Linkuri accesibilitate

Crima organizată și traficul de narcotice din Bulgaria


Un raport al Departamentului de Stat american.


Politicienii din Bulgaria au o temă nouă de dispută, după ce autoritățile din Statele Unite au dat publicității un raport mondial despre traficul de droguri. Cum au primit datele despre propria lor țară bulgarii, aflăm de la Petio Petkov.

Opoziția parlamentară a adresat noi critici partidului de guvernământ „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” după ce în medile de informarei a apărut ultimul raport anual al Departamentului de Stat american care conține aprecieri critice la adresa țării. Una din concluzii – în 2011 a crescut influența și participarea grupurilor criminale din Bulgaria la traficul internațional de narcotice. Aceste grupuri sunt bine organizate și finanțate. Poziția lor în societatea bulgară a devenit mai stabilă.

Bulgaria este o țară de tranzit pentru heroină și cocaina, și producător de narcotice sintetice. Cantitatea de narcotice capturate la punctele de frontieră a crescut ușor în 2011 dar totuși rămâne la un nivel istoric scăzut. Porturile bulgare sunt folosite de traficanți pentru tranzitarea de cocaina din America de sud și de heroina din Turcia și Iran spre Europa.

Departamentul de stat a salutat participarea Serviciului de combatere a crimei organizate din Bulgaria la anihilarea unor rețele internaționale de traficanți care a permis confiscarea de 460 kilograme de cocaina în Franța și 290 – în Grecia. Este menționat și progresul în depistarea narcoticelor sintetice.

În Bulgaria cu 7,5 milioane de locuitori există 300 000 persoane dependente de narcotice. Cea mai răspăndita este marijuana.

Raportul conține concluzii critice la adresa coruției la nivel înalt în poliție, serviciul vamal și justiție. În pofidă reformelor, încrederea în judecătorii și procurorii se află la un nivel scăzut în sondajele sociologice. Procedura complicată permite tergiversarea unor dosare de corupție și crima organizată.
XS
SM
MD
LG