Linkuri accesibilitate

Moldova participă la Bruxelles la discuțiile despre înarmarea Ucrainei


Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, participă la convorbirile Grupului de la Ramstein din 12-13 octombrie; în imagine, Nosatîi la o ședință la Chișinău, aprilie 2022
Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, participă la convorbirile Grupului de la Ramstein din 12-13 octombrie; în imagine, Nosatîi la o ședință la Chișinău, aprilie 2022

Aflat miercuri și joi, 12-13 octombrie, într-o vizită de lucru la Bruxelles, la sediul NATO, ministrul moldovean al apărării a participat miercuri la reuniunea „Grupul Ramstein” (de la numele orășelului german unde se află o uriașă bază militară SUA), apoi la reuniunea Grupului de Contact pentru susținerea Ucrainei, care a avut loc la Cartierul general din Bruxelles al Alianţei Nord-Atlantice.

Republica Moldova a fost invitată să participe la discuții alături de miniștri din peste cincizeci de țări occidentale și est-europene care s-au strâns la Bruxelles pentru a promite Ucrainei mai multe arme, în special sisteme de apărare aeriană, după ce Rusia a efectuat în ultimele zile o serie de bombardamente în toată Ucraina, „cele mai intense” bombardamente de la începutul războiului la 24 februarie.

Trei rachete de croazieră care au lovit Ucraina pe 10 octombrie au traversat spațiul aerian al R. Moldova.

Țări membre ale NATO au spus în trecut că vor să ofere sprijin Chișinăului pentru a-și echipa mai bine forțele armate. Ministra germană a apărării Christine Lambrecht a spus la Chișinău, pe 1 octombrie, că Germania va ajuta Republica Moldova să achiziționeze drone și alte echipamente militare.

Câteva zile mai târziu, ministrul pentru Europa al Marii Britanii , Leo Docherty, a spus că țara sa este „deschisă și entuziastă” în ce privește o cooperare militară mai profundă cu R. Moldova. Fost ministru al apărării și membru al cabinetului condus de Liz Truss, cea care a spus că și-ar dori să vadă Republica Moldova echipată la standarde NATO, ministrul de stat Docherty a precizat că toate aranjamentele formale de cooperare în domeniul securității țin de decizia guvernului de la Chișinău.

În luna mai, Uniunea Europeană a spus că acordă Chișinăului în acest an 40 de milioane de euro ca ajutoare militare, dar ministerul moldovean de externe a spus că ajutoarele nu includ arme letale.

Miercuri, ministrul moldovean al apărării s-a întâlnit la Bruxelles cu adjunctul secretarului general al NATO, fostul ministru de externe român Mircea Geoană. Acesta a subliniat că NATO se angajează să-și aprofundeze parteneriatul cu Moldova, inclusiv pentru a spori reziliența și pregătirea civilă. El a salutat statutul de candidat al Republicii Moldova la aderarea la UE, spunând că NATO și UE vor continua să se coordoneze îndeaproape pentru a se asigura că sprijinul oferit de ambele organizații este complementar.

Mircea Geoană a reiterat și sprijinul deplin al NATO pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova și respectul deplin al NATO pentru neutralitatea constituțională a Republicii Moldova

Arme pentru Ucraina

La reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a declarat că ultimele atacuri ale Rusiei au scos la iveală „răutatea și cruzimea” acesteia. Referindu-se la contraofensiva de succes lansată de ucraineni în septembrie, Austin a spus că, deși „aceste victorii aparțin curajoșilor soldați ucraineni, eforturile de asistență, instruire și sprijin ale Grupului de contact au fost vitale”.

El a lăudat apoi tenacitatea și eficiența trupelor ucrainene, înainte de a adăuga: „vom face tot ce putem pentru a ne asigura că au ceea ce este necesar pentru a fi eficienți”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat, la rândul său, că aceste atacuri rusești cu rachete împotriva țintelor civile sunt un semn de slăbiciune, dovadă că „Rusia pierde pe câmpul de luptă”. Discursul complet al lui Stoltenberg este aici.

Articolul 5 al NATO

Unii participanți au pus în evidență noutatea faptului că NATO a avertizat Rusia că dacă sabotează infrastructuri occidentale, Alianța ar putea invoca faimosul Articol 5 al Cartei fondatoare a NATO.

Articolul 5 al NATO este cel care spune că un atac împotriva unuia din membri (30 de țări actualmente) va fi considerat un atac împotriva tuturor.

Este ceea ce a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, pe fundalul suspiciunilor că Moscova e vinovată de exploziile care au avariat grav conducta de gaz spre Europa din Marea Baltică, Nord Stream 2.

„Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a Aliaților va primi un răspuns unit și hotărât”, a declarat Jens Stoltenberg înainte de întâlnirea de miercuri a miniștrilor apărării NATO de la Bruxelles.

Astăzi, joi, secretarul general Stoltenberg prezidează o reuniune a Grupului de planificare nucleară pentru a discuta despre retorica nucleară periculoasă a Rusiei și rolul capacității nucleare a NATO în menținerea păcii și descurajarea agresiunii.

In ciuda anumitor speculații, nimeni nu a făcut vreo sugestie ca Moldova să renunțe la statutul său de de neutralitate.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG