitatea mea de secretar general al OSCE, aş vrea sa asigur pe toata lumea că vom face tot ce
Un lucru important este ca oamenii să înţeleaga că pacea autentică nu este numai pacea stabilită între guverne sau la nivel politic. Dar e vorba de oamenii obişnuiţi care pot să aducă pacea...


vom putea să sprijinim procesul de rezolvare a chestiunii transnistrene. Dar cred ca un lucru important este ca oamenii să înţeleaga că pacea autentică nu este numai pacea stabilită între guverne sau la nivel politic. Dar e vorba de oamenii obişnuiţi care pot să aducă pacea. Pe de-o parte ei trebuie să-şi sprijine liderii să ajungă la pace, dar ei înşişi trebuie să fie curajoşi şi să facă un efort şi să depăşească diferenţele pe care le au cu vecinii lor: în stradă, vorbind cu oamenii şi încercînd să fie sinceri unii cu alţii şi să aibă grijă de categoriile cele mai vulnerabile. Am vorbit mai înainte despre copii. Cred că e important să se ajunga la pace şi pentru copii. Si să fim siguri că odată ce vor creşte mari, vor trăi intr-o situaţie mai bună. Şi asta o să duce la dezvoltare economică, prosperitate şi stabilitate, care va fi ceva bun pentru ei. Cred că e important pentru cetăţenii de rîndă să nu aştepte şi să urmărească numai ce fac liderii lor, ci dimpotrivă să joace un rol şi acest rol ar putea să devină foarte important.
XS
SM
MD
LG