Linkuri accesibilitate

Podcastul „În esență...” | Cât de eficientă e armata moldoveană?


Imagine de la exercițiul militar „Scutul de Foc/Rapid Trident” de la Bulboaca, Anenii Noi din luna septembrie, 2023.
Imagine de la exercițiul militar „Scutul de Foc/Rapid Trident” de la Bulboaca, Anenii Noi din luna septembrie, 2023.

Finanțarea insuficientă a sectorului apărării decenii la rând și tratarea neutralității ca pe o „pastilă” pentru toate problemele de securitate au făcut ca R. Moldova să aibă acum o armată slabă, capabilă să acționeze doar în anumite probleme interne, spune generalul (r) Vitalie Marinuța.

Cât de eficientă e armata moldoveană?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:36:31 0:00

Fost ministru al Apărării în perioada 2009-2014, Vitalie Marinuța afirmă în podcastul Europei Libere „În esență...” că, acum, lucrurile în armata moldoveană stau „[...] mult mai bine decât acum doi ani și, deocamdată, mult mai prost cum stăteau în anii 1994-1995.”

Neutralitatea a jucat festa

Generalul (r) explică că, în cele trei decenii de independență a R. Moldova, Forțele Armate și-au pierdut capacitățile militare, deoarece toată tehnica moștenită din perioada sovietică a devenit bună doar „de pus în muzeu.”

Pe de altă parte, Marinuța spune că armata moldoveană dispune de un corp de ofițeri și sergenți pe contract „foarte bine pregătiți”, iar acest fapt se datorează cooperării R. Moldova cu NATO.

Neutralitatea a fost ca o pastilă pentru toate problemele de apărare
Gen. (r) Vitalie Marinuța, ministru al Apărării (2009-2014)

Generalul în rezervă, Vitalie Marinuța, menționează că starea în care a ajuns armata se datorează, în mare parte, abordărilor guvernărilor.

„Nici o guvernare, nici pro-europeană, nici pro-rusă, nu a avut voință să investească în capacitatea noastră de apărare”, spune expertul militar. Potrivit lui, conceptul de neutralitate „a fost tratat ca o soluție, ca o pastilă pentru toate problemele noastre ce țin de apărare.”

Alocări pentru apărare din bugetul de stat: 2024 – 1,96 mlrd. de lei; 2023 – 1,65 mlrd. de lei; câte 900 mil. de lei – în 2021 și 2022; 750 mil. de lei – 2020; 730 mil. de lei în 2019; 610 mil. de lei – 2018; 520 mil. de lei în 2013.

Efectiv dublat și investiții anuale de 8 miliarde de lei

Fostul ministru al Apării spune în podcast că, pentru a face armata moldoveană eficientă, numărul efectivului trebuie ridicat de la 6500 de militari, în prezent, până la circa 15000. Finanțarea insuficientă de până acum a permis doar menținerea armatei pe linia de plutire, nepermițând dezvoltarea ei. Calculele făcute de experții militari arată că pentru a ridica standardele armatei ar fi nevoie de investiții anuale de 8 miliarde de lei pe o perioadă de până la zece ani. Totodată, ex-ministrul Apărării spune că singura posibilitate ca R. Moldova să-și asigure securitatea este „apartenența la NATO”, iar decidenții trebuie să convingă cetățenii de asta.

Autorul podcastului „În esență...”, Eugen Urușciuc, și invitatul său, ex-ministrul Apărării, Vitalie Marinuța, în redacția Europei Libere.
Autorul podcastului „În esență...”, Eugen Urușciuc, și invitatul său, ex-ministrul Apărării, Vitalie Marinuța, în redacția Europei Libere.

Precauție față de pledoariile pro-NATO

În podcast, gen. (r) Marinuța deplânge faptul că autoritățile moldovene nu folosesc pe deplin diplomația militară de care dispun – din cele trei posturi de atașați militari, fiind doar unul operațional. Expertul militar critică precauția actualului Minister al Apărării, manifestată până mai recent în contextul discuțiilor despre necesitatea apropierii de NATO. La fel, potrivit lui Vitalie Marinuța, decidenții militari din Moldova nu au întreprins suficiente acțiuni în sensul asigurării condițiilor pentru pregătirea de apărare a rezervelor.

Alte subiecte discutate în podcast:

  • De ce Moscova e deranjată de anunțul Parisului de a deschide la Chișinău o „misiune de apărare permanentă.”
  • Cum stau lucrurile în armata moldoveană? Care e capacitatea R. Moldova de a se apăra în contextul actual regional, unde există un război în preajmă și multiple amenințări la adresa securității?
  • Cât de mult a avansat R. Moldova în sensul profesionalizării armatei?
  • De cât timp și de ce volum de finanțări ar fi nevoie ca armata R. Moldova să devină eficientă?
  • Pot irita Rusia, la un moment, pledoariile pro-NATO ale guvernării de la Chișinău și cât de indicat e acum ca R. Moldova să renunțe la statutul său de neutralitate?
  • În ce măsură ajută la protejarea spațiului aerian noul radar, de producție franceză, singurul de acest fel din dotarea armatei?
  • La modul practic, scutul american de la Deveselu (România) și-ar putea extinde umbrela și peste R. Moldova?
  • Ce indică teatrul războiului din Ucraina? Cât de departe sau de aproape sunt riscurile ca acest conflict armat să se apropie și mai mult de R. Moldova?
  • De ce decidenții de la Chișinău evită comunicarea cu cetățenii pe tema cum ar trebui să fie pregătiți în cazul unui eventual război?
  • Factorul transnistrean și cel găgăuz ar putea determina Rusia să ia o eventuală decizie de a interveni în R. Moldova, inclusiv militar?
  • Pe o scară de la 1 la 10, cât de mare este, acum, pericolul ca R. Moldova să devină ținta unei agresiuni militare ruse?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă.”
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG