Linkuri accesibilitate

În esență... | Cât de aproape sau cât de departe este pacea de Ucraina? 


Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski în timpul întâlnirii cu militarii din regiunea Zaporijia, 4 februarie 2024.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski în timpul întâlnirii cu militarii din regiunea Zaporijia, 4 februarie 2024.

Războiul dezlănțuit de Rusia în Ucraina poate dura încă doi ani și ar putea să creeze o serie de provocări la adresa R. Moldova, inclusiv riscul deturnării cursului european și preluarea controlului politic la Chișinău de către Rusia, a spus la Europa Liberă politologul român Marin Gherman.

Cât de aproape sau cât de departe este pacea de Ucraina? 
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:40:38 0:00

Vorbind în podcastul „În esență...”, ediție în care sunt analizați cei doi ani de război în Ucraina, Marin Gherman, a apreciat că, în anul 2024, Rusia va ținti noi teritorii în Ucraina, deoarece „Putin are nevoie de victorii simbolice, mici sau mari, și în contextul procesului pseudo-electoral din Rusia” [n.r. - alegerile prezidențiale din Rusia, care vor avea loc pe 15-17 martie a.c.].

Marin Gherman este lector la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (România); director al Institutului de Studii Politice și Capital Social și președinte al Centrului Media BucPress din Cernăuți (Ucraina).
Politologul Marin Gherman
Politologul Marin Gherman

Invitatul podcastului nu exclude, între altele, ca anul 2024 să fie „posibil mult mai sângeros ca anul 2023”. Gherman observă că Rusia și Ucraina își regândesc strategiile și reconfigurează economiile pentru purtarea unui „război de lungă durată.” Asta ar însemna, spune politologul, că nu putem vorbi despre o încheiere a războiului sau despre „o speranță de pace durabilă.”

„Poate că se va ajunge, la un moment dat, la vreun armistițiu, însă acest armistițiu nu va fi de natură să ne promită nici pe aproape o pace durabilă”, a apreciat Marin Gherman.

Despre actuala situație de pe front, politologul a menționat că „intrăm în al treilea an de război cu o inițiativă tactică rusească” și cu „o Ucraină ce și-a asumat oficial defensiva”. Gherman spune că, după ce va reuși să se apere din nou cu sprijinul Occidentului, Ucraina va încerca să preia inițiativa.

R. Moldova, considerată de Moscova ca „parte a lumii ruse”

Întrebat dacă războiul din Ucraina și implicarea Rusiei în politicul moldovean ar putea provoca deturnarea cursului european al Chișinăului, Gherman spune că acest aspect este „cel mai sensibil element al ecuației”, iar la astfel de lucruri Kremlinul se pricepe foarte bine.

Politologul Marin Gherman crede că Rusia își va amplifica narațiunile sale în R. Moldova, iar instaurarea la Chișinău a unor forțe pro-ruse la guvernare și deturnarea cursului european ar însemna izolare pentru R. Moldova.

Invitatul podcastului mai spune că, deși, acum, Rusia nu are în vizor R. Moldova, aceasta este văzută la Moscova, în continuare, „ca parte a lumii ruse”. Gherman nu exclude ca Moscova să procedeze la „o joncțiune” a regiunii separatiste transnistrene – pe care expertul o numește „cal Troian” – cu unele teritorii pe care Ucraina le-ar putea pierde.

Alte chestiuni discutate în podcast:

  • Atacând direct și brutal Ucraina, pe ce a mizat, de fapt, acum doi ani, Vladimir Putin?
  • Ce s-ar fi întâmplat dacă Rusia înfrângea moralul ucrainenilor în primele zile ale agresiunii și înscria o victorie-fulger?
  • Care au fost factorii ce au consolidat poporul Ucrainei?
  • De ce Occidentul a ezitat să ajute imediat Ucraina, după 24 februarie 2022? A fost suficient ajutorul acordat ulterior pentru a de descuraja Rusia?
  • Radiografia celor doi ani de război: prin ce s-au caracterizat anii 2022 și 2023? Cum vor evolua lucrurile în 2024?
  • Despre oboseala de război a Occidentului, Ucrainei și Rusiei.
  • De ce sancțiunile occidentale nu au avut efectul scontat?
  • Ar putea acțiunile Rusiei să ia, la un moment, o asemenea turnură încât să provoace o confruntare cu NATO?
  • În cazul avansării în sudul Ucrainei, Rusia ar putea lua în calcul o joncțiune cu regiunea separatistă transnistreană? Ar putea Rusia să recunoască „independența” Transnistriei?
  • Cât de mari sunt riscurile ca războiul din Ucraina și ingerințele ruse în politicul din R. Moldova să deturneze cursul european al Chișinăului?
  • O nouă ordine, o nouă împărțire a sferelor de influență, o eventuală recroire a hărții Europei?
  • E de imaginat ca Rusia și Ucraina să înceapă, la un moment, discuțiile despre pace? De unde sau de la cine credeți ar putea veni, cel mai probabil, un asemenea demers?
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG