Linkuri accesibilitate

„Periodic, domnul Plahotniuc ne informa despre negocieri”. Pavel Filip, audiat în procesul lui Igor Dodon


Pavel Filip afirmă că Vladimir Plahotniuc nu povestea multe detalii despre negocierile cu PSRM.
Pavel Filip afirmă că Vladimir Plahotniuc nu povestea multe detalii despre negocierile cu PSRM.

Vladimir Plahotniuc insista pe alegeri anticipate, în 2019, pentru că nu fusese agreat ca prim-ministru în cadrul negocierilor cu socialiștii, a povestit fostul premier democrat Pavel Filip, audiat în calitate de martor în procesul de judecată a lui Igor Dodon.

La ședința de judecată din 11 aprilie, Filip a declarat că, în 2019, nu a participat personal la discuțiile de formare a coaliției dintre Partidul Democrat (PDM) și Partidul Socialiștilor (PSRM). Martorul spune că a auzit despre negocierea unei coaliții, dar nu știa cine exact participă la discuții.

„Periodic, domnul Plahotniuc ne informa superficial despre negocieri. Nu erau informații detaliate și profunde pe care le oferă președintele partidului membrilor biroului [politic]”, a spus el.

Din discuțiile cu membrii partidului, Filip știa că la acele negocieri se discută componența Guvernului și funcția de prim-ministru. „Uneori, Plahotniuc spunea: «Am vorbit cu Dodon»”, a declarat Pavel Filip.

Fiind întrebat de procurorul Petru Iarmaliuc dacă la negocieri se vorbea și despre bani, martorul a răspuns că, pe parcursul carierei sale politice, a participat la diferite discuții despre formarea coalițiilor și alianțelor, dar niciodată nu era vorba de bani. De asemenea, Pavel Filip a spus că nu l-a văzut pe Dodon în sediul PDM.

Procurorul Iarmaliuc a atras atenția instanței că există divergențe între declarațiile martorului în instanță și cele date la urmărirea penală. El a citit declarațiile precedente, în care Filip a spus că Dodon intra în sediul PDM prin garajul de la subsol, iar de acolo se ridica cu ascensorul direct în biroul lui Plahotniuc, ca să nu fie văzut de alte persoane.

De asemenea, la urmărirea penală, martorul a spus că Plahotniuc a informat partidul că Dodon i-a spus că Federația Rusă nu-l agreează în funcția de premier. „Plahotniuc ironiza într-un fel că, probabil, asta nu-și dorește însuși Igor Dodon”, a citit Iarmaliuc declarațiile lui Filip din procesul verbal.

Filip a confirmat că, în iunie 2019, Plahotniuc le-a comunicat membrilor partidului că nu a fost agreat pentru funcția de prim-ministru și că va insista să fie organizate alegeri parlamentare anticipate.

Procurorii vor să știe cine este Costea

Martorul a mai spus că nu știe nimic despre conținutul sacoșei pe care Plahotniuc a încercat să i-o transmită lui Dodon în celebrul video care stă la baza dosarului penal numit generic „kuliok” și nici nu ține minte dacă a discutat aceste imagini cu colegii din partid.

Procurorul l-a mai întrebat pe cine dintre membrii partidului Plahotniuc îl numea „Costea” (în imaginile video Dodon spune: „Dați-i lui Costea și mâine o să-i dea lui Cornel (...) El luni trebuie să dea salariile”). Filip a răspuns că în partid, de obicei, se adresau „Constantin” la mai mulți colegi și că nu știe exact despre cine se vorbea în video, dar presupune că era Constantin Botnari, fostul secretat general al PDM.

La ședința precedentă, din 28 martie, a fost audiat fostul președinte de onoare al PDM, Dumitru Diacov. Acesta a spus că nu știe nimic despre negocierile dintre Dodon și Plahotniuc, deoarece s-a certat cu ultimul după alegerile din 2019, și nu a fost informat despre planurile partidului.

La întrebarea, „Cine este Costea?”, Diacov a răspuns: „Noi am avut mulți membri. Puteau să vorbească și despre Țuțu și despre Botnari. Plahotniuc, în general, nu era atât de familiar ca să se adreseze persoanelor «Costea», «Vitea»”.

În acest dosar penal, examinat de Curtea Supremă de Justiție, fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, este acuzat că ar fi primit de la ex-liderul PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc, între 600.000 și un milion de dolari mită.

Procurorii mai investighează câteva dosare în care fostul președinte este acuzat de îmbogățire ilicită și de trădarea patriei. Dodon pledează nevinovat și susține că este persecutat politic de actuala guvernare.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG