Linkuri accesibilitate

Există sociologi care anticipează că Traian Băsescu ar putea sa cîstige noul referendum de suspendare


Traian Băsescu a declarat ca va fi suspendat fiindcă a refuzat să-i mintă pe români în legătură cu finanţele ţării.

Există sociologi care anticipează că Traian Băsescu ar putea sa cîstige noul referendum de suspendare

Preşedintele Traian Băsescu a ascultat de pe fotoliul oaspetilor de onoare din Parlamentul României cererea de suspendare a sa din functie, cerere intocmita de majoritatea parlamentara formata din socialisti si liberali.

Initial relaxat, aproape nepasator, Traian Basescu a avut imediat ce i s-a dat cuvintul un mesaj de forţă prin care incearca sa-si recistige electoratul pierdut in vreme de criza, dar prin care vrea in acelasi timp sa le demonstreaze inamicilor sai politici ca nu se da batut, chiar daca la prima vedere toate armele sint in tabara adversa.

Presedintele si-a inceput discursul spunind ca vrea sa participe la dezbaterea care precede votul privind suspendare sa si care va avea loc miine, altfel spus Traian Basescu vrea sa arate ca el se bate singur cu fiecare parlamentar in parte.

Si mai mult decit atit motivele privind suspendarea sa sint bazate doar pe declaratiile politice ale presedintelui, fara ca aceastea sa fie probate de vreun fapt concret in care şeful statului ar fi “incalcat grav” Constitutia. Conform Constitutiei României, Parlamentul il poate suspenda pe presedintele tarii cu jumatate plus unu din voturi pentru “grave incalcari” ale legii fundamentale.

În discursul său de vineri Traian Băsescu a tinut sa spuna ca majoritatea USL are patru motive pentru a-l demite: punerea sub controlul socialistilor si liberalilor a justitiei si a institutiilor statului, subordonarea tuturor instituiilor de catre cele doua partide si mai ales nepunerea in practica a referendumului din 2009, prin care romanii au votat cu 85 la suta pentru reducerea numarului de parlamentari de la 500 la 300 si trecerea la un legislativ format dintr-o singura camera. Acestor trei obiective de “fond”, cum le-a numit Traian Basescu, li se adauga un al patrulea “de conjunctura”, datorat faptului ca Victor Ponta este cunoscut in toata lumea ca “premierul copy-paste”, dupa ce o comisie academica din Romania a confirmat ca seful guvernului de la Bucuresti a plagiat mai mult de jumatate din teza sa de doctorat. Comisia a fost insa dizolvata de Ministerul Invatamintului pentru musamalizarea acuzatiilor. Sustinatorii premierului spun apasat ca Traian Basescu s-ar afla in spatele publicarii dovezilor de plagiat in presa straina si in consecinta suspendarea presedintelui roman a fost pusa in practica de urgenta imediat dupa acest incident.

Traian Basescu are in sondajele de opinie, la capitolul incredere doar 15 la suta, dar suspendarea sa prin fortarea si schimbarea legilor cu ajutorul carora poate fi demis presedintele, cu scoaterea Curtii Constitutionale din circuitul procesului, prin incercarea de intimidare a judecatorilor Curtii ar putea sa-I readuca de partea lui Train Basescu pe cei care i-au intors spatele in perioada crizei.

De altfel in discursul de astazi presedintele roman a facut apel la pensionari cu speranta ca vor vota pentru el toti cei carora nu li s-au diminuat pensiile. In acest fel Traian Basescu vrea sa le aduca aminte acestora ca pensiile lor au crescut sub primul sau mandat, mai mult decit au fost diminuate in al doilea. Apoi pentru a se apara de acuzatiile majoritatii de centru-stinga care sustin ca Traian Basescu s-a amestecat in treburile guvernului, presedintele si-a luat martorii extrem de credibili: Banca Nationala si Uniunea Europeana, explicind ca masurile au fost luate dupa ce toate partile au fost consultate.

Nu in ultimul rind, Traian Băsescu a declarat ca va fi suspendat fiindcă a refuzat să-i mintă pe români în legătură cu finanţele ţării: “s-ar putea ca referendumul sa confirme ca am avut dreptate sa fiu cinstit cu romanii” a punctat Traian Basescu.

Dupa suspendarea sa de catre parlament, intr-o sedinta programata pentru miine, urmeaza in urmatoarele doua pina la patru saptamini organizarea unui referendum national prin care romanii vor vota pentru sau impotriva suspendarii sale. Exista deja sociologi care anticipeaza ca Traian Basescu ar putea sa cistige din nou acest referendum, fiindca romanii nu-I contesta meritele in privinta luptei anticoruptie – condamnarea fostului premier Adrian Nastase pentru fapte de coruptie - fiind o proba clara in acest sens.

In plus pozitia de victima a presedintelui, care se bate cu un parlament ineficient si cu liderii contestabili ai socialistilor si liberalilor il plaseaza in acest razboi, in rolul eroului aflat cu spatele la zid, inconjurat de dusmani, care se bate singur cu toata lumea.
XS
SM
MD
LG