Linkuri accesibilitate

Tânăr din Tiraspol, mort pe front în Ucraina. Autoritățile ruse cer Chișinăului să-i anunțe mama că poate primi ajutor de deces


Cel puțin 17 persoane care au decedat luptând în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse sunt din R. Moldova (inclusiv din regiunea transnistreană).
Cel puțin 17 persoane care au decedat luptând în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse sunt din R. Moldova (inclusiv din regiunea transnistreană).

Ministerul Muncii din regiunea rusă Rostov a trimis o scrisoare Ministerului Muncii și Protecției Sociale din Moldova în care cere asistență în notificarea unei locuitoare a regiunii transnistrene, fiul căreia a murit în Ucraina, luptând de partea Rusiei. Europa Liberă a văzut copia scrisorii.  

Scrisoarea a fost expediată de ministra interimară a Muncii din regiunea rusă Rostov, Olga Poreadocinaia, în februarie 2024, în adresa ministrului moldovean, Alexei Buzu.

În scrisoare, autoritatea din Rostov roagă Chișinăul să o anunțe pe mama lui Alexei Rusu, un tânăr în vârstă de 29 de ani din Tiraspol, că fiul ei a decedat pe teritoriul Ucrainei în timpul invaziei rusești.

„Mama lui Alexei are dreptul la un ajutor material unic în valoare de 2,4 milioane de ruble [25.900 de dolari – n. red.] din bugetului regiunii”, scrie ministra din Rostov.

Europa Liberă a contactat-o pe mama lui Alexei Rusu. Femeia are 47 de ani și locuiește la Tiraspol. Din scurta conversație cu jurnalistul Europei Libere, reiese că ea încă nu fusese căutată de vreo autoritate în legătură cu compensația bănească.

„Explicați-mi, vă rog, cum pot accesa plata?”, a întrebat mama tânărului, refuzând apoi să continue discuția.

Comentariile la pozele lui Alexei de pe o rețea de socializare indică faptul că el a murit în noiembrie 2023.

Alexei alături de mama sa
Alexei alături de mama sa

Prima scrisoare din Rostov

Serviciul de presă al Ministerului Muncii și Protecției Sociale a confirmat Europei Libere autenticitatea scrisorii, dar n-a spus dacă instituția a mai primit astfel de demersuri din Rusia în trecut.

Într-un răspuns oficial, comunicatorii ministerului au spus că scrisoarea a fost „redirecționată organelor competente pentru expunere”, fără a oferi alte detalii.

La rândul lor, reprezentanți ai Ministerului Muncii din Rostov au spus Europei Libere că expediază astfel de scrisori în mai multe țări. De obicei, în ele sunt vizați cetățeni ai țărilor CSI, care au obținut cetățenia rusă sau care au viza de reședință în regiunea Rostov.

„La Chișinău expediem pentru prima dată o astfel de scrisoare, pentru că nu am primit niciun răspuns din regiunea transnistreană”, ne-explicat Natalia, persoana de contact din minister, care consiliază rudele celor decedați pe câmpul de luptă.

Alexei (în picioare) împreună cu o parte din familia sa
Alexei (în picioare) împreună cu o parte din familia sa

Ce compensații oferă statul rus

Nu este clar de ce compensația pe care i-o oferă ministerul din Rostov mamei lui Alexei Rusu este în mărime de 2,4 milioane de ruble.

Un decret semnat în 2022 de președintele rus, Vladimir Putin, stipulează că familiile militarilor decedați vor primi o plată unică în valoare de 5 milioane de ruble (54.000 de dolari), iar un militar rănit – 3 milioane de ruble (32.000 de dolari). Dacă sunt declarați inapți pentru serviciul militar, răniții mai au dreptul la un transfer unic de 2,9 milioane de ruble (31.000 de dolari).

O investigație publicată de Radio Svoboda în 2023 arată că nu toate familiile și nu toți militarii primesc beneficiile oferite de statul rus. Asta se poate întâmpla din cauza că rudele nici măcar nu știu cu cine au semnat contracte militarii.

Unii voluntari au spus că nu primesc plățile care li se cuvin și sunt amenințați sau uneori chiar arestați pentru că încearcă să părăsească „locul de muncă”.

Câți moldoveni au murit în Ucraina, luptând de partea Rusiei

Europa Liberă a adunat, din surse publice, o listă a moldovenilor decedați pe câmpul de luptă în Ucraina. Este vorba de, cel puțin, 17 persoane (inclusiv din regiunea transnistreană) care au luptat în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Opt din cei 17 bărbați sunt originari din localitățile din stânga Nistrului și au murit la vârste cuprinse între 25 și 55 de ani. Ceilalți nouă sunt de pe malul drept al Nistrului: din Chișinău, Bălți și sate din raioanele Nisporeni și Ceadâr Lunga.

Cel mai tânăr dintre ei este Iulian Budescu. Avea 22 de ani și era născut la Vărzărești, Nisporeni. Despre decesul lui, în noiembrie 2023, a scris portalul bragazeta.ru din regiunea Breansk.

În 2013, Iulian s-a mutat în Rusia împreună cu părinții săi. În 2019, absolvise o școală din regiunea Breansk, iar în 2022 a ajuns în Ucraina cu forțele ruse invadatoare.

Cel mai recent caz este al unui locuitor al orașului Tighina (Bender) din stânga Nistrului, Oleg Bordian, în vârstă de 55 de ani. În 2022, acesta a părăsit R. Moldova și a ajuns să lucreze la amenajarea spațiilor verzi, la o întreprindere comunală din regiunea Belgorod.

În septembrie 2023, Bordian semnase un contract cu ministerul rus al Apărării și a plecat pe frontul din Ucraina. Peste cinci luni, a fost ucis în localitatea Rabotino din regiunea ucraineană Zaporojie.

Cum ajung moldovenii să lupte de partea Rusiei

O investigație recentă a Europei Libere arată că locuitori ai regiunii transnistrene a Republicii Moldova care au cetățenie rusă sunt ademeniți pe rețelele de socializare să lupte ca „voluntari străini” din partea Rusiei împotriva Ucrainei.

Politicianul pro-rus Alexandr Kalinin, lipsit de cetățenia R. Moldova, a creat detașamentul „Dnestr” în care-i invită pe moldoveni să se alăture formațiunii militare.

Acesta le promite contracte de la șase luni până la 3 ani, o plată unică de 500.000 de ruble (4.800 de euro) și un salariu lunar de 220.000 de ruble (2.100 de euro), cazare, trei mese pe zi, asigurare de viață, statut de „veteran al acțiunilor militare” și indemnizații în caz de rănire sau deces, de la 3 până la 12 milioane de ruble (între 29.000 și 116.000 de euro).

XS
SM
MD
LG