Linkuri accesibilitate

Cine reprezintă România la Bruxelles: preşedintele sau premierul?


Deputaţii în şedinţă plenară
Deputaţii în şedinţă plenară

Singurul arbitru în această situaţie poate fi doar Curtea Constituţională.


Constituţia României este ambiguă când se pune problema cine face politica externă? În principiu, şi preşedintele, care reprezintă ţara, şi premierul, care împreună cu guvernul formulează priorităţile. Cum este pentru prima data că în România coabitează un preşedinte conservator, Traian Băsescu cu un premier social-democrat, Victor Ponta, au apărut şi primele dispute pe această temă. Aşa că parlamentul a fost chemat să tranşeze, ca Paris, cine pleacă la Bruxelles? De la Bucureşti, Sabina Fati:

Parlamentul Romaniei a decis cu 249 de voturi „pentru”, 30 de voturi „împotrivă” si doua abtineri declaratia propusa de coalitia de centru-stinga aflata la putere in Romania prin care se impart atributiile de politica externa pe care le au presedintele si primul ministru.

Pentru USL, Uniunea Social-Liberala care guverneaza Romania de circa o luna de zile miza este sa-l scoata pe Traian Basescu din relatia cu Uniunea Europeana, iar premierul socialist Victor Ponta sa fie cel care participa la summiturile uzuale ale Uniunii Europene. Mai mult declaratia adoptata astazi de Legislativul de la Bcuuresti vorbeste despre „partajarea atributiilor in cadrul Puterii Executive”, in domeniul afacerilor europene sa fie urmatoarea: „in materie de politica militara si de securitate militara”, precum si in politica externa comuna a Uniunii, este constituional si functional ca Presedintele sa aiba „precadere” in reprezentarea Romaniei; iar in marerie economica, sociala, bugetara, referitoare la fondurile europene sau la aderarea la Spatiul Schengen ar fi constitutional ca premierul sa reprezinte tara.

Aceasta declaratie adoptata de Parlamentul Romaniei nu are insa nici o greutate, fiindca are nu are putere de lege si nici nu ar putea fi transformata intr-o lege, fiindca subiectul cine reprezinta Romania in afara tarii este tratat in Constitutie. Desi articolele referitoare la acesrt subiect nu sint cele mai clare din legea fundamentala a tarii, totusi singruele mentiuni despre politica externa din Constitutia Romaniei apar la capitolul legat de atributiile presedintelui. Tot aici este presedintele este definit ca “reprezentant al statului roman”. E adevarat pe de alta parte ca se precizeaza mai departe faptul ca Presedintele Romaniei incheie tratate internationale, negociate de guvern”, dar in acelasi timp rolul de reprezentare este foarte bine definit.

Premierul socialist Victor Ponta l-a amenintat in mod direct pe Traian Basescu: daca nu accepta declaratia adoptata de Parlamentul Romaniei, prin care seful guvernului este desemnat sa mearga la sumiit-urile Uniunii Europene, atunci va fi suspendat.

USL a cistigat decisiv alegerile locale care au avut loc duminica, iar scorul preconizat pentru scrutinul parlamentar din noiembrie ar putea fi de peste 60 de procente in facoarea acestei aliante de centru-stinga. Viitoarea aritmetica parlamentara le-ar putea permite socialistilor si liberalilor sa-l demita pe Traian Basescu, pe motiv ca acesta nu vrea sa se supuna parlamentului.

De fapt singurul arbitru in aceasta situatie poate fi doar Curtea Constitutionala, care poate interpreta Constitutia, in conditiile in care presedintele Traian Basescu nu vrea sa renunte la rolurile pe care le-a jucat din 2005 incoace.
XS
SM
MD
LG