Linkuri accesibilitate

Netanyahu: Nu va fi pace până nu vom distruge Hamas!


Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu

După ce a vizitat Gaza, Benjamin Netanyahu a afirmat la o reuniune a partidului Likud că războiul se va intensifica.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat asupra faptului că pacea poate fi obținută în Gaza doar dacă gruparea Hamas, organizație considerată teroristă de SUA și de Uniunea Europeană, este distrusă, dacă teritoriul este demilitarizat și dacă societatea palestiniană este „deradicalizată”, după ce a avertizat că războiul se va intensifica.

Declarațiile au fost făcute în timp ce Organizația Mondială a Sănătății a raportat luni relatări „sfâșietoare” despre familii întregi ucise în urma loviturilor din ajunul Crăciunului asupra unei tabere de refugiați din Gaza.

Neîncetatele atacuri israeliene au devastat Fâșia Gaza, iar conflictul a sporit tensiunile în Orientul Mijlociu, presiunea globală pentru încetarea focului fiind din ce în ce mai mare.

Însă, într-un editorial publicat luni seară în Wall Street Journal, Netanyahu a promis că va continua lupta. „Hamas trebuie să fie distrusă, Gaza trebuie demilitarizată, iar societatea palestiniană trebuie să fie deradicalizată. Acestea sunt cele trei condiții prealabile pentru pace între Israel și vecinii săi palestinieni din Gaza", scrie în articolul semnat de Netanyahu. El a precizat că demilitarizarea „va necesita stabilirea unei zone de securitate temporare în perimetrul teritoriului”.

„În viitorul previzibil, Israelul va trebui să păstreze responsabilitatea supremă în materie de securitate asupra Gaza”, a spus el. Anterior, luni, Netanyahu a vizitat Gaza, spunând la o reuniune a partidului său Likud după întoarcere: „Nu ne vom opri. Vom intensifica luptele în zilele următoare”.

IDF: peste 100 de ținte atacate în Gaza

Zeci de avioane de luptă israeliene au atacat peste 100 de ținte în Gaza, au declarat marți dimineață Forțele de Apărare Israeliene (IDF) citate de dpa.

Printre aceste ținte s-au aflat tunele și instalații militare folosite de organizația palestiniană Hamas. O celulă teroristă din Jabalia care a încercat să planteze explozibili lângă un tanc israelian a fost eliminată în timpul nopții, se arată în raport, adăugând că trupele terestre au vizat luptătorii înainte ca aceștia să fie uciși de un avion de luptă. Aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente.

Luptătorii Hamas au fost uciși, de asemenea, în ziua precedentă în orașul Khan Younis din sudul țării, a adăugat armata israeliană.

Războiul Israelului pentru eliminarea grupării Hamas din Gaza a fost declanșat de cel mai grav masacru din istoria țării, comis de teroriștii din Hamas și alte grupări islamiste la 7 octombrie. Aproximativ 1200 de persoane au fost ucise și aproximativ 240 au fost luate ostatice, dintre care unele au fost eliberate ulterior în timpul unui scurt armistițiu.

Israelul a răspuns cu atacuri aeriene masive și o ofensivă terestră în care au fost ucise până în prezent peste 20.600 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

„Măcel total” la spitalul Al-Aqsa din Gaza

O angajată a Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) spune că la spitalul Al-Aqsa din Gaza pe care tocmai l-a vizitat a descoperit un „măcel total.”

Gemma Connell a declarat pentru BBC că sunt multe persoane cu „răni extrem de grave, dar care nu pot fi tratate pentru că sunt mulți alții care așteaptă la coadă pentru operație, iar spitalul este absolut supraîncărcat.”

XS
SM
MD
LG