Linkuri accesibilitate

Despre „generaţia pierdută” a Europei


Interviu cu Luca Volonte, raportor al Consiliului Europei.

Deputatul italian Luca Volonte, membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, este raportor intr-un dosar care abordeaza consecintele crizei economice asupra tinerei generatii si viitorului sistemului de pensii, raport adoptat recent de Adunarea Parlamentara, la Strasbourg. Un interviu realizat de Iolanda Bădiliță.

Europa Liberă: Domnule Volonte, ati intocmit un raport care trage un semnal de alarma cu privire la consecintele crizei economice asupra tinerei generatii. Este situatia chiar atat de ingrijoratoare?

Luca Volonte:
Da, situatia este foarte rea. Foarte multi tineri renunta nu doar sa isi gaseasca un loc de munca, ci si sa studieze. Declinul numeric al populatiei tinere impreuna cu incapacitatea tinerilor de a se integra pe piata muncii vor deveni probleme structurale ale Europei in viitor. De aceea ar trebui as intervenim schimband abordarea acestei chestiuni, considerandu-i pe tineri nu o problema, ci o solutie pentru criza economica.

Europa Liberă: Stiu ca una dintre preocuparile Dvs. este datoria publica. In ce masura este aceasta legata de tanara generatie?

Luca Volonte:
Tanara generatie este cea care va trebui sa plateasca datoria publica pe care noi am acumulat-o astazi. Cum vor putea face tinerii asta cand ei nu au locuri de munca, nu isi pot intemeia familii, nu isi pot implini aspiratiile profesionale?

Europa Liberă: Pe tari, unde exista cei mai mult tineri fara lucru?

Luca Volonte:
In Spania, Grecia somajul tinerilor se situeaza intre 40 si 50%, in Italia 35%. O medie europeana ar putea ajunge la 50%.

Europa Liberă: Si in tarile din spatiul post-sovietic?

Luca Volonte:
Situatia difera de la o tara la alta. In Polonia, de pilda, economia evolueaza destul de bine pentru aceste vremuri. O crestere de 3%. In Albania exista somaj dar nu ca in Spania sau Grecia. In jurul valorii de 18%.

Europa Liberă: Si in vecinatatea estica? Moldova, Ucraina, Azerbaijan?

Luca Volonte:
Datele referitoare la somajul tinerilor nu sunt atat de rele in aceste tari.

Europa Liberă: Poate si pentru ca natalitatea are valori mai ridicate?

Luca Volonte:
Da, si in plus aceste tari considera tanara generatie o oportunitate pentru dezvoltare- Un exemplu este si Turcia unde exista un numar mare de start-up-uri infiintate de tineri si de idei de afaceri patentate de acestia.

Europa Liberă: Ce masuri propune raportul Dvs?

Luca Volonte:
Una dintre acestea se refera la luarea de masuri pentru ca tinerii sa poata avea acces la invatamant superior de calitate si o legatura mai buna intre piata muncii si sistemul de invatamant. A doua este sprijinirea tinerilor sa aiba o familie. A treia ar fi crearea mai multor locuri de munca pentru tineri si sprijinirea acestora sa isi gaseasca mai rapid un loc pe piata muncii. Fie ca angajati fie ca antreprenori. Solicitam guvernelor statelor membre sa gandeasca in asa fel masurile legislative incat tinerilor sa le fie acordate toate drepturile sociale cuvenite oricarui angajat.

Europa Liberă: Cine va plati pentru punerea in practica a acestor masuri legislative?

Luca Volonte:
Vor fi prevazute capitole speciale in bugetele nationale. Pentru aceasta unele tari intrevad taieri de buget, altele reducerea cheltuielilor, altele o mai buna colectare a taxelor in lupta impotriva economiei negre. Insa noi explicam statelor membre ca utilizarea banilor din buget pentru politici de sustinere a tinerei generatii nu este o cheltuiala,ci o investitie. O investitie in viitorul fiecarei tari.

Europa Liberă: Numiti tanara generatie „o generatie pierduta”. Care este ingrijorarea Dvs? Unii s-ar putea gandi ca este vorba de pensiile noastre care se afla in pericol.

Luca Volonte:
Da, este vorba si de pensiile noastre. In ultimii ani rata natalitatii a scazut foarte mult, avem milioane de tineri care nu au un loc de munca si nu sunt implicati in viata publica. Din acest motiv guvernele iau in calcul cresterea varstei de pensionare pentru ca nu stim cine ne va plati pensiile. Daca nu intervenim rapid, nu doar ca vom pierde aceasta generatie dar va trebui sa muncim mai multi ani ca sa ne asiguram pensiile.
XS
SM
MD
LG